Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla mnie też rewelka,testuje od miesiąca,w różnych warunkach pogodowych,ako 80 starcza mi na cały dzień lowienia(a ganiam za sandaczmi więc na ktowicy praktycznie co miejscówka) noooo i faktycznie,przydałby się jeden prosty przycisk kotwicy na pilocie i daje 10na10

• 0

Mi tak tak bardzo nie przeszkadza ta kotwica w telefonie .. bo mam uchwyt do telefonu zamontowany i tyle ..  Tylko tylko co jest minusem .. . ..

ZAPOMINASZ PILOTA ... i jest za przeproszeniem DUPA .. .. silnik nie dziala  z telefonu . 

JEszcze musze sprawdzic sterowanie noga . 

Czy jak nie zabiore pilota a  mam sterowanie noga to czy telefonom polacze sie z aplikacja. 

No i rzucanie kotwicy w deszcz . .. z telefonu moze byc problematyczne  . 

• 0

To też racja ,zapomnisz pilota i dupa,ale mi już tak się wbiło w głowę że pakowanie zaczynam od naładowanego pilota ???? co do samej pracy silnika,kotwicy...jest mega dobrze,mi tylko siało na HDS live pod jednym ako, musiałem dokupić drugie pod samo echo

• 0

To też racja ,zapomnisz pilota i dupa,ale mi już tak się wbiło w głowę że pakowanie zaczynam od naładowanego pilota [emoji16] co do samej pracy silnika,kotwicy...jest mega dobrze,mi tylko siało na HDS live pod jednym ako, musiałem dokupić drugie pod samo echo

2 razy zapomnialem.. Jesli chodzi o funkcjonalnosc silnika to jestem w 100% zadowolony. Ale ze w miare jedzenia apetyt rośnie.... Na tojacej wodzie jak wieje z zachodu to dziob w strone zachodu jak ze wschodu to dziob na wschod.. Rufa zawsze z wiatrem. Kotta czy MG, maja dodatkowe czujniki na rufe.. To tez fajna opcja... Wiem czepiam sie.. Ale trzeba to napisac jak wieje z roznych stron i woda stojaca to yroche kreci lodka bo silnik trzyma jeden puntk. Lecz nawet przy lekkim uciagu wody silnik trzyma idealnie.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Mi to kompletnie nie przeszkadza,nawet nie postrzegam tego jako minus,aż tak wiatry u mnie nie kręcą (chyba ogólnie tak nie kręcą żeby co 10min zmienialo się z zachodu na wschód)

No ja juz sie spotkalem kilka razy ze kręciło mi lodka.. Lewo prawo... Przod tyl.. Dlatego opisale.

• 0

Wtedy dwa silniki ja generalnie i tak stoję na dziobie spinningujac więc jestem w jednym punkcie z silnikiem,ale nie pamiętam żeby kiedykolwiek mnie obróciło,chyba nigdy

To powinna być inspiracja dla chińskich producentów - jeden silnik na dziobie, drugi pomocniczy na rufie, inteligentnie zsynchronizowane ze sobą. Ten na rufie pracując jako ster strumieniowy pozwalałby na elegantsze zakręty i zwroty jak i manewry na podejściu do pomostu.

Swoją drogą - obawiam się, że przy niedociążonym dziobie łódź na Caymanie zamontowanym na adapterze na pawęży będzie myszkować i kręcić się, zapytałem wodomanii, ale brak odp.

Edytowane przez skrzyp

• 0

2 razy zapomnialem.. Jesli chodzi o funkcjonalnosc silnika to jestem w 100% zadowolony. Ale ze w miare jedzenia apetyt rośnie.... Na tojacej wodzie jak wieje z zachodu to dziob w strone zachodu jak ze wschodu to dziob na wschod.. Rufa zawsze z wiatrem. Kotta czy MG, maja dodatkowe czujniki na rufe.. To tez fajna opcja... Wiem czepiam sie.. Ale trzeba to napisac jak wieje z roznych stron i woda stojaca to yroche kreci lodka bo silnik trzyma jeden puntk. Lecz nawet przy lekkim uciagu wody silnik trzyma idealnie.

Dodatkowe czujniki są w autopilocie a nie w dziobówce. MG jasno pisze w instrukcji, że to nie jest autopilot- dziobówka. W MK też nie wierzę specjalnie, bo nie spotkałem się z wiadomościami o jakis bajerach dodatkowych. Te są zarezerwowane dla autopilotów, mają własny interfejs, moduł, całą hydraulikę i czujnik położenia steru na rufie. 

• 0

ja użytkuję kilka miesięcy i jest ok.

Najgorszy mankament to kotwica w aplikacji. Trzeba mieć włączony internet, bluetooth, gps, apkę - zjada baterię.

Gdyby pojawił się pilot z kotwicą, kupuję z mety, nie włączałbym aplikacji.

Co do pływania jest ok, żeby pływać stabilniej, równiej opuszczam spalinówkę do wody (mniej kręci).

Kotwica - czasem stojąc w miejscu silnik niepotrzebnie kręci lewo/prawo (pomaga kalibracja), ale pozycję trzyma jak trzeba.

polecam

• 0

Ty masz cały czas włączony telefon,ekran Apke itd? Ja ustawiam kotwice i wszystko wyłączam(normalnie ekran wygaszony,tel zablokowany,wychodzę z apki) oprócz pilota...tylko Bluetooth,ale to mam cały czas włączone od lat,bo cały czas z zegarkiem sparowany a na łodzi z głośnikiem bluetooth

• Like 1

• 0

Ty masz cały czas włączony telefon,ekran Apke itd? Ja ustawiam kotwice i wszystko wyłączam(normalnie ekran wygaszony,tel zablokowany,wychodzę z apki) oprócz pilota...tylko Bluetooth,ale to mam cały czas włączone od lat,bo cały czas z zegarkiem sparowany a na łodzi z głośnikiem bluetooth

Kuba, a próbowałeś parować smartwatcha z silnikiem? by miec ten przycisk kotwiczenia  na nim?

• 0

Yyyy a da się tak?jest taka możliwość? Mam garmina fenixa,kurde to byłoby idealne rozwiązanie [emoji16]

Check it. Na rosyjskim forum czytałem kiedyś o tej sprawie , androida trzeba .

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Mam takie pytanko czy ma ktoś z forumowiczów zamontowany ten silnik na łódce ABC Boats? Mam model 410 myślę o zakupie Cayman GPS tylko, wydaje mi się iż trzeba będzie coś dorobić ponieważ z przodu nie ma powierzchni płaskiej tylko burty zaczynają się pod kątem. Może ktoś z kolegów przerabiał temat :) 

• 0

Mam takie pytanko czy ma ktoś z forumowiczów zamontowany ten silnik na łódce ABC Boats? Mam model 410 myślę o zakupie Cayman GPS tylko, wydaje mi się iż trzeba będzie coś dorobić ponieważ z przodu nie ma powierzchni płaskiej tylko burty zaczynają się pod kątem. Może ktoś z kolegów przerabiał temat :)

A montaż na pawęży na adapterze?

• 0

Mam to samo pytanko ???