Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Informacyjnie- sposób ze smartwatchem jako pilotem kotwicy działa, kolega z FB sprawdził.

Z tego co znalazłem w sieci to sterowanie jest możliwe ze smartwatch'y Apple . Możesz coś więcej napisać jak to Twój kolega ma rozwiązane

• 0

Z tego co znalazłem w sieci to sterowanie jest możliwe ze smartwatch'y Apple . Możesz coś więcej napisać jak to Twój kolega ma rozwiązane

To nie mój kolega, ale sprawdził trop. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3552936758098898&set=p.3552936758098898&type=3

• 0

Fajnie było by znać jakieś konkrety / daty odnośnie nowego pilota, bo jak narazie to wszystko patykiem na wodzie pisane.

Będzie nowy pilot w przyszłym sezonie, już mają prototyp, jestem z nimi w kontakcie żeby poprawili wygląd bo jest średnio. Prawdopodobnie aplikacja nie będzie już potrzebna bo będzie miał wyświetlacz już w sobie. Uprzedzam pytanie, nie wiem czy będzie działa z silnikami "wstecz". 

• 0

Będzie nowy pilot w przyszłym sezonie, już mają prototyp, jestem z nimi w kontakcie żeby poprawili wygląd bo jest średnio. Prawdopodobnie aplikacja nie będzie już potrzebna bo będzie miał wyświetlacz już w sobie. Uprzedzam pytanie, nie wiem czy będzie działa z silnikami "wstecz". 

Brak tej informacji spowoduje, że osoby które miały zamiar kupić caymana poczekają na wersje z pilotem (nie każdemu chce się bawić z apkami, wyciąganiem telefonu). Gdyby było wiadomo że wersje od 2020 będą obsługiwane przez pilota, można by było zakupić i jakiś czas pomęczyć się z apką.

Pytanie dla posiadaczy, z jaka minimalną prędkością (wg GPS) można płynąć na punkt korzystając z pilota ?

• 0

Czy z pilota czy z aplikacji to jest ta sama prędkość, nie mierzyłem ale da się łowić wzdluż brzegu w taki sposób że ustalasz kierunek i prędkość i włączasz autopilota. I wtedy sobie rzucasz do brzegu a silnik powolutku płynie. Jeżeli będzie fala to wolniej , na flaucie trochę szybciej. Ja miałem wodę lekko pomarszczona to spokojnie się dalo łowić

• Like 1

• 0

Przecież prędkość łodzi zależy od warunków typu prędkość wiatru, masa, szerokość łodzi itp.

Przy normalnym dryfie jak najbardziej, ale silnik ma "dryf" spowalniać lub przyspieszać do prędkości zadanej przez wędkarza. Zależy mi by była to prędkość na tyle mała by dało się spokojnie łowić, powiedzmy 100 m pas trzcin obławiać w 0.5 godz.

Nie wiem czy cayman posiada funkcję przestawiania się o określoną odległość w odstępie czasowym. Możliwe, że zamiast wolnego płynięcia można by co 3-4 min przestawić się kilka m wzdłuż zadanej trasy.

• 0

Przy normalnym dryfie jak najbardziej, ale silnik ma "dryf" spowalniać lub przyspieszać do prędkości zadanej przez wędkarza. Zależy mi by była to prędkość na tyle mała by dało się spokojnie łowić, powiedzmy 100 m pas trzcin obławiać w 0.5 godz.

Nie wiem czy cayman posiada funkcję przestawiania się o określoną odległość w odstępie czasowym. Możliwe, że zamiast wolnego płynięcia można by co 3-4 min przestawić się kilka m wzdłuż zadanej trasy.

Nie ma.tej funkcji

• 0

Witam , czyli ten którego chcę kupić nie ma na pilocie kotwicy??? http://wodomania.pl/silnik-dziobowy-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-oprogramowanie-104-p-248.html

I musi być dostępny do kupienia, widzę że znowu przesuwają termin dostawy. Ja czekałem od lutego do sierpnia żeby kupić

• 0

I musi być dostępny do kupienia, widzę że znowu przesuwają termin dostawy. Ja czekałem od lutego do sierpnia żeby kupić

Dziwne jest to że w dzisiejszych czasach jest problem z zakupem czegokolwiek, chyba zacznę coś podobnego w garażu trzepać i sprzedawać .