Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiesz co pływam,na ten moment jestem zadowolony,bardzo fajnie trzyma kotwice a na tym najbardziej mi zależało,przyzwyczaiłem się już do tego sterowania z telefonu,ale myślę że jak wejdzie ten pilot i będzie działać wstecz to będzie bajka,te poprawione wersję już są ciche,waiodmo słychać przekładnie jak w każdej dziobowce

• Like 1

• 0

Czy próbowałeś obsłużyć ta aplikacje z poziomu np zegarka?

Aplikacja nie gubi łączności- nie jest tak że za każdym razem czekasz np 30 sek na połączenie?

czy dobrze rozumiem? 

Można apkę Helmsman ściągnąć na smartwatcha??

Może to głupie pytanie, ale nie używałem smartwatcha i nie wiem takich rzeczy.

Edytowane przez pulos1

• 0

Trzeba zdjąć knagę i rolkę kotwiczną i dorobić podstawę do której następnie przykręcisz podstawę szybkiego montażu. Rolkę przeniesiesz sobie na rufę, albo zamontujesz obok silnika. Tutaj masz przykłady z innych łodzi-> http://jerkbait.pl/topic/142700-%C5%82%C3%B3d%C5%BA-roxa-430/page-2

Edytowane przez Maciek.

• 0

Pilota z kotwicą jeszcze nie ma dla Caymana 55. W dostawie, która do nas dotarła na razie bez żadnych zmian. Ale widać na horyzoncie Caymany GPS 80 lbs na 24V jeżeli ktoś będzie potrzebował coś mocniejszego, kolumna 152cm, dostępność za 2-3 miesiące, czyli na wiosnę już będą, 

• Like 1

• 0

Oj to byłaby najlepsze co może być! Kompatybilność wstecz,mocno trzymamy kciuki

Szczerze wątpię w takie rozwiązanie, teraz pilot jest mostkiem między telefonem a silnikiem. W nowym będzie musiał działać samodzielnie. Moim zdaniem nie ma co się nastawiać że będzie działało wstecz

• 0

Szczerze wątpię w takie rozwiązanie, teraz pilot jest mostkiem między telefonem a silnikiem. W nowym będzie musiał działać samodzielnie. Moim zdaniem nie ma co się nastawiać że będzie działało wstecz

Pilot ktory polaczy sie z silnikem ( tak jest w tej chwili) oraz dodatkowo przez wifi jak w tej chwili telefon i wysle sygnal o kotwicy . . . Mysle ze jest to do zrobienia lecz czy producento to zrobi to inna bajka ;- )

• 0

I ja czekam na info dotyczące pilota :) Inna sprawa, kupując aktualny wypust, jest gdzieś informacja o wersji oprogramowania wgranego do urządzenia? Czy info tylko po sparowaniu z aplikacją?

Obecna dostawa ma wersję v.103, jest to najnowszy dostępny soft. Po sparowaniu jest widoczny. Mogę jutro sprawdzić jeżeli znajdę chwilę. Dopiero zapewne po wprowadzeniu kotwicy w pilocie będzie inny soft. 

Cayman 80 24V GPS jest wyceniony na 4900 burtto. Jutro potwierdzę info bo prawdopodobnie ma już funkcję kotwicy w pilocie:) W nim już jest najnowsze oprogramowanie, poprawiona przekładnia (bardzo cicha) i inne zmiany. 

• 0

Fajnie, że będzie kotwica w pilocie w tym 80-funtowym 24V, ale przy cenie ok. 5k nie będzie to super oferta. Większości użytkownikom łodzi ok. 4m na wodach stojących całkowicie wystarczy np. 45-funtowa Minn Kota Powerdrive Spotlock Micro też za 5k (kotwica z pilota, jeden akumulator, opcja sterowania apką ze smartfona, gdy zapomni się pilota, bardzo dobra dokładność gps i generalnie jakość Minn Koty). Żeby pozostać konkurencyjnym imho Haswing powinien wprowadzić pilota z kotwicą do wersji 55-funtowej 12V i pozostawić cenę ok. 3,5k.

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

• 0

Fajnie, że będzie kotwica w pilocie w tym 80-funtowym 24V, ale przy cenie ok. 5k nie będzie to super oferta. Większości użytkowników łodzi ok. 4m na wodach stojących całkowicie wystarczy np. 45-funtowa Minn Kota Powerdrive Spotlock Micro też za 5k (kotwica z pilota, jeden akumulator, opcja sterowania apką ze smartfona, gdy zapomni się pilota, bardzo dobra dokładność gps i generalnie jakość Minn Koty). Żeby pozostać konkurencyjnym imho Haswing powinien wprowadzić pilota z kotwicą do wersji 55-funtowej 12V i pozostawić cenę ok. 3,5k.

Dokładnie to samo miałem napisać :) Jeżeli miałbym za Haswinga płacić powyżej 3,5KPLN, idę w MK lub MG.