Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O ile działa, w wątku o MG widać że działa na nerwy raczej :)

Dlatego napisałem to, co napisałem. Natomiast co do ceny Haswinga z pilotem- to może być sporo drożej. Jest silnik podobny- Watersnake GPS Watersnake GPS Electric Motor Geo Spot Bow Mount (fishingtackleshop.com.au)

i gdzieś u nas go widziałem za 6k

• 0

Biję się z myślami co kupić tytułowy silnik czy MK powiedzmy że biorę MG jeśli sieciowanie się nie uda to za 7400 mam xi3 z funkcjami haswinga wartego połowę. Słaby biznes, w takiej kwocie MG powinien choć na początku działać bez zarzutu.

Przerobiłem kilka MK w rumplu i z każdym miałem problemy boje się wchodzić w znacznie droższa dziobowke tej firmy. Trzymam kciuki za pilot z kotwicą w normalnej cenie bo cena 6 tyś zabije sprzedaż (w końcu to Chińczyk)

• 0

Biję się z myślami co kupić tytułowy silnik czy MK powiedzmy że biorę MG jeśli sieciowanie się nie uda to za 7400 mam xi3 z funkcjami haswinga wartego połowę. Słaby biznes, w takiej kwocie MG powinien choć na początku działać bez zarzutu.

Przerobiłem kilka MK w rumplu i z każdym miałem problemy boje się wchodzić w znacznie droższa dziobowke tej firmy. Trzymam kciuki za pilot z kotwicą w normalnej cenie bo cena 6 tyś zabije sprzedaż (w końcu to Chińczyk)

Jakie 7k za mg?? Poza tym, mg na pilocie dziala.prawidlowo. haswing niedziela w żadnej sieci, trochę Cie poniosło. Pozatym mg mozna uzdrowić w sieci poprzez dropsa wschodniego który kosztuje parę $

• 0

Nie pisałem że haswing działa w jakiejkolwiek sieci. Przeczytaj uważnie.

A tu cena z pierwszego lepszego sklepu 7200 za komplet

https://boatshop.pl/product/4527/silnik-elektryczny-motorguide-xi3-55fw-54-12v-snrgps.html

Jakiego dropsa ? Możesz podlinkować ?

Edyta: jest jeszcze z pedałem za 6200 ale bez pilota

https://rybi-ogon.pl/silnik-elektryczny-motorguide-xi3-55fw-54-12v-gps-p-16208.html

Edytowane przez Radbraw

• 0

https://boatshop.pl/product/4527/silnik-elektryczny-motorguide-xi3-55fw-54-12v-snrgps.html

https://rybi-ogon.pl/silnik-elektryczny-motorguide-xi3-55fw-54-12v-gps-p-16208.html

Napisz do Marcina @cabage,zrobi ci dobrą cenę. Ja u niego zamawiałem parę dni temu.

• 0

Radek, ten za 7200 ma wbudowany przetwornik sonaru 83/200khz i przez to jest droższy. Podstawka z GPS nie kosztuje tyle. Adam pisze o module wpinanym w sieć mnea ale to kosztuje i to dużo, bo sama siec nmea to 500zł,Gateway kit to 1000zł * do tego kompas Point1(mimimum 1200zł) i rosyjska technologia. Trzeba czekać i być dobrej myśli bo rozwiązanie softowe MG jest testowane i w Norwegii , i we Włoszech , ponoć działa wszystko już normalnie. Pisałem z testerem norweskim- nie zna daty uwolnienia softu, można taniej zza granicy. 

* wymagane do usieciowienia silnika Xi3/Xi5 niezależnie od wszystkiego innego. 

• 0

Tak, ale można podłączyć to pod ekran a to fajna sprawa jest- o ile działa poprawnie.

Jaką mamy funkcjonalność poza płynięciem do zadanego z ekranu punktu, i możliwości sterowania z ekranu w przypadku MG-Lowrance ?

Gdyby była opcja pływania po zadanej izobacie byłaby to super opcja do trollingu

• 0

Jaką mamy funkcjonalność poza płynięciem do zadanego z ekranu punktu, i możliwości sterowania z ekranu w przypadku MG-Lowrance ?

Gdyby była opcja pływania po zadanej izobacie byłaby to super opcja do trollingu

Oprócz tego, co Adam napisał: panel silnika na ekranie- strzałkami przemieszczasz się po obszarze, nie szukając pilota. Regulacja prędkości też z panelu. Oprócz tego trasy robisz bezpośrednio na ekranie echa- ustanawiasz punkty, echo pyta, czy zamienić je na trasę , co potwierdzasz. Wyrysownaie takiej trasy nie jest czasochłonne, uzyskujesz efekt pływania po izobacie. Minnkota ma tę funkcję - followcontour czy jakoś, mają wyłączność na to, w echu filtrujesz głębokość po jakiej masz pływać i to zamyka temat. 

• Like 1

• 0

Jeżeli można dodać odpowiednio dużo tych punktów to może i by to zdało egzamin. Trzeba będzie chyba złożyć sobie taką sieć

W reefmaster 3.0 będzie funkcja projektownia tras na kompie, czyli masz mapę, planujesz trasy po izobatach Nr 1 - po izo 1m, Nr 2 itp... i zapisując je w pliku, wrzucasz do echa i wtedy wywołujesz tyko daną trasę i zaczynasz podróż. Warunek jeden- MG musi wreszcie spiąć poślady i ogarnąć temat softu/modułu GPS do chorujących na tą przypadłość Xi. 

• Like 1

• 0

A mnie już głowa boli. Nie wiem co wybrać? Potrzebuję dziobówki tylko jako kotwicy. I nie wiem czy kupic windę Trac. Haswinga z kotwicą w telefonie, czy też czekać na haswinga z funkcją kotwicy w pilocie. Sezon dopiero od czerwca, więc jeszcze trochę czasu jest, ale o tej funkcji to już tu piszą od dwóch lat

• 0

A mnie już głowa boli. Nie wiem co wybrać? Potrzebuję dziobówki tylko jako kotwicy. I nie wiem czy kupic windę Trac. Haswinga z kotwicą w telefonie, czy też czekać na haswinga z funkcją kotwicy w pilocie. Sezon dopiero od czerwca, więc jeszcze trochę czasu jest, ale o tej funkcji to już tu piszą od dwóch lat

Dziobówka  z kotwicą gps wygodnie obsługiwaną jest na wodzie bardzo dużym upgrade. Czekaj albo na krokodyla z pilotem nowym, albo szukaj innych opcji- MK, MG- w zależności za ile ten nowy wypust będzie. 

• 0

Ja teraz kupuję epropulsion za 8,5k, wiec średnio mi się chce płacic dodatkowo 6,5 za MG lub 10 za MK

Cena Hasw byłaby jeszcze akceptowalna

pod warunkiem, że nie przekroczy 4k ten nowy. 

Najtańsze MK z kotwicą gps to 1100E kosztuje

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Ja powiem na swoim przykładzie,zakupiłem caymana na jesień 2020,początkowo ten brak kotwicy w pilocie nie dokuczał,ale im dalej w las tym bardziej stało się to męczące,finał jest taki że silnik ma już nowego właściciela,a ja przeszedłem na xi3...sam silnik polecam,poprawiona przekładnia,sama kotwica fajnie trzyma,ale to łączenie/parowanie/apka/...nie dla mnie

• Like 1

• 0

No właśnie, mała

Ja powiem na swoim przykładzie,zakupiłem caymana na jesień 2020,początkowo ten brak kotwicy w pilocie nie dokuczał,ale im dalej w las tym bardziej stało się to męczące,finał jest taki że silnik ma już nowego właściciela,a ja przeszedłem na xi3...sam silnik polecam,poprawiona przekładnia,sama kotwica fajnie trzyma,ale to łączenie/parowanie/apka/...nie dla mnie

...mała rzecz, a sprawia że jeszcze nie wisi na moim dziobie :ph34r:

• Like 1