Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja wczoraj odebrałem Haswinga. Nie chcę ryzykować, że prawdą jest to, że kolejne dostawy dopiero w czerwcu, a na stanach pustki niemal... Zaś sam fakt konieczności korzystania z appki nie wydaje mi się czymś aż tak niewygodnym. Zobaczymy w praktyce...  

• 0

Też tak mówiłem na początku, wytrzymałem 2 miesiące:)

Pływam zawsze z odpalonym iPadem jako dodatkowe źródło nawigacyjne plus centrum multimedialne (GP F1 kolidują z weekendowymi wypadami na ryby :D ). Do tego nie muszę tachać laptopa ze sobą, a praca wymaga ode mnie bycia Online 24/7 niemal, ogarniam iPadem. Poza nim jakiś Android w uchwycie, w którym bez problemu można ogarnąć "rozłączanie" :) Więc nie rozumiem w którym momencie ma dla mnie uciążliwym być brak guziczka na "żółwiku"?  :)

• 0

Pływam zawsze z odpalonym iPadem jako dodatkowe źródło nawigacyjne plus centrum multimedialne (GP F1 kolidują z weekendowymi wypadami na ryby :D ). Do tego nie muszę tachać laptopa ze sobą, a praca wymaga ode mnie bycia Online 24/7 niemal, ogarniam iPadem. Poza nim jakiś Android w uchwycie, w którym bez problemu można ogarnąć "rozłączanie" :) Więc nie rozumiem w którym momencie ma dla mnie uciążliwym być brak guziczka na "żółwiku"?  :)

Popływaj z pilotem o zintegrowanych funkcjach, będziesz już wiedział ocb. 

• 0

W sama porę sprzedalem swój! Bo teraz Będzie wysyp i będzie można kupić w dobrych pieniądzach wersję bez kotwy w pilocie,kto jak woli...nie nastawiałbym się na to że pilot będzie działać "wstecz"

Wydaje się ze to tylko kwestia softu i zakupu nowego pilota.

• 0

Rozmawiałem w dniu wczorajszym z dystrybutorem Haswinga na Polskę, nowy model będzie w połowie kwietnia. Dobra wiadomość jest taka, że będzie miał już kotwicę w pilocie, gorsza to informacja iż obecnie dostępne modele nie będą obsługiwane przez nowy pilot, przynajmniej na tym etapie. Cena ma być orientacyjnie wyższa o około 5%, jeżeli naprawdę to będzie wzrost na tym poziomie a nic nie spieprzy producent z GPS w nowej elektronice to będzie nieźle :). Co do obsługi silnika funkcją kotwicy, to jak by dostać źródło Helmsmana dość zdolny programista może szybko stworzyć aplikację pod samą kotwicę do tego silnika, działającą na większości zegarków nawet bez pełnego Androida.  

• Like 2

• 0

W porę sprzedalem:)

Powtarzasz się, to nie są podobno złe silniki, a na pewno nie złe za tą cenę, kilka stron temu piałeś z zachwytu. Dla mnie sprawa jasna, gps działa ok, a dla nie geeka obsługa z komórki nie jest problemem, dodatkowo program na komórce robi dobrą robote. Zreszta każda sroka swój ogon chwali, ja kupię tego nowego, ale dziś jak by u mnie był dostępny stary to bym kupił stary z softem 103. Dodatkowo i tak zrobię sobie sterowanie głosem do komorki, i nie bede szukal pilota lub telefonu. Mam tu zdolnego programiste i to nie problem, a to dopiero będzie bajer. Czy bateria starczy? Mam na łodzi zawsze duży powerbank i testuje ładowarke słoneczną, wiec o prąd się nie martwie. Mała nakładka na Helmsmana i kotwica oraz inne funkcje sterowane glosem :)

• 0

Zobaczysz w praniu jak GPS "super" działa...jak twój telefon nie wykryje silnika(tylko odłączenie od prądu pomaga) a ty dryfując na wietrze walcząc z apka przepłyniesz 10x swoją metę która przed chwilą namierzyłes...dodajmy do tego lipne warunki atmosferyczne gdzie w listopadzie pływa się sandaczami i trzeba ściągać rekawice aby włączyć tylko kotwice,bo przecież dotyk działa na ekranie (facepalm) w sprzedałem w porę bo teraz będzie wysyp używek i utrata wartości gwarantowana, reasumując....im dalej w las tym gorzej było z silnikiem,przekładnia też zaczęła Coraz głośniej chodzic

• Like 2

• 0

Wow, tez bym wolał sterowanie głosem zamiast pilota, sprzedaj pomysł MG czy MK może zarobisz parę marek ;)

W Haswingu praca w 90% jest wykonana, jest działająca aplikacja. Jak dostanę źródło programu to mój programista się tym pobawi, a przy głosowym wybieraniu google nie powinno być problemu, ale zobaczymy. Tu jest też możliwość drobnej aplikacji na zegarek spięty ze smartphonem, wtedy na ekranie duży klawisz kotwicy i to łatwiejsze będzie do zrobienia niż wybieranie głosem. Chcę postawić apkę pod androida i pod weara, najwięcej zegarków z nimi jest, taka dodatkowa apka do Helmsmana jako samodzielny klawisz była by łatwa do obsługi, ale czekam na plik źródłowy. Taki widget na smartphona lub zegarek w zupełności by prostował sytuację. Co do MK i MG to tu przepaść, nie widziałem w tych silnikach apki na tel, a budować od poczatku to trudna robota. Czekam na silnik, zamówiłem, i wtedy będę testował, myślę, że bliżej wakacji powinno coś zaskoczyć. Dla mnie oprócz właśnie dobrej ceny, magnesem jest działająca aplikacja, lekka modyfikacja i można mieć cyfrowy napęd dziobowy. Czasem mnie te wszystkie firmy, typu MK, MG, Lowrance, Garmin przerażają, jak można w systemach kosztujących kilka tys montować np ekrany o rozdzielczościach, pixelozie i kontach widzenia z poprzedniego stulecia, dodatkowo podzespoły elektroniczne które są słabsze niż w smartwatchu za 200 zł. 

IntruZ9, mam kolegę kupił na jesieni xi3, już 3 razy był w serwisie, wariował GPS, więc nigdzie nie jest różowo :)

Edytowane przez Matteoo