Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zobaczysz w praniu jak GPS "super" działa...jak twój telefon nie wykryje silnika(tylko odłączenie od prądu pomaga) a ty dryfując na wietrze walcząc z apka przepłyniesz 10x swoją metę która przed chwilą namierzyłes...dodajmy do tego lipne warunki atmosferyczne gdzie w listopadzie pływa się sandaczami i trzeba ściągać rekawice aby włączyć tylko kotwice,bo przecież dotyk działa na ekranie (facepalm) w sprzedałem w porę bo teraz będzie wysyp używek i utrata wartości gwarantowana, reasumując....im dalej w las tym gorzej było z silnikiem,przekładnia też zaczęła Coraz głośniej chodzic

Sprzedałeś silnik tu na forum ?

• 0

Lubię czasem zajżeć do tego tematu i upewnić się, że dobrze zrobiłem kupując 4 lata temu MG. Ciągle to samo - będzie nowy model, będzie nowy soft, itp.

Metteoo, też mam kolegę któremu wariował GPS w MG, ale to o niczym nie świadczy.Zwróć uwagę ile osob korzysta z tych silników. Większość łodzi z dziobówkami ma silnik tej firmy. 

Ale fajnie,że są ludzie którzy lubią eksperymenty.

Powodzenia

• 0

Lubię czasem zajżeć do tego tematu i upewnić się, że dobrze zrobiłem kupując 4 lata temu MG. Ciągle to samo - będzie nowy model, będzie nowy soft, itp.

Metteoo, też mam kolegę któremu wariował GPS w MG, ale to o niczym nie świadczy.Zwróć uwagę ile osob korzysta z tych silników. Większość łodzi z dziobówkami ma silnik tej firmy. 

Ale fajnie,że są ludzie którzy lubią eksperymenty.

Powodzenia

Ja nie piszę, że jest fatalnie, sam myslałem o MG, ale ponieważ oprócz wędkarstwa, albo tuż za nim mam jeszcze od ponad 20-tu lat żyłkę informatyka to właśnie możliwość obsługi ze smatphona tuż po cenie, była wyznacznikiem chęci zakupu Caymana. Poeksperymentuję, a jak nie wyjdzie to cóż świat się nie kończy, może zacznę kiedyś krzyczeć do MK, a może w Talonach zamontują funkcję która na hasło RYBA uruchomi kotwicę.  

• Like 1

• 0

Powiem tak . .. doplywam przed miejscowke na spalinie wrzucam elektryka ... plyne plyne plyne . . .  telefon mam caly czas podpiety do ladowania  ( bo to telefon tylko i wylacznei do komunikacji z silnikiem) wcisniecie kotwicy na tym sprarowanym z silnikiem telefonie nie jest to wyczyn - klik i kotwoca rzucona . 

Czy przeszkadza .... nie sadze ( moze byc problematyczne w duzym deszczu) , wiec przycisk kotwicy  na nowym pilocie bedzie super sprawa. 

Silnik trzyma GPS super. 

JEst opcja zegarka ale tylko apple tez ulatwia sprawe. 

Ale nie zdarzylo mi sie przeplynac mojej miejscowki x10 razy . 

Porownywanie Haswinga  z MK czy MG to chyba pomylka wiadomo wiodace marki maja wiecej usprawnien ... spiecie z echo i nie tylko. 

Wiec w zaleznosci jesli wiesz jakie sa oraniczenia w Haswingu i potrzebujesz czegos wiecej no to nie kupujesz.. 

Podstawowe funkcje silnik spelnia .. i robi to bardzo dobrze . 

Cenowo tez wyglada super . 

Posiadam najnowsza wersje i zastanowie sie nad zmiana na nowszy jesli kotwica bedzie w pilocie  . 

Mi silnik sluzy do kotwiczenia nie chcialem uzywac innych funkcji i z taka swiadomoscia kupilem HASWINGA. 

Przetestuje jeszcze zegarek.

Reasumujac jesli liczysz swoje srebniki i kotwica bedzie w pilocie to Haswing bedzie dobrym wyborem. 

JEsli potrzebujesz spiecie Nema i dodatkowych funkcji ktore oferuja MG czy MK to musisz dolozyc $$ . 

• 0

Powiem tak . .. doplywam przed miejscowke na spalinie wrzucam elektryka ... plyne plyne plyne . . .  telefon mam caly czas podpiety do ladowania  ( bo to telefon tylko i wylacznei do komunikacji z silnikiem) wcisniecie kotwicy na tym sprarowanym z silnikiem telefonie nie jest to wyczyn - klik i kotwoca rzucona . 

Czy przeszkadza .... nie sadze ( moze byc problematyczne w duzym deszczu) , wiec przycisk kotwicy  na nowym pilocie bedzie super sprawa. 

Silnik trzyma GPS super. 

JEst opcja zegarka ale tylko apple tez ulatwia sprawe. 

Ale nie zdarzylo mi sie przeplynac mojej miejscowki x10 razy . 

Porownywanie Haswinga  z MK czy MG to chyba pomylka wiadomo wiodace marki maja wiecej usprawnien ... spiecie z echo i nie tylko. 

Wiec w zaleznosci jesli wiesz jakie sa oraniczenia w Haswingu i potrzebujesz czegos wiecej no to nie kupujesz.. 

Podstawowe funkcje silnik spelnia .. i robi to bardzo dobrze . 

Cenowo tez wyglada super . 

Posiadam najnowsza wersje i zastanowie sie nad zmiana na nowszy jesli kotwica bedzie w pilocie  . 

Mi silnik sluzy do kotwiczenia nie chcialem uzywac innych funkcji i z taka swiadomoscia kupilem HASWINGA. 

Przetestuje jeszcze zegarek.

Reasumujac jesli liczysz swoje srebniki i kotwica bedzie w pilocie to Haswing bedzie dobrym wyborem. 

JEsli potrzebujesz spiecie Nema i dodatkowych funkcji ktore oferuja MG czy MK to musisz dolozyc $$ . 

True data fo real, ale nie wiem ile będzie kosztował ten odnowiony aligator z zintegrowanym pilotem. Jeśli ponad 4k dość znacznie, jego czar pryśnie. 

• 0

True data fo real, ale nie wiem ile będzie kosztował ten odnowiony aligator z zintegrowanym pilotem. Jeśli ponad 4k dość znacznie, jego czar pryśnie. 

Z tego co mi wspominał dystrybutor to około 5% cena wzrośnie :)

FXD, sam używam zegarka samsunga Gear, on jest na wear, ale jak tylko dostanę silnik to na pewno na ten zegarek zrobię sobie widget kotwicy najpierw, jeden duży klawisz! 

• 0

Z tego co mi wspominał dystrybutor to około 5% cena wzrośnie :)

FXD, sam używam zegarka samsunga Gear, on jest na wear, ale jak tylko dostanę silnik to na pewno na ten zegarek zrobię sobie widget kotwicy najpierw, jeden duży klawisz! 

Ale zaczekaj bo nie ogarniam ... slyszalem ze tylko Apple dziala . . 

Najtanszy jest chyba xi3 ale t oponad 6 tys no ok po negocjajacjach mysle ze 5500 moz emoze uda sie kupic wiec  .. 

Jak zaplacilem za haswinga z pedalem noznym cos kolo 3400 zl  wiec mamy ponad 2 tys roznicy  . .

Jak pisalem mi chodzilo glownie o kotwice abym nie musial rzucac ciezarka  . 

Reszta funkcji jest mi zbedna . Jestem zadowolony w 100% i WMOIM przypadku nie widzialem sensu przeplacania .

Edytowane przez fxd
  • Like 1

• 0

Ale zaczekaj bo nie ogarniam ... slyszalem ze tylko Apple dziala . . 

Najtanszy jest chyba xi3 ale t oponad 6 tys no ok po negocjajacjach mysle ze 5500 moz emoze uda sie kupic wiec  .. 

Jak zaplacilem za haswinga z pedalem noznym cos kolo 3400 zl  wiec mamy ponad 2 tys roznicy  . .

Jak pisalem mi chodzilo glownie o kotwice abym nie musial rzucac ciezarka  . 

Reszta funkcji jest mi zbedna . Jestem zadowolony w 100% i WMOIM przypadku nie widzialem sensu przeplacania .

Na dziś działa tylko zegarek od apple, ale jest pełna aplikacja do obsługi na androida min.4.3, i tu programowo na geara zrobię sobie widget do obsługi samej kotwicy, to nie jest kosmos. Dodatkowo sa np. smartwatche Lemfo z pełnym androidem 7.1 koszt około 100$ i na nim powinien pełen program działać. Słabiej z wielkością ikon. Rozmawiam z dystrybutorem o plikach źródłowych programu Helmsman, jak dostanę to zabawa pójdzie szybciej :).  Muszę jednak to wszystko mieć fizycznie, muszę ogarnąć komunikację silnik-pilot-komórka.

Edytowane przez Matteoo

• 0

Na wodomanii jest Cayman 80 24v gps z kotwicą w pilocie za 4.9kPln

wodmania to ma wszytsko , nawet przed premierowe asortymenty,ktorych nie maja dystrybutorzy...., zaplacisz, pozniej Cie posciemnia pare dni/tygodni i bedziesz zadowolony klient

Edytowane przez siarq

• 0

Cos wiadomo z starych silnikach . . ?  czy bedzie  mozna w jakos sposob wykorzystac nowego pilota  . . do starych silnikow .

Pilot nie będzie kompatybilny ze "starszymi modelami" ponieważ jest zupełnie inne oprogramowanie, niestety...oczywiście sprawdzimy to po dostawie ale takie mam informacje od producenta. 

• 0

400 pln różnicy

Na tyle wycenili zmianę software aby obsługiwało kotwice z pilota. Ciekawe jak będzie działał ten silnik z pilotem , bo z aplikacją to różnie bywało z tym połączeniem. Jeżeli nie będzie problemów to jak najbardziej do rozważenia, tylko różnica w cenie do takiej minn koty power drive robi się coraz mniejsza