Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak poszperałem po necie:

Silnik do łódki elektryczny Haswing CAYMAN 55 12V GPS Helmsman sterowany Pilotem ( kotwica w pilocie) NOWOŚĆ 2021! - niestety dostępność pod koniec kwietnia br. 

​Jest jeszcze 80-siątka, ale o 1 tyś. droższy i też puki co niedostępny. Chyba płyną w kontenerach. 

80lbs będzie w przyszłym tygodniu u nas, na 55 trzeba poczekać jeszcze trochę, realnie na majówkę raczej nie dojadą. 

• 0

A ja własnie czekam na zamówionego Caymana 80 24V GPS. Pół roku nie mogłem się zdecydować czy MG, czy MK w końcu decyzja zapadła. Mam nadzieję że "będzie pan zadowolooony" :D 

​Powinien dojechać w tym tygodniu. Szkoda tylko że na testy będzie trzeba jeszcze trochę poczekać, bo póki co to u mnie dzisiaj śniegiem napinkala :angry: 

• 0

W tokarex są już chyba gotowe podstawy z kwasówki na ponton. Sprawdź.

Te są pod wciągarki. Na przemarszu, gdy silnik nie jest potrzebny i jest wyciągnięty - zabierze większość pokładu, bo będzie mocowany centrycznie  w osi podłużnej pontonu

• 0

Te są pod wciągarki. Na przemarszu, gdy silnik nie jest potrzebny i jest wyciągnięty - zabierze większość pokładu, bo będzie mocowany centrycznie  w osi podłużnej pontonu

Są pod wyciągarki - ale jako element podtrzymujący dokręconą np: sklejkę wydaje się być dobrą podstawą do dalszej adaptacji.

• Like 1

• 0

@dalton

To podziel się obserwacjami po wstępnym testowaniu tej 80-tki, ponieważ też się zastanawiam nad tym modelem.

80 tka w przypadku MG jest super jeśli chodzi o moc, trzymanie na wietrznej pogodzie dużej łódki. Słabo jest jedynie przy parkowaniu na płytkim. Mianowicie ustawiając się na kotwicy po wciśnięciu guziczka :) śruba kręci się bardzooo mocno wzbijając obłoki mułu przy głębokości do 1,5 metra.

Nie wiem czy nie działa to nieco płosząco na ryby.

Przy mocach mniejszych nie ma takiego wrażenia.

• Like 1

• 0

Zdecydowałem się na 80-tkę, bo mam od ponad dwóch sezonów akumulator lifepo4 24V  i taniej było dokupić dziobówkę na 24 V niż kupować 12 V dziobówkę i nowy dwunastovoltowy akumulator do niej. A testy pewnie nie szybko.... no chyba że na sucho.

• Like 1

• 0

Witam w środę zamówiłem silnik 55 , długo czekałem aż funkcja kotwicy będzie z pilota, mam nadzieje że do 1 czerwca dojedzie i uda mi się zamontować na łodzi 4 m , dodam, że na drugiej łodzi 4,5 m mam Motorgudie xi3, kupiony w zeszłym roku. Podzielę się z kolegami opinia na temat który lepszy jeśli chodzi o funkcje kotwicy bo w tym celu je montuje.

• Like 4