Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nowy Cayman będzie HITciorem :) Jest tak poszukiwany, że cena jest podbijana do góry 3900, obecnie 4100. Ciężko ugrać parę złoty bo pierwszy rzut był mały ilościowo.

Przycisk kotwy zrobił swoje, 5 dni łowienia i koniec walki z rozłączającym się smartfonem. POLECAM

Jest już nowa dostawa?

• 0

Mój sprawuje się znakomicie, ale po około 4 do 5 godzin pływania zaczyna sygnalizować przeciążenie. Śruba czysta bez chwastów czy linek. Łódka to romana z wysoką burtą. Może silnik jest za płytko pod wodą, ktoś się też z tym spotkał? Sygnał to trzy dzwięki szybkie powtarzające się non stop, przy mniejszej prędkości śruby sygnalizacja zanika.

Edytowane przez Matteoo

• 0

Mój sprawuje się znakomicie, ale po około 4 do 5 godzin pływania zaczyna sygnalizować przeciążenie. Śruba czysta bez chwastów czy linek. Łódka to romana z wysoką burtą. Może silnik jest za płytko pod wodą, ktoś się też z tym spotkał? Sygnał to trzy dzwięki szybkie powtarzające się non stop, przy mniejszej prędkości śruby sygnalizacja zanika.

Pływasz na aku typu LiFePO4?

• 0

Silnik był za wysoko, powinien być więcej pod wodą, i to tyle :) Ogólnie naprawdę świetnie trzyma na kotwicy. Nawet gdy kolega na pontonie do mnie zacumował to nic nie przerwało pracy silnika i nadal stał jak przyspawany. Jeszcze nie sprawdzałem opcji sterowania z telefonu, ale i na to przyjdzie czas.

• Like 1

• 0

Może któryś z użytkowników może opisać jakie są inne funkcje tego silnika oprócz kotwicy i jak się sprawują? Interesuje mnie np. funkcja tempomatu.

Tempomat - podobnie jak w aucie, ustawiona prędkość jest utrzymywana niezależnie od warunków (wiatr, fala itd).

Wyznaczanie trasy - ustawiamy sobie punkty na zbiorniku,  z tego co pamietam najlepiej aby odległości między pointami nie były większe niż 2km, ma to na celu dokładne prowadzenie po punktach.

Zapisywanie trasy - można później ją odtworzyć

Nawigacja - do wyznaczonego punktu

Te najczęściej są używane. 

post-69067-0-31368500-1627972519_thumb.jpg

post-69067-0-10550200-1627972534_thumb.jpg

• 0

Mam od dwóch tygodni i komunikacja między komórką, pilotem a silnikiem to jakaś porażka. Co chwilę traci się komunikacja pomiędzy programem Helmsman, a silnikiem uniemożliwiając sterowanie z poziomu programu.

• 0

Redmi Note 8. Nie sądzę, żeby to był problem telefonu. Android jest stale odświeżany i z innymi urządzeniami jakoś się łączy. Więc to trochę słaba teoria.Wyłączyłem nawet sieć wifi na swoim ploterze, żeby nic nie zakłócało sieci dostępnej na silniku i dalej lipa.

• 0

Nie rozumiem co w tym dziwnego nie ma w konfiguracji niczego trudnego. Po prostu u mnie nie działa i nie mam zamiaru tego przemilczać pisząc ochy i achy jeśli jest inaczej.

Żeby pisać obiektywne opinie trzeba w pełni przetestować silnik z kilkoma modelami, z pominięciem iphone. Redmi to zwyczajne telefony oparte na wnętrznościach ze średniej niższej półki. Jeżeli w domu masz router wifi który z jednym urządzeniem współpracuje poprawnie, a z drugim zlokalizowanym w tym samym miejscu fatalnie to wina routera? Są różne standardy wifi, są różne jakości wifi. Ja bym spróbował z samsungiem od s7 a nawet z huawei który zna się na technice wifi, a taki redmi to po prostu telefon. Poczytaj opinie o działaniu tego telefonu w sieci wifi, są fatalne, to model który ma wszystko i to właśnie problem bo to wszystko nie zawsze poprawnie działa. Dodatkowo ten telefon na fatalną nakładkę MUI, pełną śmieci i aplikacji działających w tle które potrafią właśnie rozłączać wifi i ponownie się łączyć. To ma niebagatelny wpływ na jakość komunikacji, jej stabilność. Przy zwykłym używaniu sieci możesz nawet tego nie zauważyć, przy sprężonych połączeniach wifi może być kiepsko i wg Twojego opisu jest.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 1