Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Krótko pisząc!!!  Nie wolno ładować bez oryginalnego kabla!!! Możesz go wpiąć w kompa lub ładowarkę telefonu nawet 1,5A, ale nie wolno wpiąć ładowarek z  wyjściem prosto pod pilota powyżej 500mA

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fmirapolnext.pl%2Fladowarka-usb-mc-101-10w1-wiele-koncowek-czarna-p-8389.html&psig=AOvVaw0TACtymMfT0semwnMNzmO3&ust=1633198544588000&source=images&cd=vfe&ved=0CAkQjRxqFwoTCJjxg-voqfMCFQAAAAAdAAAAABAT

500px_29715.jpg

Edytowane przez koyot

• 0

Ludzie lądują stare telefony najnowszymi ładowarkami potem żal że aku padło, topiło się lub wybuchło.

Zalecana 500mA a walą 3A

to ze masz ladowarke i 100A nie oznacza , ze bateria jest w stanie przyjac taki prad. wzrasta napiecie i prad jest ograniczany 

• 0

Panowie. Przepływałem na silniku- wersja 2021- około 20h. Na pilocie działa bez zarzutu, na taki czas pływania pilot raz stracił łączność na jakieś 15 sek- wiec zrzucam to raczej na problem z zasięgiem. Natomiast z łącznością z programem przez tel jest totalny dramat. Korzystam z iPhone 11 pro- czy ktoś miał podobne problemy i uporał się z tym?

• 0

witam właśnie zamontowałem Haswinga  Caymana  55lbs  GPS z kotwicą w pilocie ,co prawda parę godzin pływania ,nie pływałem na MK, MG ,praca Caymana podoba mi się ,jestem głównie zadowolony z funkcji kotwicy w pilocie ,krótki filmik z pracy silnika.

Zostało jaszcze tylko sparowanie silnika z telefonem ,nie przyjmuje hasła do WI-FI a może coś źle robię ,chętni skorzystam a podpowiedzi tych którzy już to opanowali

z góry dziękuję . 

PS. a zarzekałem się dziobówki  jak żaba mułu , ale wygoda wzięła górę.

Edytowane przez perch22

• 0

Witam,chciałbym dowiedzieć się jak wam się sprawdzają akumulatory lifepo4 przy silnikach dziobowych,czy nie mają nagrywanego wpływu na elektronikę silnika i ile Ah wystarczy na dzień(8godzin) pracy jako kotwica,z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi poparte. praktyką.

• 0

@perch22, dobry akumulator 100ah spokojnie wystarczy na cały dzień. Ja niedawno kupiłem 92ah PowerSafe i po wczorajszych 7h na wodzie, przy silnym wietrze, plus kotwica i przestawianie po spłynięciu i podpięciu miernika wyszło 12.49v, co daje aż 80% naładowania akumulatora. Wg dystrybutora haswinga ten model pobiera ok 2 do 3A na godzinę kotwicy, mniej więcej by się zgadzało.

• Like 1

• 0

Silnik dziobowy ma jedną dość dużą wadę. Przy silnym wietrze, na zawodach, osoba stojąca na przodzie łódki ma cholernie trudne zadanie i łapie praktycznie pod wiatr, gdy silnik stoi na kotwicy.

A na normalnej kotwicy jak jest ? Dokładnie tak samo, łódka zawsze się ustawia dziobem do wiatru

• 0

@Matteo,wiem mam aku .115Ah jak wróciłem z ryb miał 12,8v ale   mi  chodzi  wagę ,to ma 30kg ,lifepo4 przy tej pojemności waży około 12kg,a mnie interesuje czy lifepo4  80Ah wystarczy na powiedzmy 6- 8 godzin pracy.

Edytowane przez perch22

• 0

@Matteo,wiem mam aku .115Ah jak wróciłem z ryb miał 12,8v ale   mi  chodzi  wagę ,to ma 30kg ,lifepo4 przy tej pojemności waży około 12kg,a mnie interesuje czy lifepo4  80Ah wystarczy na powiedzmy 6- 8 godzin pracy.

Lifepo4 i li-ion spokojnie wystarcza na 16 h pracy przy normalnych warunkach wietrznych na wodzie bez uciągu. 

• 0

witam właśnie zamontowałem Haswinga  Caymana  55lbs  GPS z kotwicą w pilocie ,co prawda parę godzin pływania ,nie pływałem na MK, MG ,praca Caymana podoba mi się ,jestem głównie zadowolony z funkcji kotwicy w pilocie ,krótki filmik z pracy silnika.

Zostało jaszcze tylko sparowanie silnika z telefonem ,nie przyjmuje hasła do WI-FI a może coś źle robię ,chętni skorzystam a podpowiedzi tych którzy już to opanowali

z góry dziękuję . 

PS. a zarzekałem się dziobówki  jak żaba mułu , ale wygoda wzięła górę.

Standardowe hasło jest 0123456789, można je zrezertować przytrzymując kilka sek. przycisk kłódki na górnej obudowie silnika. 

• 0

Witam ,zagłębiał się ktoś w wykorzystanie  funkcji z aplikacji helmsman  trasa ,tempomat .

Co dokładnie o tych funkcjach? Trasa - wyznaczamy waypointy najlepiej nie dalej niż co 2km, silnik prowadzi nas sam i w ostatnim rzuca kotwicę (można taką trasę zapisać) Tempomat działa podobnie jak w aucie. 

• 0

Kolejny raz sprawdzałem silnik na wodzie. Wg połączenie z tel zrywane jest w momencie w którym inna aplikacja- komunikator, telefon cokolwiek wyrzuca powiadomienie. Tel w trybie samolotowym działa Ok. Dwa- jeśli np zostawiajac tel na rufie, przejdę na przód łódki majac pilot przy sobie- tez zrywa połączenie. Jeśli pilot leżał obok

tel który był w trybie samolotowym- działało bez zarzutu. Na ta chwile odpuszczam kombinacje z apka, za dużo zachodu.

• 0

Kolejny raz sprawdzałem silnik na wodzie. Wg połączenie z tel zrywane jest w momencie w którym inna aplikacja- komunikator, telefon cokolwiek wyrzuca powiadomienie. Tel w trybie samolotowym działa Ok. Dwa- jeśli np zostawiajac tel na rufie, przejdę na przód łódki majac pilot przy sobie- tez zrywa połączenie. Jeśli pilot leżał obok

tel który był w trybie samolotowym- działało bez zarzutu. Na ta chwile odpuszczam kombinacje z apka, za dużo zachodu.

A opcje baterii jak masz ustawione, tzn optymalizację ? Dodaj aplikację helsman do wyjątków - bez optymalizacji