Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na otwartej wodzie 3m w jedną czy drugą nie ma znaczenia. Stań na rzece, gdzieś w okolicach przeszkód i się okazuje, że te 5m dokładności to bardzo dużo, a 10 to kosmos.

To oczywiste co piszesz, jednak stojąc na kotwicy przy boi nie było różnic / odchyleń - trzymał tak samo jak MG - nie wiem jaki odchylenia może mieć MG - poza tym - jesteś pewien że 

MK nigdy nie przestawi Cię więcej niż błąd z instrukcji ?  :)

• 0

Z moich obserwacji wynika, że MK trzyma te 1.5m. Ja tam wolę nie ryzykować. Skoro producent twierdzi, że silnik może mieć rozrzut 5-10m to ja pasuję. Ale nie każdemu może być potrzebna dobra dokładność. Ja wolę być w miarę pewny, że jak stanę powiedzmy 3m od kamieni w nurcie, to silnik w nie nie popłynie i nie muszę go specjalnie pilnować.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Myślę, że producent się zabezpiecza tym rozrzutem.

Tak czy owak ja jestem zaskoczony na plus Haswingiem.

MG raz na jakiś czas potrafi wyłączyć kotwicę :) każdy z którym miałem do czynienia. W Haswingu jeszcze tego koledzy nie mieli.

Myślę że jak ktoś nie chce płacić więcej $ I nie zależy mu na sieciowaniu to Haswing jest ok.

• 0

Psulek, nie siej fermentu. Ten silnik ma dokładniejszy gps niż MG, a że instrukcję kopiują od pierwszego modelu to sprawa dystrybutora. Mój trzyma łódkę jak przyspawaną, kiedyś kolega drugą łodzią odepchnął mnie ze 2 metry od miejsca cumowania i silnik natychmiast wrócił dokładnie w to samo miejsce. Mam tego pewność, gdyż obok łodzi stała bojka nawigacyjna.

• 0

Jak producent napisze, że ma dokładność 1,5m to może kupię. MK też co do zasady trzyma w punkt, ale czasami odleci trochę którąś stronę i to jest o tyle, co piszą w instrukcji. Jak Haswing pisze, że ta fluktuacja może być 5 czy 10m, to nie mam podstaw, żeby mu nie wierzyć - dziękuję, postoję na czym innym. Bo jak silnik się wbije w kamienie, to gwarancja tego nie obejmuje, a stawianie się 10m od opaski na wszelki wypadek to mi niepotrzebne ;)

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Jestem po około 20 wypadach z haswingiem i jestem mega zadowolony . Silnik jest bardzo cichy a funkcja kotwicy działa bardzo dobrze . W sobotę wiało tak , że czapki z głów zwiewało a silnik utrzymywał położenie .

Wyznacznikiem było to , że łowiłem przy użyciu livescope - krzaki pod którymi byłem nie przesuwały się w ekranie nawet na trochę …

• Like 1

• 0

Dwa Haswingi z którymi miałem okazję pływać trzymają bardzo dobrze w punkcie i nie odbiegają od MG XI5 kulturą pracy. Niekiedy wydawało się że ciszej niż mój MG. :)

Model przedostatni bez tempomatu.

To jest przed ostatni haswing i jeśli twierdzisz że wydawało ci się że pracuje ciszej niż mg, to .....

https://youtu.be/QUamCQu0TXo

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

• 0

To jest przed ostatni haswing i jeśli twierdzisz że wydawało ci się że pracuje ciszej niż mg, to .....

https://youtu.be/QUamCQu0TXo

U mnie jest naprawdę bezgłośnie .

Rozmawiałem z gościem na slipie który miał poprzednią i obecną wersje i twierdzi ze ostatni wypust nie posiada już chorób wieku dziecięcego ????

• 0

To nie mój, to kumpla i już to sprzedał. Ja mam mg ix5 i mam porównanie. Pozycje trzyma bardzo dobrze, więc zdecydowanie mogę polecić. Jest zdecydowanie lżejszy od mg

Edytowane przez Mateos_74

• 0

To tak jak niektórzy wierzyli w zdjęcia satelitarne z 1918 roku. Wiesz, na zachodzie kiedyś w instrukcjach obsługi komputera pisano "press any key", po tysiącach telefonów do microsoftu który to jest klawisz any key zmienili instrukcję. W tej Twojej może skala jest w stopach.

• 0

Mam porównanie do mg ix3 kolegi a ja posiadam Haswinga z GPS kupiony na wiosnę w tym roku. Jestem bardzo zadowolony. Łódź 4,6 waga pewnie ze 450-500 kilo załadowana . Jak jest fala trzyma super. Jak fali nie ma lub jest lekka fala to trochę go miota , ale identycznie jest u kolegi w MG. Myśle ze relacja jakość do ceny jest bardzo dobra.

• 0

Takie wartości padają w ofertach na zachodzie. Nie widzę powodów, żeby sprzedawcy celowo zawyżali ten parametr. Akurat w tym przypadku jestem w stanie uwierzyć.

Dopytam producenta jak to wygląda dla najnowszej wersji 1.6 bo z tego co wiem rozstrzał jest między 1.5-2m. Wrócę z informacją. 

• 0

Trzeba zrobić pomiary , wyznaczyć obszar na wodzie , zmierzyć prędkość wiatru, wysokość fali podać wielkość i dane łodzi. Rozkład ładunku itd

I wtedy określić jaki jest rozrzut.

W dobrze obciążonej łodzi i drugiej niezbalansowanej można mieć całkowicie różne wartości