Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To wychodzi na to, że ktoś tłumacząc sobie zachodnią instrukcję zamienił bez skalowania stopy na metry. Te 2 metry to też nie mało, ale już bardzo znośnie, na pewno rozstrzał zależy też od pogody no i miejscu pobytu silnika na świecie, nie wszędzie nad głową latają jednocześnie dziesiątki satelit, czym ich więcej tym lokalizacja dokładniejsza.

• 0

Ja kupiłem w ubiegłym roku (kotwica w pilocie) i jestem mega zadowolony. Od początku wiedziałem, że nie będę sieciował silnika z echo. Porównywaliśmy z kolegą do jego mg xi5 i w trzymaniu pozycji różnic brak. Głośność to subiektywne odczucia. Kolega uważa że mój chodzi ciszej ja że jego.

Obie łódki to rf400, albo rf405 w jego przypadku. Ale to to samo

Edytowane przez Marcipas
  • Like 1

• 0

Pytanie, czy rzeczywiście kotwica z aplikacji jest tak "awaryjna" przez zrywanie połączenia? Prośba o opinie do użytkowników.

Swoją drogą aż dziwne, że nikt nie probowl przeprogramować pilota, żeby puszczał sygnał kotwicy, skoro cała komunikacja i tak idzie przez niego...

• 0

Czy ktoś kupował ten silnik w decathlonie?

Czy w zestawie który tam jest znajfuje się płyta montażowa?

czyli juz pojawiają się lepsze oferty niż standard. Rynek zaczyna iść w dobrą stronę. Wieszczę bliski koniec windowania cen, braku dostępności i komitetów kolejkowych. 

• Like 1

• 0

czyli juz pojawiają się lepsze oferty niż standard. Rynek zaczyna iść w dobrą stronę. Wieszczę bliski koniec windowania cen, braku dostępności i komitetów kolejkowych. 

Wieszczu, sprawdź kurs waluty, moce produkcyjne oparte o komponenty produkowane poza fabryką rzeczonych silników. 

• 0

JA mam wersje z poprawionym GPS , lecz przekładnia tam chodziła głośno czy w najnowszych wersjach usprawnili przekładnie .  ? Czy dalej rzęzi . . ?
Moze ktos  ogarnia sygnal apki mobilnej do pilota??  Pilot wysyla kotwice . ?  wiec moze, mozna jakos usprawnic starszy model . ?

• 0

Wieszczu, sprawdź kurs waluty, moce produkcyjne oparte o komponenty produkowane poza fabryką rzeczonych silników. 

jesteśmy aktualnie lub za 2-3 miesiące w najgorszej fazie cyklu koniunkturalnego dla konsumenta. Na moim przykładzie. Kupowałem auto w najgłebszej pandemii, to był najlepszy strzał. 

• 0

Wiosną to upadnie podaż, popyt znacznie wzrośnie. Odwieczne prawo rynku wodnego.

Hobby w hierarchii potrzeb jest  dalekooooo. Jak ludzi nie bedzie stać żeby zaspokoić podstawowe potrzeby to sugerujesz że będa się zabijali o silniki? Sorry że tak filozofuję.... 

Edytowane przez rower26