Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

• 0

Tak szczerze to pytałem. MOQ jest negocjowalny ale pojedynczych sztuk nie chcieli opchnąć niestety. Oczywiście że bym wziął. Doszedłby by VAT którego jako osoba fizyczna niestety nie odzyskał bym i pewnie wysyłka z 50.

Edytowane przez rower26

• 0

czy tempomat w nowej wersji trzyma tylko stałą prędkość, czy też trzyma stały kierunek płynięcia kierując się GPS, niezależnie od np. prądów bocznych obracających łódź?

Trzyma prędkość oraz płynie w tym kierunku (korygując tor względem warunków pogodowych) który był ustalony wcześniej. W trybie tempomatu można sterować ręcznie kierunkiem, aby uniknąć

niebezpieczeństwa i dostosować kierunek rejsu, ale prędkość silnika nie może być zmieniona.
  • Like 1

• 0

Panowie a jak z działaniem kotwicy w tej najnowszej wersji. Bo jak dla nie to najważniejsza funkcja dla której bym chciał kupić dziobówke.

Działa dobrze, przy dużym wietrze do linki można jeszcze dowiązać akumulator, bo jak wrzucisz sam silnik to może być za mało.

• Like 2

• 0

Panowie a jak z działaniem kotwicy w tej najnowszej wersji. Bo jak dla nie to najważniejsza funkcja dla której bym chciał kupić dziobówke.

Po pierwszym pływaniu mogę powiedzieć ze kotwica działa bardzo dobrze, utrzymuje w miejscu, silnika nie słychać. Ja osobiście zadowolony z zakupu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Panowie prośba jest o info.

1.
Nie działa przycisk kotwicy - Pilot bezprzewodowy zdalnego sterowania do silnika HasWing Cayman GPS 2021, Można go jakoś zresetować ?

Wszystkie inne przyciski działają, parowanie, kilkukrotne odłączanie napięcia nie pomogło.

2. Miał już  ktoś wymieniany ?  naprawiany ?  Serwis jest tylko 1 - Multicom??   może do przedstawiciela ?

Edytowane przez Spigott

• 0

Ja kupiłem w ubiegłym roku (kotwica w pilocie) i jestem mega zadowolony. Od początku wiedziałem, że nie będę sieciował silnika z echo. Porównywaliśmy z kolegą do jego mg xi5 i w trzymaniu pozycji różnic brak. Głośność to subiektywne odczucia. Kolega uważa że mój chodzi ciszej ja że jego.

Obie łódki to rf400, albo rf405 w jego przypadku. Ale to to samo

cyt. Kolega uważa że mój chodzi ciszej ja że jego.  -  jeżeli mieliście zakotwiczone łodzie obok siebie, to słuch działa wam prawidłowo tak powinno być :D :D :D :D :D :P

Chociaż ......... Bardziej obstawiam że Riverfox 405 ma większą tubę rezonansową powinien być o 5 % głośniejszy. ;)

Edytowane przez Spigott

• 0

Witam, kupowal ktoś z was ostatnio Haswing Cayman 55lbs z Decathlonu? Kusi mnie cena jest za 4800zl. Czy jest w nim nowe oprogramowanie, mam na myśli działanie kotwicy i tempomatu

Jest wątek o silnikach Caymana, kilka tematów poniżej. Tam pisz. 

• 0

W wątku głównym ktoś pisał że kupił i była nowa wersja z tempomatem. Tylko to nie jest jakaś super oferta. Za 4800 kupisz u każdego dystrybutora z płytą montażową. A jak nie zależy ci na tempomacie to za 4100 kupisz u Ukra na olx również z płytą. Ja od niego kupiłem. Tempomat działa z aplikacji helmsman, testowane.

• 0

Nie wiedziałem, że sklepy internetowe to turecki bazar i można się targować B)

Jest taki fajny dowcip, luźno powiązany z tematem. Czy wiesz kiedy na parkingu pod Biedronką, można w jednym czasie spotkać Ferrari i Lamborghini? Wtedy, gdy kajzerki są w promocji po 20 groszy. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1