Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi z iphonem łączy się normalnie , ale jak dla mnie nie warto zachodu.

Po podłączeniu i zabawy aplikacja , przestaje mi działać funkcja kotwicy z pilota. Dopiero rozłączenie telefonu i restart silnika daje poprawę.

Dlatego odinstalowałem i nie zawracam sobie głowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mi połączenie z iPhone zawsze działało dobrze, czy to starszy model silnika czy teraz najnowszy. Jednak w przeciwieństwie do tego co pisze instrukcja , można połączyć bezpośrednio i działa bardzo dobrze :-) tutaj link do tej metody : https://helmsman.zendesk.com/hc/en-us/articles/228023608-Connect-motor-without-an-HM-Connector

• 0

Panowie czytając wasze wpisy uświadomiłem sobie ze przeoczyłem info o tym , że aby aplikacja działała pilot musi być włączony .

Dla mnie zatem instalacja aplikacji jest bez sensu bo używam dziobówki tylko jako kotwicy .

Chyba że masz iPhone to nie musi. W poprzednim wpisie dałem instrukcje jak to prosto zrobić. I mam awaryjnie telefon jak mi się pilot rozładuje. Dodatkowo na telefonie działa nawigowanie do punktu co tez jest spoko.

• 0

Nie ma tak dobrze chociaż tak bym chciał …

W pilocie jest aku nawet nie wiem jakie . Żeby się do niego dostać trzeba pilota rozbebeszyc .

Gniazdo USB na lodzi i nie ma problemu. Ja do aplikacji się zraziłem. Tu trzeba przyznać ze jest daleko za konkurencja

• 0

A jakie są ogólnie Wasze przemyślenia i oceny? Warto ten silnik kupić? Ja sie ciagle bije z myślami bo kednak wydac 5 tyś troszke szkoda ale ostatnio pływałem za boleniem na Wiśle i aż marzyło się mieć kotwice pod palcem a nie szarpać się z 12kg ;) Tylko czy dałby rade ten silnik utrzymać mnie w pozycji przy dużym nurcie i podmuchami wiatru? Jak myślicie?

• Like 1

• 0

Bateria w tym pilocie wytrzyma dzień? Kup jak kolega wyżej pudła, ładowarkę 12/USB bądź power bank i tyle .

Nigdy nie zdażyło mi się rozładować pilota podczas pływania. Gwarantuje Ci ze prędzej padnie Ci aku do silnika niż pilot.

Jak wsiadam do łódki zawsze profilaktycznie podłączę do ładowania na pare minut jak dopłynę to już cały dzień używam

• 0

A jakie są ogólnie Wasze przemyślenia i oceny? Warto ten silnik kupić? Ja sie ciagle bije z myślami bo kednak wydac 5 tyś troszke szkoda ale ostatnio pływałem za boleniem na Wiśle i aż marzyło się mieć kotwice pod palcem a nie szarpać się z 12kg ;) Tylko czy dałby rade ten silnik utrzymać mnie w pozycji przy dużym nurcie i podmuchami wiatru? Jak myślicie?

Osobiście mam wersję z kotwicą w pilocie i gorąco polecam. Kotwica bardzo dobrze trzyma, jeżeli łódka będzie około 4m to spokojnie utrzyma w nurcie i pod wiatr, warunek to mieć dobry aku bo przy większym ciągu silnik zabierze więcej energii.

• 0

Osobiście mam wersję z kotwicą w pilocie i gorąco polecam. Kotwica bardzo dobrze trzyma, jeżeli łódka będzie około 4m to spokojnie utrzyma w nurcie i pod wiatr, warunek to mieć dobry aku bo przy większym ciągu silnik zabierze więcej energii.

Też używam w nurcie i ogólnie daje radę, ale jednak w szybkiej rynnie przy wyższej wodzie, zwłaszcza jak jeszcze dojdą podmuchy wiatru nie utrzymuje łodzi (mam 420cm). Ale na 95% miejscówek to świetne i bardzo wygodne rozwiązanie

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

• 0

Jak pływasz tylko po rzece to nie lepiej wyciągarka elektryczna do kotwicy?

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka