Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Raczej nie handluje najnowsza wersją tego silnika. Upewnij się, poproś o zdjęcie pilota.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

silnik jest bez tempomatu w pilocie. Tempomat jest w aplikacji. Kotwica w pilocie oczywiście jest. Pisałem na alibabie z chińczykiem sprzedawane są 2 wersje równolegle. Z i bez tempomatu w pilocie. 

Edytowane przez rower26

• 0

Przycisk przy którym jest rakieta na powyższym zdjęciu, w wersji z tempomatem, ma znaczek tempomatu. Coś na wzór znaczka tempomatu w samochodzie. A znaczek rakiety jest nad króliczkiem. 

Kurde nawet na Litwie obniżyli ceny tych silników, 979 EUR w wersji 1.6. Tylko Polska jak zwykle doi.

https://boatshop.lt/en/electric-trolling-motors-haswing-minn-kota-motorquide/2090-haswing-cayman-b55-gps-gen16-2023-electric-boat-motor.html

Edytowane przez rower26

• 0

Silnik zamówiony u Ukraińca na OLX. Dotarł w piątek. Testy na sucho pozytywnie. Tempomatu brak w pilocie. Jest on oczywiście w aplikacji. Aplikacja była testowana przez godzinę ani razu się nie rozłączyła. 4150 z płytą szybkiego montażu. To jest dla mnie realna cena za ten produkt przy 400 dolarach w zakupie w Chinach.

nie chciałeś tego 1.6 ? Czy tylko tempomat w pilocie je różni ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Kurde nawet na Litwie obniżyli ceny tych silników, 979 EUR w wersji 1.6. Tylko Polska jak zwykle doi.

https://boatshop.lt/en/electric-trolling-motors-haswing-minn-kota-motorquide/2090-haswing-cayman-b55-gps-gen16-2023-electric-boat-motor.html

Zamawiał może ktoś z tego sklepu z Litwy? Po wklepaniu adresu wyskakuje komunikat że nie ma możliwości dostawy na ten adres:

"Unfortunately, there are no carriers available for your delivery address."

Napisałem do nich w tej sprawie, zobaczymy.

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Zamawiał może ktoś z tego sklepu z Litwy? Po wklepaniu adresu wyskakuje komunikat że nie ma możliwości dostawy na ten adres:

"Unfortunately, there are no carriers available for your delivery address."

Napisz do nich po prostu. w regulaminie piszą że dostarczają do 300 kg poza Litwę.

• 0

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z uzywanie Haswinga i echa na jednej baterii?? Interesuje mnie kombinacja Haswing + Lowrance (elite lub HDS). Jak wygląda sprawa zakłóceń? Echo i przetwornik na rufie a dziobówka wiadomo. Sam akumulator też w bakiście na dziobie. Z tego co wyczytałem garminy mają najwieksze problemy z zakłóceniami. Nie znalazłem natomiast dokładnie kombinacji z lowrance. 

Z góry dzięki. 

• 0

Haswing cayman GPS, 2x120 amh lifepo, lowrance Elite fs. Występują niewielkie zakłócenia podczas postoju lub płynięcia na elektryku ale bez znaczenia dla widoczności ryb lub dna. 

Dzięki, upewniam się. Masz echo i dziobówkę pod tą samą baterię podłączone? Piszesz o dwóch bateriach

Edytowane przez rower26

• 0

Ja miałem caymana i Elite ti2 pod jednym żelowym akumulatorem i zakłócenia były, denerwowało mnie to więc musiałem dokupić litowy.

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Og2
  • Like 1

• 0

Dzięki, upewniam się. Masz echo i dziobówkę pod tą samą baterię podłączone? Piszesz o dwóch bateriach

Tak, dziobówka jest podpięta razem z echo pod 2 aku lifepo spięte razem. Zakłócenia raz są mniejsze raz większe i nie zależy to od siły wiatru/obrotów śruby elektryka. Natomiast do łowienia wertykalnego używam obrazowania na średnim chirpie i wtedy mam najlepszy obraz. Pływam i szukam ryby i tak na spalinie więc dziobowka wyciągnięta z wody i wtedy nie ma zakłóceń. 

• Like 1

• 0

Cześć.

Wczoraj Haswing od rana działał okej, po kilku godzinach pływania pilot przestał łapać z wiekszej odegłości od dziopówki. Dopiero reagował kiedy zbliżyłem się na 50-100cm od głowki silnika.

Spotkał się ktoś z takim czymś?

Pilot był naładowany na maxa przed pływaniem