Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prawdą jest to , że haswing cayman w wersji 1.6 jest cichszy przy kręceniu główką niż wetsja 1.5 ? Pooglądałem trochę filmów na necie (większość to 1.5) I tam główka "chrobocze" przy obracaniu. Jak to jest?

Sam mechanizm jest ten sam, są pewne zmiany konstrukcyjne w wersji 1.6.

• 0

Gwarancją są objęte silnik kupione tylko i wyłącznie od naszych dystrybutorów w Polsce, z naszej dystrybucji.

Wracam do pytania bo był link na strone Helsman-a jak skonfigurować iphone bez pilota. i tak to uzywale m. Ale wcześniej poszło info ze nie można. Wiec ponawiam pytanie , jak to jest z konfiguracja bez pilota.  

• 0

Wracam do pytania bo był link na strone Helsman-a jak skonfigurować iphone bez pilota. i tak to uzywale m. Ale wcześniej poszło info ze nie można. Wiec ponawiam pytanie , jak to jest z konfiguracja bez pilota.  

Ja sprawdzałem na Android, nie mogłem się połączyć, ustawiałem na sztywno IP Static, ale mi tego nie łączył się. Na iOS nie sprawdzałem.

• 0

Szkoda, ze jest tak mało info o dodatkach np. Jak pedal. Chcę kupić do dryfow ale nigdzie nie mogę znaleźć info. Tak jakby nikt nie posiadał...

A co chcesz wiedziec dziala poprawnie ja kupilem z piletem i pedalem . Pedal lezal przez 2.5roku w szafie  . .  az pilot padl - uzywalem pedała i super sprawa jak ogarniesz to masz rece wolne . .  dla mnie super sprawa.

• 0

Ja sprawdzałem na Android, nie mogłem się połączyć, ustawiałem na sztywno IP Static, ale mi tego nie łączył się. Na iOS nie sprawdzałem.

Napiszesz jakie IP sie wpisywalo w IOS .. ? bo nie ma tego artykułu .. a ja sprzedałem swoj silnik  , a kolega podpytuje jak to ustawic  .

• 0

jak sie sprawdza, jakie ma czasy reakcji, czy przyciski działają lekko czy trzeba nacisnac pełną siłą na ile uzywania starcza bateria etc. Na amerykańskich forach troche mozna wyczytac ale wiekszosc osob nie poleca, ale oni z kolei maja wiekszy dostep do minn koty więc wolą tamte pedały.

• 0

Ja ogólnie jestem zadowoly z tego silnika. Niestety ma dwie wady które po jakimś czasie mi troszkę dokuczają. Pierwsza: ostatnio dwa dni na wodzie i drugiego dnia podczas przestawiania łodzi, padła bateria w pilocie, co niestety nie wyłączyło silnika. Musiałem rozłączyć fizycznie od aku, nie jest to sytuacja bezpieczna. Druga wada, to połączona trochę z pierwszą, na podstawie silnika moim zdaniem powinno być sterowanie co by pomogło w przypadku utraty pilota. Mój akumulator 92ah wytrzymuje 3x dłużej niż pilot do tego silnika, takie sterowanie by też pomogło przy jakiejkolwiek stracie fizycznej pilota.

• 0

Może mały powerbank?

Ja zauważyłem że moj pilot przy dłuższym postoju na kotwicy przechodzi jak by w stan czuwania. Nie wiem czy zużycie jest mniejsze prądu ale dioda gaśnie i ponowne włączenie włącza pilota. I działa to b.szybko.

Na taką ewentualność zrobiłem sobie ładowarkę USB do podłączenia do klem akumulatora od silnika.

Trzeba sobie jakoś radzić [emoji6]

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

GregorS, mam tak samo z pilotem, nawet ostatnio dokupiłem kolejny kabel do ładowania i power bank jeździ w łodzi. Co jednak gdy pilot ulegnie uszkodzeniu, zatonie lub zginie. Wtedy do czasu zakupu nowego silnik jest bezużyteczny, a tak takie sterowanie na spodzinie lub na kablu, np pedał przewodowy, by było świetnym rozwiązaniem.

• 0

W innych silnikach też bywają takie przypadki że pilot zaginie.

W Cayman brakuje chyba tylko możliwości sterowania z telefonu jak padnie pilot no chyba że ktoś ma kumulację nieszczęść.

Mi by to wystarczyło.

Jak się wybieram na takie długie wypady to biorę jeszcze analogową kotwicę, bo różne sytuacje mogą się zdarzyć.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Jakie informacje są potrzebne?

https://helmsman.zen...an-HM-Connector  tutaj było jak podłączyć telefon na WI-fi link nieaktywny . Jako przedstawiciel marki możecie uderzyć do helsman aby udostępnili to jeszcze raz  . W jaki sposób to sparować. 

Potwierdzam pilot mi się uszkodził  - IPHONE i kotwica/ sterowanie  - działało bez pilota.  

• 0

https://helmsman.zen...an-HM-Connector  tutaj było jak podłączyć telefon na WI-fi link nieaktywny . Jako przedstawiciel marki możecie uderzyć do helsman aby udostępnili to jeszcze raz  . W jaki sposób to sparować. 

Potwierdzam pilot mi się uszkodził  - IPHONE i kotwica/ sterowanie  - działało bez pilota.  

Tak, link już nie działa niestety. Kontaktowałem się z producentem, twierdzi że nie ma możliwości podłączenia poprzez Wifi.

Druga sprawa, zamówiłem od producenta adapter 12V->USB. Klienci o to pytają, na pewno przyda się komuś do ładowania pilota, telefonu itd. Na początku listopada będzie dostawa u nas, pojawią się nowości również :)

• Like 1