Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Takie prawo rynku. Ale również nie rozumiem rozbieżności w cenach rzędu niemal 1000zł. Tu raczej nie można zrzucać winy, że wszystko drożeje, że inflacja itp... skoro jeden sklep sprzedaje ten sam produkt za 4500, a inny chce 5490zł. Wrrr

Dokładnie o to chodzi, nie chce mi się płacić za wygórowane oczekiwania względem procentu zarobków. A tak się wydaje że niektórzy żyją według zasad z lat 90tych: "jeśli nie ma 100% przebicia to się nie opłaca.

• 0

to teraz pytanie odnośnie tego silniczka: podpowiedzcie jaki akumulator (pojemność) powinien być wystarczający do tego Haswinga? Nie stać mnie na razie na LiFePo więc biorę pod uwagę AGM. Teraz tylko dobrać pojemność tak żeby wystarczyło na 1-2 dni kotwiczenia i czasem podpłynięcia na krótkie dystanse (kotwiczenie oczywiście nie dwa dni bez przerwy :) )

• 0

AlienJ, posiadam i lifepo4 i dobrego agm. To fakt że lifepo4 wytrzyma więcej. Jednak mój agm to 92ah PowerSafe, 3 letni i bez problemu 2 dni wytrzymuje mi przy dużej romanie. Szybciej mi zawsze pilot pada niż akumulator. Dlaczego korzystam z agm? Bo waży ponad 30kg i świetnie mi dociąża dziób łodzi. Tak więc kup używkę dobrej firmy i będzie Pan zadowolony.

• 0

AlienJ, posiadam i lifepo4 i dobrego agm. To fakt że lifepo4 wytrzyma więcej. Jednak mój agm to 92ah PowerSafe, 3 letni i bez problemu 2 dni wytrzymuje mi przy dużej romanie. Szybciej mi zawsze pilot pada niż akumulator. Dlaczego korzystam z agm? Bo waży ponad 30kg i świetnie mi dociąża dziób łodzi. Tak więc kup używkę dobrej firmy i będzie Pan zadowolony.

Matteoo dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź, również patrzyłem na dociążenie dziobu, spalina i większość bambetli raczej z tyłu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

• 0

@rower26  stało się jak napisałeś, dziś pojawiły się w internetowym sklepie decathlon. W niezbyt konkurencyjnej cenie, ale zobaczymy co będzie dalej. Trzeba by jeszcze ustalić czy to najnowsza wersja, bo wątpię, żeby ktoś z obsługi ogarniał takie niuanse :)

Edytowane przez thug
  • Like 1

• 0

@rower26 stało się jak napisałeś, dziś pojawiły się w internetowym sklepie decathlon. W niezbyt konkurencyjnej cenie, ale zobaczymy co będzie dalej. Trzeba by jeszcze ustalić czy to najnowsza wersja, bo wątpię, żeby ktoś z obsługi ogarniał takie niuanse :)

A jak zrobią zaraz niby promocję to idę normalnie jakieś lotto skreślić. Wróżka zębuszka kurde...Już poprzednia partia była 1.6 ktoś z forum wcześniej zamawiał.

Edytowane przez rower26
  • Like 1