Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chodziło mi o to że w Polsce nie ma raczej tradycji targowania/negocjacji ceny przy zakupach detalicznych (hurt to inna sprawa), stąd moje zdziwienie. Reasumując, nie - w Polsce nie jest to normalne, miło że czasem można, ale na pewno nie jest to normą.

Edytowane przez drChlubicz

• 0

Chodziło mi o to że w Polsce nie ma raczej tradycji targowania/negocjacji ceny przy zakupach detalicznych (hurt to inna sprawa), stąd moje zdziwienie.

ależ jest, dziś ze sklepu złów okazję stargowałem 250 pln na 2 kołowrotkach Daiwy. Zawsze stawiają cenę taką żeby mieć z czego opuszczać jak znajdzie się zdecydowany klient. Pewnie nie we wszystkich sklepach, ale w obecnym czasie klient coraz bardziej się liczy.

• 0

ależ jest, dziś ze sklepu złów okazję stargowałem 250 pln na 2 kołowrotkach Daiwy. Zawsze stawiają cenę taką żeby mieć z czego opuszczać jak znajdzie się zdecydowany klient. Pewnie nie we wszystkich sklepach, ale w obecnym czasie klient coraz bardziej się liczy.

Pokrewna dusza na forum....:)

• Like 1

• 0

Gratuluję, a teraz przejdź się lub zadzwoń do kilku losowo wybranych sklepów w Polsce (bo Złów Okazję chyba nie jest polskim sklepem), i spróbuj tego co Ci się tam udało. Z mojej strony koniec offtop, to jest temat o Haswing.

masz rację to jest temat o haswing. Czy według ciebie sklep Kormoran z Suwałk jest sklepem polskim? Jeśli tak to zadzwoń sam do nich i pogadaj o cenie na silnik Haswinga. Nawet jeden z forumowiczów kupił u nich. cena wstępna była 4800 dogadał się na 4500 plus 65 za wysyłkę. Nie wiem dlaczego tak cię to oburza, że ktoś może dogadać się co do ceny? 

• Like 1

• 0

Akurat kormorana Suwałki to bym tak mocno nie promował. Rok albo dwa lata temu była z nimi duża drama na Siemianówce jak właściciele tego sklepu pływali w trolu z dopałem (złapani) i chwalili się na FB dużą ilością zberetowanych sandaczy z siemki. Taki offtop mały. A cena jest również moim zdaniem kwestią umowną jaką obydwie strony transakcji są w stanie zaakceptować. Szczególnie że nie jest to puszka coli gdzie wchodzimy do sklepu płacimy 2zł i wychodzimy.

Edytowane przez rower26

• 0

Akurat kormorana Suwałki to bym tak mocno nie promował. Rok albo dwa lata temu była z nimi duża drama na Siemianówce jak właściciele tego sklepu pływali w trolu z dopałem (złapani) i chwalili się na FB dużą ilością zberetowanych sandaczy z siemki. Taki offtop mały. A cena jest również moim zdaniem kwestią umowną jaką obydwie strony transakcji są w stanie zaakceptować. Szczególnie że nie jest to puszka coli gdzie wchodzimy do sklepu płacimy 2zł i wychodzimy.

nie znam nikogo z Kormorana i na pewno nie popieram takich działań, nie promuję ich również. Podałem przykład "targowania się" w cytuję: "polskich sklepach" i tylko tyle. Pewnie w wielu innych również mozna byłoby się dogadać. Infinitycarp, NG24.pl i masa innych.

• 0

Czesc

Czy Cayman B GPS będzie miał nowy model na 2024 ?

https://haswingoutdoor.com/trolling-motors/cayman-gps.html

według opisiu niby tak , chodź zmian nie widzę , czy były wcześniej  rozmiar 48 ?

I jak się mierzy potrzebna długosc kolumny ?   Rozważam właśnie 48 ale boje się ze może być za  krótko

Dziekuje

• 0

Czesc

Czy Cayman B GPS będzie miał nowy model na 2024 ?

https://haswingoutdoor.com/trolling-motors/cayman-gps.html

według opisiu niby tak , chodź zmian nie widzę , czy były wcześniej  rozmiar 48 ?

I jak się mierzy potrzebna długosc kolumny ?   Rozważam właśnie 48 ale boje się ze może być za  krótko

Dziekuje

To jest model 1.5.

Cayman 55GPS nie będzie miał na razie żadnych zmian.

Pojawił się nowy model Cayman GPS80 oznaczenie BY, poza górną obudową i samym napędem jest zupełnie zaprojektowany na nowo, nowa podstawa itd. Jest do niego dedykowana podstawa montażu.

Wrzucam foto z wymiarów oraz nowego modelu.

Kolumny mają długość odpowiednio: 120cm, 137cm, 152cm, 183cm, 210cm, 250cm

Najczęściej wybieraną jest 137 i 152.

post-69067-0-56775200-1700639144_thumb.jpg

post-69067-0-16112300-1700639344_thumb.jpg

post-69067-0-91850000-1700639449_thumb.png

• 0

Gratuluję, a teraz przejdź się lub zadzwoń do kilku losowo wybranych sklepów w Polsce (bo Złów Okazję chyba nie jest polskim sklepem), i spróbuj tego co Ci się tam udało. Z mojej strony koniec offtop, to jest temat o Haswing.

Dla mnie nie ma znaczenia czy sklep internetowy czy stacjonarnym - jak kupuję jakiś droższy sprzęt zawsze negocjują cenę. Tak było z echosondami, dziobówką, silnikiem yamahy, czy kompletem GA. 

Znajdujesz w jakimś sklepie internetowym sprzęt który cię interesuje, dzwonisz na numer kontaktowy, proponujesz własną cenę (oczywiście rozsądną) i po uzgodnieniu od razu u tego z kim rozmawiasz składasz zamówienie. To naprawdę działa. A w razie odmowy nic nie kosztuje.

• Like 1