Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

• 0

Tym z Ali naprawdę nic nie brakuję, używam już trzeci sezon i nic się z tym nie dzieje, trzyma jak złe.

Ależ ja nie twierdzę że im czegoś brakuje, podałem tylko jeszcze jeden przykład. Ja używam railbazy tylko dlatego że sam uchwyt można przymocować do podstawy klejonej do pontonu, a tego potrzebowałem.

• Like 1

• 0

Panowie umarła mi bateryjka w pilocie . Pilota rozkręciłem ale widzę , że akumulator nie dość , że przyklejony do obudowy to jeszcze jakiś nietypowy :(

Pytanie takie : wymieniał już ktoś z was ten akumulator i wie czym go zastąpić ?

Akumulator li-po 3.7V, proszę napisać do mnie, pomogę w tej sprawie.

• Like 2

• 0

Witam posiadam HasWong GPS 1.5 pojawiły się problemy z komunikacją pilota z silnikiem. Dogadują się razem jak są bardzo blisko siebie mas 1m. Ostatnio pillot bardzo się rozładował. Dziwna jest jedna rzecz że jak jest włączona aplikacja i pilot mam na szyi to wtedy mogę sterować z aplikacji Z dalszej odległości około 3 m

Prośba o jakąś poradę

• 0

Witam.

Posiadam silnik Cayman 1.6 B i mam problem z włączaniem i wyłączaniem się silnika podczas próby płynięcia do przodu po przyciśnięciu „zajączka”. Płynne płynięcie łapie mi dopiero za 2-4 razem. Każdorazowo po jednokrotnym wciśnięciu kawałeczek płynie i się wyłącza. Przejdę te „procedurę”, czyli jak wcześniej wspominałem po 2-4 razach płynie normalnie. Czy ktoś miał taki problem w tym silniku?

• 0

Witam.

Posiadam silnik Cayman 1.6 B i mam problem z włączaniem i wyłączaniem się silnika podczas próby płynięcia do przodu po przyciśnięciu „zajączka”. Płynne płynięcie łapie mi dopiero za 2-4 razem. Każdorazowo po jednokrotnym wciśnięciu kawałeczek płynie i się wyłącza. Przejdę te „procedurę”, czyli jak wcześniej wspominałem po 2-4 razach płynie normalnie. Czy ktoś miał taki problem w tym silniku?

Miałem identycznie w 1.5 ale występowało to randomowo. Chyba ten typ tak ma. Zauważyłem że jak po naciśnięciu przycisku śruby zrobiłem chwilę dłuższą przerwę przed naciskaniem zajączka to nie było tego wyłączania. Jak po naciśnięciu śruby od razu tłukłem w zajączka to wyłączał się częściej. Miałem bez bezpiecznika więc to nie to. W 1.5. zamiast przycisku tempomatu miałem rakietę. Jak po naciśnięciu śruby wciskałem rakietę czyli full speed nigdy się nie wyłączał.   

Edytowane przez rower26

• 0

Witam.

Ja też zauważyłem coś takiego u mnie, ze dwa trzy tygodnie temu. Mam nadzieję że to minie.:) Edytowane przez Elwojtas

• 0

Ja też zauważyłem coś takiego u mnie, ze dwa trzy tygodnie temu. Mam nadzieję że to minie.:)

Wstawisz łódkę do garażu i obiecuję Ci, że przez całą zimę nic takiego nie wystąpi. ????

Tak szczerze to polecam może jeszcze raz sparować pilot z silnikiem.

• 0

Jestem od paru dni posiadaczem tego silnika i zanim go odeślę, bo dawno czegoś "takiego" nie używałem może pomożecie go ogarnąć.

Silnik żyje własnym życiem czyli:

1. Pilot działa około metra od silnika.

2. Skręt w prawo na pilocie działa jak mu się chce, ale częściej nie chce i pływam czasem jak debil w kółko, bo nie idzie wyprostować ????

3. Po wciśnięciu trzymania zadanego kursu silnik skręca i trzyma kurs, który sobie wymyślił.

Jedyne co działa jak trzeba to kotwica.

Silnik kupiony nowy.

• 0

Jestem od paru dni posiadaczem tego silnika i zanim go odeślę, bo dawno czegoś "takiego" nie używałem może pomożecie go ogarnąć.

Silnik żyje własnym życiem czyli:

1. Pilot działa około metra od silnika.

2. Skręt w prawo na pilocie działa jak mu się chce, ale częściej nie chce i pływam czasem jak debil w kółko, bo nie idzie wyprostować [emoji38]

3. Po wciśnięciu trzymania zadanego kursu silnik skręca i trzyma kurs, który sobie wymyślił.

Jedyne co działa jak trzeba to kotwica.

Silnik kupiony nowy.

Jeśli pilot działa metr od silnika to do wymiany.

To specyficzny silnik i trzeba się go nauczyć. Mi po 2 sezonach dość intensywnego pływania zaczynają padać przyciski. Czasem łączy czasem nie, rozbierałem, wyczyściłem ale chyba trzeba coś wymienić,

zanim kupię drugi.

Nie wiem czy da się w nim aktualizować oprogramowanie ale by się przydało. Ma kilka irytujących akcji, typu włączasz płynięcie i jak chcesz szybko zmienić kierunek to się wyłącza [emoji52]. I wiele innych opisanych wyżej.

To stosunkowo tani silnik ale ogólnie daje radę.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka