Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć Mam pytanie .Posiadam Caymana 1.6 z PL dystrybucji , generalnie działa ok , ale troche mnie denerwuje za silnik w momencie właczenia funkcji Cruser po jakims czasie zwalnia , z reguły zaczynam płynac w okolicach 3km/h - silnik w zaleznosci od warunków płynie miedzy 2.8-3.1 ale po jakim czasie wartości spadają do 2,4-2,7km/h - kurs trzyma poprawnie , tez tak macie , jakaś rada ?

Dzeikuje

Cześć, u mnie zachowuje się tak samo. Trochę to irytujące.

• 0

O tej rurze z nierdzewki. Wiem, ze mozna kupic rozne dlugosci, ale u siebie moglem tylko 152 a tyle mi raczej nie potrzeba.

Potrzeba jednak. Nie ucinac bez sprawdzania.

Btw ja kiedys pytalem i nie pamietam, czy odpowiedz dostalem. Moj 55lbs bierze zwykle kolo 3x amperow (4x nie widzialem nigdy chyba max38) a stojac na kotwicy w rzece o uciagu 1-3kmh i lekkim (kilka kmh) wietrze pod katem ca 45st do nurtu na kotwicy bierze ponizej 5a - chyba nawet 4 nie widzialem). Dane z bms akumulatora.

• Like 1

• 0

koledzy mam wersje 1.5, wczoraj na wodzie pilot kilka razy mi się wyłączył. Naładowany, po wciśnięciu np wyłączenia śruby pilot się wyłączył, śruba nie. Zdarzyło się to też przy skręcie, wciśniecie guzika i pilot się wyłączył. Przycisk "on" i pilot wstaje od razu bez problemu. ktoś coś?

• 0

Wczoraj przyszedł nowy pilot do wersji 1.6.

Ktoś mi powiedział, że regeneruje się piloty w piekarniku.... Nie sprawdzałem, coś ktoś wie???

Tak kiedyś naprawiało się płyty główne do PC ????. Teraz technika poszła dalej, ale czemu nie... .

Wszystko zależy od tego co mu dolegało.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Cześć,

koledzy kupiłem Caymana GPS w wersji 1.6 w marcu tego roku. Jestem po tygodniowym wypadzie do Szwecji, ogólnie silnik się sprawdził ale pojawił się jeden ciekawy temacik, może ktoś to wyjaśni.

Kupowałem silnik z przeświadczeniem że przycisk "tempomat" w pilocie jest od zadania i utrzymania zadanej prędkości a kierunkiem trzeba dodatkowo sterować na bieżąco z pilota. Tak jest w instrukcji i na filmikach o tych silnikach.

U mnie działa to tak, że po ustawieniu żądanej prędkości i wciśnięciu przycisku "tempomat", silnik trzyma zadaną prędkość a dodatkowo trzyma kierunek płynięcia. Główka silnika cały czas się lekko obraca i go koryguje? To jakieś nowe usprawnienie/funkcja o którym jeszcze nie pisali i nie ma w instrukcji? W dodatku działa to kiepsko, bo jak próbowałem ustawić swój kierunek na jakiś cel i wcisnąłem "tempomat" silnik za każdym razem na początku odbija/skręca trochę zmieniając mój kierunek a potem utrzymuje kierunek w który skręcił, nie mój który wybrałem. Dodam że ten jego skrę jest losowy, raz w lewo, raz w prawo więc zmiana położenia rury silnika w zacisku nie pomoże. O co chodzi? Aplikacji na smarta nie instalowałem bo jest mi nie potrzebna, chcę go używać tylko z pilota. Funkcja utrzymania prędkości włączana z pilota jest ok. prędkość w miarę utrzymuje, ale co z tym kierunkiem? Jest to dodatkowa funkcja? Czy w moim silniku jest coś zepsute? Jeżeli jest to funkcja to czemu za każdym razem najpierw zmieni mój kierunek a potem go trzyma? Dzięki i pozdrowienia

• 0

Cześć,

koledzy kupiłem Caymana GPS w wersji 1.6 w marcu tego roku. Jestem po tygodniowym wypadzie do Szwecji, ogólnie silnik się sprawdził ale pojawił się jeden ciekawy temacik, może ktoś to wyjaśni.

Kupowałem silnik z przeświadczeniem że przycisk "tempomat" w pilocie jest od zadania i utrzymania zadanej prędkości a kierunkiem trzeba dodatkowo sterować na bieżąco z pilota. Tak jest w instrukcji i na filmikach o tych silnikach.

U mnie działa to tak, że po ustawieniu żądanej prędkości i wciśnięciu przycisku "tempomat", silnik trzyma zadaną prędkość a dodatkowo trzyma kierunek płynięcia. Główka silnika cały czas się lekko obraca i go koryguje? To jakieś nowe usprawnienie/funkcja o którym jeszcze nie pisali i nie ma w instrukcji? W dodatku działa to kiepsko, bo jak próbowałem ustawić swój kierunek na jakiś cel i wcisnąłem "tempomat" silnik za każdym razem na początku odbija/skręca trochę zmieniając mój kierunek a potem utrzymuje kierunek w który skręcił, nie mój który wybrałem. Dodam że ten jego skrę jest losowy, raz w lewo, raz w prawo więc zmiana położenia rury silnika w zacisku nie pomoże. O co chodzi? Aplikacji na smarta nie instalowałem bo jest mi nie potrzebna, chcę go używać tylko z pilota. Funkcja utrzymania prędkości włączana z pilota jest ok. prędkość w miarę utrzymuje, ale co z tym kierunkiem? Jest to dodatkowa funkcja? Czy w moim silniku jest coś zepsute? Jeżeli jest to funkcja to czemu za każdym razem najpierw zmieni mój kierunek a potem go trzyma? Dzięki i pozdrowienia

Tak działało zawsze, utrzymuje kierunek i prędkość. Jakby utrzymywał tylko prędkość a musiałbyś sterować kierunkami to żadna to pomoc. Zwykłe płynięcie. To, że trochę skręca to pewnie już taki jego urok, może kiedyś poprawią. Ni ekscytował bym się specjalnie tą funkcją. 

A tak apropos, aktualnie pojawiła się jakaś nowsza wersja 1.6 v2. Coś się zmieniło? Oprócz tego że trochę staniały wyjściowo? Może importer się wypowie? 

• 0

Cześć,

Jeśli silnik skręca w lewo i w prawo po zablokowaniu kursu to najpewniej wina źle skalibrowanego kompasu.

Zainstaluj apkę, tam masz funkcję kalibracji. W instrukcji jest napisane jak to zrobić.

• 0

Cześć,

U mnie działa to tak, że po ustawieniu żądanej prędkości i wciśnięciu przycisku "tempomat", silnik trzyma zadaną prędkość a dodatkowo trzyma kierunek płynięcia. Główka silnika cały czas się lekko obraca i go koryguje? To jakieś nowe usprawnienie/funkcja o którym jeszcze nie pisali i nie ma w instrukcji? W dodatku działa to kiepsko, bo jak próbowałem ustawić swój kierunek na jakiś cel i wcisnąłem "tempomat" silnik za każdym razem na początku odbija/skręca trochę zmieniając mój kierunek a potem utrzymuje kierunek w który skręcił, nie mój który wybrałem. Dodam że ten jego skrę jest losowy, raz w lewo, raz w prawo więc zmiana położenia rury silnika w zacisku nie pomoże. O co chodzi? Aplikacji na smarta nie instalowałem bo jest mi nie potrzebna, chcę go używać tylko z pilota. Funkcja utrzymania prędkości włączana z pilota jest ok. prędkość w miarę utrzymuje, ale co z tym kierunkiem? Jest to dodatkowa funkcja? Czy w moim silniku jest coś zepsute? Jeżeli jest to funkcja to czemu za każdym razem najpierw zmieni mój kierunek a potem go trzyma? Dzięki i pozdrowienia[/quote/

Moim zdaniem wszystko jest w porządku. Należy się zatrzymać ruszyć z rządaną prędkością i kierunkiem i po chwili wcisnąć przycisk. Potem można kierunek w razie czego korygować.

• 0

OK., powalczę jeszcze z nim trochę w pierwszym tygodniu czerwca na wypadzie. Sprawdzę. Ogólnie to pozytywnie bo nie wiedziałem kupując że funkcja tempomatu ma też utrzymanie kierunku. Kalibrować? Nie kalibrowałem, bo nie chcę używać telefonu, tylko pilot. W instrukcji jest że kalibracja tylko w wypadku używania apki helmsman. Myślicie że warto ją ściągnąć, połączyć i kalibrować (szczerze nie chce mi się,  mam swoje lata, telefon tylko do dzwonienia) jeżeli będę pływał tylko na pilocie? To coś w moim przypadku pomoże? Dzięki

• 0

OK., powalczę jeszcze z nim trochę w pierwszym tygodniu czerwca na wypadzie. Sprawdzę. Ogólnie to pozytywnie bo nie wiedziałem kupując że funkcja tempomatu ma też utrzymanie kierunku. Kalibrować? Nie kalibrowałem, bo nie chcę używać telefonu, tylko pilot. W instrukcji jest że kalibracja tylko w wypadku używania apki helmsman. Myślicie że warto ją ściągnąć, połączyć i kalibrować (szczerze nie chce mi się, mam swoje lata, telefon tylko do dzwonienia) jeżeli będę pływał tylko na pilocie? To coś w moim przypadku pomoże? Dzięki

To jest pięć minut roboty, kalibracja zdecydowanie pomaga.

• 0

Z mojego doswiadczenia funkcja utrzymuje kurs (kierunek i predkosc) jaki przed wcisnieciem strzalki byl ustawiony: jak plynales "na 12/ polnoc" a wiatr cie znosil na 9/ zachod to lodka bedzie plynac gdzies pomiedzy zach a pln - im mocniejszy wiatr w stosunku do dobranej predkosci tym blizej zachodi i vice versa.

Jak juz wybierzesz kierunek i predkosc to wprowadzanie korekt predkosci/kierunku nie wylacza funkcji.

Mz calkiem fajna funkcja do spowalniania dryfu.

Btw ja myslalem, ze ta funkcja to "plyniecie do okreslonego celu", ale albo wcale, albo tylko z apki. A z apka sie nie bawilem.

Edytowane przez gooral

• 0

Chodzi o to że jak zacznę płynąć w określonym kierunku (na jakiś wybrany cel), ustawię zadaną prędkość i wcisnę tempomat w pilocie, to silnik od razu obraca się losowo raz w lewo raz w prawo, łódka skręca i dopiero zaczyna trzymać kierunek w jakim skręciła. Wtedy go "pilnuje", ale to nie jest mój kierunek. Robi to nawet do 45st. w lewo lub prawo. Prędkość utrzymuje w miarę ok.

Dzisiaj ściągnąłem aplikację i zrobiłem kalibrację, sprawdzę czy to coś zmieni ale dopiero w pierwszym tygodniu czerwca na wyprawie.

Kalibrację zrobiłem na lądzie, na podjeździe :-) Mam też pytania odnośnie tej kalibracji.

- Zgodnie z instrukcją ustawiłem łódkę i główkę silnika równolegle i skierowane na północ. Włączyłem kalibrację. Silnik się poobracał i wyświetliło że kalibracja ok. Dziwne tylko że po tej kalibracji silnik zatrzymał się jakoś na skos, nie na północ główką do przodu. To jest normalne? Wszystko ok?

- Drugie to, czy jeżeli będę zmieniał głębokość zanurzenia poprzez luzowanie i przesuwanie tej tulei zaciskowej która zazębia się z mechanizmem obrotu, to wiadomo że nie zacisnę jej w takiej pozycji/osi jak była wcześniej. Czy ta kalibracja będzie dalej skuteczna i po włączeniu zasilania i wszystkiego silnik się ustawi prawidłowo? Czy po każdej zmianie (przesunięcie/obrót) tulei zaciskowej należy wykonywać kalibrację? Było by to uciążliwe i chyba bez sensu, np. na wodzie ciężko dokładnie ustawić łódź).

Dzięki

• 0

1. Kwestia pilota bo ktoś wspomniał o nowej wersji, tak pojawiła się nowa wersja, na moją prośbę zostały zmienione przyciski w pilocie, teraz zamiast "wciskanych" są "klikane", jest wyczuwalne wciśnięcie przycisku, działa to o wiele lepiej niż poprzednio.

Dodatkowo w silnikach z produkcji koniec 2024/początek2025 został zmieniony kabel "sprężyna" (tak ja to nazywam), jest przykręcony do górnej obudowy oraz pokrywy z ledami. Kabel zasilający jest przykręcony do przekładni.

2. Kalibracja - tak jak wcześniej ktoś wspomniał po zakończeniu kalibracji silnik nie wraca na kierunek północ tylko jest delikatnie skręcony w jedną stronę, to normalne.

3. Tempomat / utrzymanie kursu - odpowiada za utrzymanie zadanej prędkości oraz koryguje tor płynięcia jednostki, można sterować ręcznie kierunkiem w celach bezpieczeństwa.

W tym roku pojawiło się już kilka zupełnie nowych modeli lub nowych wersji już obecnych np. model W40-GPS, niebawem będą kolejne.

• Like 2

• 0

Ostatnio zauważyłem problem [emoji52].

Płynę na tempomacie jakiś czas z minimalną prędkością, chce się zatrzymać na kotwicy. Zatrzymuję silnik wciskając środkowy przycisk a następnie wciskam kotwicę. Silnik sygnalizuje postawienie kotwicy, pilot zaświeca LED na różowo, jednak silnik nie trzyma pozycji. Reaguje tylko na włącznie płynięcia i zatrzymanie, cały czas świeci się na pilocie jak by miał włączoną kotwicę. Po odłączeniu zasilania silnik trzyma pozycję i wszystkie funkcje działają. Czy to błąd w oprogramowaniu czy objaw padania anteny GPS. Zasilanie jest stabilne bo mam podpięte lifepo4 w 90% naładowane. Sytuacja powtórzyła się kilka razy więc pływanie na tempomacie staje się trochę uciążliwe.

Może ktoś sprawdzić u siebie,

Pozdrawiam

• 0

Witam,

Tak czytałem ten wątek i mnie namówiliście,. Dzisiaj przybył mój Caymanek. Ogólnie kawał klamota. W zamyśle miał służyć do ciągnięcia pontonu kormoran 360 i pływadełka SG 170 cm. O ile do pontonu jak najbardziej, to nie wiem czy w przypadku belly nie przeszacowałem nieco. Montował może ktoś to do pływadła? I może zdało egzamin? I jeszcze jedno drobne pytanie. Jest sens rzeźbić montaż dziobowy na klejonych uchwytach i pawężach, których pełno w sieci plus dedykowane uchwyty pawężowe do silnika czy lepiej dumać nad poziomą platformą. Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Piotr

• 0

Jak by ktoś miał problem z pilotem, tzn. ciężko reagował na przyciski bądź nie działał któryś w ogóle to polecam zmienić pady z linku, rozmiar 5mm pasuje idealnie. Wystarczy odtłuscić alkoholem izopropylowym płytkę i stare pady. Na stare naklejanie nowe, samoprzylepne i działa jak nowy. Nie wiem jak długo będą działały ale mam jeszcze trochę to znów wymię za jakiś czas. Teraz pilot reaguje bez użycia zbeyt dużej siły na przycisk.

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:

11,99zł | Średnica 3/4/5/6 MM 4 rozmiary czarne przewodzące podkładki gumowe zestaw naprawczy klawiatury do pilota na podczerwień przewodzące gumowe przyciski

https://a.aliexpress.com/_EQn71Nw6c57b9baec221a1b6c56550aa173b509.jpg

Potwierdzam i dzięki za pomysł.

Pilot działa jak nowy ????

• Like 3

• 0

Chodzi o to że jak zacznę płynąć w określonym kierunku (na jakiś wybrany cel), ustawię zadaną prędkość i wcisnę tempomat w pilocie, to silnik od razu obraca się losowo raz w lewo raz w prawo, łódka skręca i dopiero zaczyna trzymać kierunek w jakim skręciła. Wtedy go "pilnuje", ale to nie jest mój kierunek. Robi to nawet do 45st. w lewo lub prawo. Prędkość utrzymuje w miarę ok.

Miałem to samo.

Wysłałem silnik na serwis. Wygrali mi najnowsze oprogramowanie.

W tej chwili tempomat działa perfekt. Po kliknięciu tempomatu od razu ustawia się poprawnie, bez kręcenia prawo-lewo, trzyma prędkość jak trzeba.

Niestety mam drugi problem, który nie został rozwiązany najnowszym softem.

Na kotwicy potrafi mnie odkręcać o 180 st, nawet 360 stopni.

Główkę trzyma dobrze. Dziób łodzi trzyma w miejscu ale dupą mi zamiata jak cholera. Czy to na flaucie czy na fali. Jest to wybitnie irytujące. Nie bardzo wiem co teraz zrobić. Chyba muszę oddać silnik raz jeszcze póki została mi gwarancja. Tylko co zrobią skoro mam najnowszy soft...

• 0

Tego bez 2 czujnikow gps chyba nie da sie ogarnac skad silnik ma "wiedziec", ze reszta lodzi obrocila sie wzgledem niego?

Ps tak wkurzajace. Stracilem juz z 3-3zestawy zaplatane w srube po obrocie... btw mam bezpiecznik z ali automatyczny 60a i wywalilo mi go wczoraj jak prawdopodobnie wplynalem w zielsko..

• 0

Ciężarek i kawałek liny nie ma żadnego czujnika GPS, a jednak wie jak ustawić łódź.

O ile na flaucie nie mam pretensji o to, to na fali powinien ustawiać dziób w stronę wiatru, a tak często nie robi.

Kumpel ma identyczny silnik, mamy niemal identyczne łodzie, a u niego trzyma idealnie na fali. Zresztą dlatego kupiłem ten silnik po pierwszym pływaniu u niego.

Mój na fali potrafi zrobić 360 st, a 180 to norma. Potrafi ustawić burtę równolegle do fali. Jakie ma to skutki raczej pisać nie muszę.