Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No ale silnik nie ma nic do rzeczy jeżeli chodzi o latanie dupy w łódce. Chyba, że gwałtownie zmienia sam pozycję. Sugerowałbym przerzucić na chwilę silnik do kolegi, bo może to "niemal identyczne" robi różnicę. A przynajmniej będziesz miał pewność: czy to jest problem twojego silnika czy twoja łódka się dziwnie zachowuje. Jeżeli sytuacja ma miejsce na rzece, w słabym nurcie, a wiatr wieje  pod prąd, to pocieszę cię (wątpliwie) - inne silniki też miewają ten problem i kompas na to nie pomaga.

• 0

Mialem kiedys lodke z kilem i ona na dryfkotwie stawala bokiem do fali. Moze to cos z tego tematu? Ja mam takie doswiadczenia, ze silnik ustawiajac cie na rzece z wiatrem w poprzek nurtu nie reaguje na zmiany predkosci wiatru wystarczajaco szybko i po mojemu czasami zaczyna plynac w przeciwnym kierunku - i to moze krecic lodka bo ja pcha a nie ciagnie. Jezdzisz z lodka na przyczepie? Dasz rade skrecic przyczepe jadac prosto? Albo cofac kilkaset m nie skrecajac przyczepa? Generalnie co by nie bylo to silnik ma 1 odbiornik gps- niektore co widzialem u kumpli maja 2- drugi sie mocuje na rufie i wtedy juz krecic powinno mnie/wcale.

• 0

Łódka na zwykłej kotwie stoi idealnie już na minimalnej fali.

Po główce silnika widzę,że głupieje. Zamiast być ustawiona mniej więcej w stronę wiatru to skręca np. na maksa w lewo, żeby za kilka sekund skręcić na maksa w prawo.

Obydwoje mamy Vikinga 390. Te same spaliny, te same dziobówki. Takie samo rozmieszczenie akumulatorów. Jedynie on ma sterówkę, ja nie.

Najsensowniej będzie podmienić silnik jak kolega zasugerował. Wtedy będę miał 100% pewności,że mój głupieje.

• 0

Mi jak zaczyna wariować odcinam zasilanie, zazwyczaj pomaga i tego dnia się nie powtarza.

Przypominam że nadal coś dzieje się z satelitami od GPS. Nie codziennie ale dość często o różnych porach dnia.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Tak czytam i czytam ten wątek i oraz bardziej zniechęcam się do tego silnika(a chyba był faworytem). Bardzo dużo kolegów ma jakieś mniejsze lub większe problemy z nim. Nie wiem jaki to jest odsetek wszystkich , które są kupowane ale chyba zacznę myśleć o innej marce. Łódkę mam 405cm. W sumie,to najbardziej zależy mi na funkcji kotwicy.

• 0

Tak czytam i czytam ten wątek i oraz bardziej zniechęcam się do tego silnika(a chyba był faworytem). Bardzo dużo kolegów ma jakieś mniejsze lub większe problemy z nim. Nie wiem jaki to jest odsetek wszystkich , które są kupowane ale chyba zacznę myśleć o innej marce. Łódkę mam 405cm. W sumie,to najbardziej zależy mi na funkcji kotwicy.

Poczytaj o silnikach MG, mam wrażenie, że problemów jest dużo więcej a silniki są dużo droższe.

Przeważnie pisze się o problemach, a nie o tym, że urządzenie sprawuje się świetnie.

Raczej ciężko będzie ci znaleźć alternatywę do tego silnika, w podobnej cenie.

• 0

ja użytkuje swój bezawaryjnie od 2021 (kotwica w pilocie). Ostatnio pojawił się problem z pilotem ale po wymianie padów jak wyżej pilot działa jak nowy. I wszystko jest prawie super. Prawie, bo kupiłem go do pontonu, przesiadłem się na łódkę i zaczyna mi brakować możliwości sieciowania echo - silnik :(

• 0

Wszystko kwestia budżetu. W tych pieniądzach chyba nie ma wielkiego wyboru.

Jak masz nieograniczony budżet to na pewno są lepsze silniki. I raczej odradzam okazyjne używki bo to loteria.

• 0

Witam,czy może użytkuje ktoś caymana na mniejszym pontonie np. 3,30m i jak się sprawuje na takich lekkich pływadłach dziobówka. Bo mam obawy czy nie będzie na funkcji kotwicy kręcić energicznie całym pontonem bo jest lekki.

Mam zamontowany na 3 m pontonie i kotwica działa w miarę OK. Zastanawiam się czy nie zamontować z tył jakiegoś statecznika bo przybytek długości trufla płynąc do przodu czasami sunie szybciej dziób i ciężko sterować. Pętanie czy nie przypadłość wszystkich pontonów.

• 0

Jako stateczniki nieźle działają wiosła w wodzie, obecność lub brak kila ma na pewno znaczenie,

O, to jest pomysł. 

Mam ponton z kilem ale silnik dziobowy z natury tworzy opór więc jeżeli jest wiatr to plunąc  musze cały czas pilnować kursu.

Korzystając z okazji.

Czy jest jakiś sposób żeby wyłączyć dźwięk pikani przy naciskaniu klawiszy pilota?

• 0

Ale na fali w miarę sobie radzi tak? Bo mocno się zastanawiam nad kupnem ale się obawiałem jak to będzie współpracować na takiej lekkiej jednostce

Mam ponton z kilem, jak załaduje graty to już nie jest lekki [emoji6]. Działa dobrze . Pływam już 2 sezony i do kotwicy nie wrócę.

• 0

Cześć.

Mam taki silnik, uszkodzenia jak na zdjęciu. Łapki trzymające silnik oraz plastikowa obudowa. Idzie to dostać? Gdzie sie kupuje czesci do tych sprzętów. Ja jestem nieelektryczny, podrzucili mi podstępem takie cudo.

.

e95b64eb0aa25893fd6f32ddab1949d0.jpg84b6e08d2f5c0140405f18e16c43b33d.jpg6b14c91f8d2f70b14c989d65e53861eb.jpg

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka