Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy, w moim Caymanie dość głośno (słychać i denerwuje) chodzi mechanizm/przekładnia od obrotu kolumny silnika. Sam silnik chodzi cicho. Silnik prawie nowy, 6 m-cy, trochę już popływał, jest z nim tak od początku. Nie wiem czy tak po prostu ma być i to jego cecha? Silnik ma gwarancję, nie wiem czy odsyłać? Kurier w dwie strony i czas. Czy może jakiś patent ktoś ma? Może gdzieś trochę smaru załatwi sprawę? Jakieś pomysły? Dzięki

• 0

Cześć.

Mam taki silnik, uszkodzenia jak na zdjęciu. Łapki trzymające silnik oraz plastikowa obudowa. Idzie to dostać? Gdzie sie kupuje czesci do tych sprzętów. Ja jestem nieelektryczny, podrzucili mi podstępem takie cudo.

https://boatshop.lt/en/search?controller=search&s=Cayman

Tutaj kupisz.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Koledzy, w moim Caymanie dość głośno (słychać i denerwuje) chodzi mechanizm/przekładnia od obrotu kolumny silnika. Sam silnik chodzi cicho. Silnik prawie nowy, 6 m-cy, trochę już popływał, jest z nim tak od początku. Nie wiem czy tak po prostu ma być i to jego cecha? Silnik ma gwarancję, nie wiem czy odsyłać? Kurier w dwie strony i czas. Czy może jakiś patent ktoś ma? Może gdzieś trochę smaru załatwi sprawę? Jakieś pomysły? Dzięki

One tak mają jak chcesz cichy to kup coś droższego.garmina czy minnkote

• 0

Cześć.

Mam taki silnik, uszkodzenia jak na zdjęciu. Łapki trzymające silnik oraz plastikowa obudowa. Idzie to dostać? Gdzie sie kupuje czesci do tych sprzętów. Ja jestem nieelektryczny, podrzucili mi podstępem takie cudo.

.

e95b64eb0aa25893fd6f32ddab1949d0.jpg84b6e08d2f5c0140405f18e16c43b33d.jpg6b14c91f8d2f70b14c989d65e53861eb.jpg

https://www.haswing.pl/ zadzwoń do nich pomogą

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 0

Cześć.

.

e95b64eb0aa25893fd6f32ddab1949d0.jpg84b6e08d2f5c0140405f18e16c43b33d.jpg6b14c91f8d2f70b14c989d65e53861eb.jpg

Mam ten sam problem, też uszkodzony mam ten plastik i to z tej samej strony.

Może ktoś ma na części bo ten komplet z linka to prawie 250 zł.

A może komuś się uszkodziła prawa stron tego plastiku to zawsze to 50/50 koszów zakupu :)

• 0

U mnie często na samym początku wędkowania kotwica nie działa, od razu po podłączeniu do zasilania. Zazwyczaj muszę chwilę poczekać, odłączyć i podłączyć do zasilania i działa. Wygląda jakby miał problem z ustaleniem GPS, brakuje w takich sytuacjach tych kilku sygnałów dźwiękowych które mówią że ustalił pozycję GPS. Nie znalazłem na to rozwiązania, u mnie takie problemy pojawiły się po przejściu z Aku żelowego na LiFePO4( nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• 0

U mnie często na samym początku wędkowania kotwica nie działa, od razu po podłączeniu do zasilania. Zazwyczaj muszę chwilę poczekać, odłączyć i podłączyć do zasilania i działa. Wygląda jakby miał problem z ustaleniem GPS, brakuje w takich sytuacjach tych kilku sygnałów dźwiękowych które mówią że ustalił pozycję GPS. Nie znalazłem na to rozwiązania, u mnie takie problemy pojawiły się po przejściu z Aku żelowego na LiFePO4( nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Pływam tylko na LiFePo4 i nie ma to u mnie wpływu na GPS.

Jedynie mogę pomarudzić na pilota, ponieważ czasami skręcając w lewo wyłącza mi silnik. Widocznie strzałka w lewo wciska też czasem środkowy przycisk.

• 0

Pływam tylko na LiFePo4 i nie ma to u mnie wpływu na GPS.

Jedynie mogę pomarudzić na pilota, ponieważ czasami skręcając w lewo wyłącza mi silnik. Widocznie strzałka w lewo wciska też czasem środkowy przycisk.

Zobacz sobie kilka stron do tyłu jeden kolega polecał takie naklejki pod przyciski z Ali. U mnie po podklejeniu pilot działa jak nowy.