Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzisiaj znowu problem z pilotem .

Nie reagował w ogóle . Z racji tego , że się nie wyłącza z przycisku musiałem czekać aż sam się włączy zresetować silnik i spróbować czy działa . Zadziałał po trzeciej próbie . Straciłem półtorej godziny. Jestem zły ????

• 0

Najpierw poczytaj opinie i się okaże że nie jest tak źle [emoji6]

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Po 3 sezonach z haswingiem mam już bardzo sprecyzowane oczekiwania dotyczące dziobówki …

Ps. Czy jest jakiś użytkownik który miał silnik haswinga i silnik MK ?

Edytowane przez sero1975

• 0

Apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Po 3 sezonach z haswingiem mam już bardzo sprecyzowane oczekiwania dotyczące dziobówki …

Ps. Czy jest jakiś użytkownik który miał silnik haswinga i silnik MK ?

Zgłaszam się. Miałem caymana 1,5 sezonu i przesiadłem się w zeszłym roku na terrovę. Jbc to pytaj.

• 0

Również pływałem kilka sezonów na Haswingu, od tego sezonu MK Terrova 55.
Ogólnie MK działa znacznie kulturalniej i płynniej.
Możliwość przesuwania się o 1.5m na zapiętej kotwicy to dla mnie to game changer w przypadku łowienia wertykalnego. Dlatego wybrałem Terrovę, a nie PowerDrive.