Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Sprawdzaliście już ten nowy model na roboczo, jak się zachowuje? Swojego jeszcze nie zainstalowałem, kończę oklejać łódkę ????

Cześć u mnie już zainstalowany na łodzi po pierwszych testach, a więc przekładnia na pierwszym pływaniu pracowała naprawdę cicho mam wrażenie że powerdrive 45lbs pracuje głośniej. Pilot działa bardzo dobrze, kotwiczenie również trzyma dobrze w miejscu ( fakt ze był mały wiatr) . Jedyny mankament nie przeszkadzający mi w sumie tak bardzo to po naduszeniu funkcji kotwicy silnik potrafi cofnąć łódź o 2/3 metry, potem już trzyma bez zarzutu. Po całym dniu pływania kotwiczenie i trochę przemieszczania nie zjadł nawet pół pojemności akumulatora (115ah). Za te pieniądze jestem na plus zaskoczony. A podpięty jest do riverfoxa 390.

Pozdrawiam

• 0

Dzięki, ale to chyba stare modele, bez kotwicy w pilocie.

Ja uważam inaczej ale być może się mylę i w 2021 r wyszedł jeszcze inny model z gps i pilotem, w co wątpię. Można napisać lub zadzwonić choćby do sklepu z pierwszego linku, kupowałem u nich echo, naprawdę fachowa obsługa klienta. Edytowane przez mepps

• 0

Pytanie dla dociekliwych, podobno jest taka możliwość ale w instrukcjach tego nie widziałem:

Sterowanie zegarkiem Smartwatch - taki zegarek musi myc sparowany z telefonem  apple czy może funkcjonować samodzielnie po zainstalowaniu Helsmana ?

Interesuje mnie tylko kotwica :D

Edytowane przez koyot

• 0

Przecież to byłby strzał w kolano gdyby haswing zrobił pilot działający wstecz,(a na pewno są w stanie to zrobić,tylko po co?) Lepiej sprzedać nowy silnik z pilotem niż sam pilot... bolesne dla użytkowników starszych wersji silników,ale niestety takie są realia

• 0

A ja mam takie pytanko do przedstawiciela marki Haswing:

mam silnik 80 lb i mam podstawę szybkiego montażu...i tu rodzą się moje wątpliwości....element podstawy przeznaczony do skręcenia z silnikiem ma osiem otworów z gwintami, natomiast w silniku jest sześć otworów montażowych, już tu są rozbieżności, ale żeby było weselej to tylko cztery otwory dla postawy i sinika są wspólne! w takim razie po co w podstawie 8? i skoro producent przewidział w silniku sześć otworów do przykręcenia silnika do łodzi?, i czy skręcenie silnika z plastikową (jak by nie było) podstawą na czterech szósteczkach wytrzyma? i nie spowoduje pęknięcia podstawy?. A może jest przewidziana jakaś inna podstawa szybkiego montażu do silnika 80 lb ???

Bardzo proszę przedstawiciela marki o szybką odpowiedz na moje wątpliwości bo chciałbym w poniedziałek wziąć się za montaż silnika do łodzi.

Edytowane przez dalton

• 0

hej, niedawno nabyłem Cayman'a z opcja kotwicy w pilocie i mam problem ze zrywaniem połączenia z aplikacja helmsman a po zerwaniu na pełnych obrotach silnik chce wracać na miejsce. Wifi mam wyłączone w iPhone i wyłączałem także w Apple Watch. Ktoś z podobnym problemem miał odczynienia ?

Edytowane przez horac

• 0

A ja mam takie pytanko do przedstawiciela marki Haswing:

mam silnik 80 lb i mam podstawę szybkiego montażu...i tu rodzą się moje wątpliwości....element podstawy przeznaczony do skręcenia z silnikiem ma osiem otworów z gwintami, natomiast w silniku jest sześć otworów montażowych, już tu są rozbieżności, ale żeby było weselej to tylko cztery otwory dla postawy i sinika są wspólne! w takim razie po co w podstawie 8? i skoro producent przewidział w silniku sześć otworów do przykręcenia silnika do łodzi?, i czy skręcenie silnika z plastikową (jak by nie było) podstawą na czterech szósteczkach wytrzyma? i nie spowoduje pęknięcia podstawy?. A może jest przewidziana jakaś inna podstawa szybkiego montażu do silnika 80 lb ???

Bardzo proszę przedstawiciela marki o szybką odpowiedz na moje wątpliwości bo chciałbym w poniedziałek wziąć się za montaż silnika do łodzi.

Jest jedna podstawa do wszystkich modeli Cayman B.

• 0

hej, niedawno nabyłem Cayman'a z opcja kotwicy w pilocie i mam problem ze zrywaniem połączenia z aplikacja helmsman a po zerwaniu na pełnych obrotach silnik chce wracać na miejsce. Wifi mam wyłączone w iPhone i wyłączałem także w Apple Watch. Ktoś z podobnym problemem miał odczynienia ?

Dziwna sprawa, kalibracja była robiona przed pierwszym uruchomieniem? Aplikacja jest zaktualizowana do najnowszej wersji?

• 0

Olej połączenie przez BT, łącz appkę przez WiFi. Tutaj masz instrukcję jak to zrobić.

https://helmsman.zendesk.com/hc/en-us/articles/228023608-Connect-motor-without-an-HM-Connector

Zero problemów z rozłączaniem, o ile aplikacja jest cały czas wyświetlana na ekranie. Jak zrzucisz ja do docka lub odpalisz coś "obok", rozłącza. Po ponownym połączeniu wraca do miejsca kotwiczenia automatycznie.  Oczywiście możesz w tym samym czasie używać pilota sparowanego z silnikiem po BT.

• 0

Do kotwiczenia w rzece najlepsza jest kotwica - temat prosty. Pływam po starorzeczach połączonych w rzeką, która w tych rejonach ma lekki nurt. W takich warunkach 30 lbs rufowy wystarczał. W mojej okolicy są też wyrwy, skarpy, wsteczne prądy itp więc dziobowka wydaje się wystarczająca zwłaszcza przy łowieniu wertykalnym. Nikt nie pisze o pokonywaniu wielu kilometrów Wisłą pod prąd.

Właśnie na rzece najbardziej się sprawdzi dziobówka. Ustawisz się gdzie chcesz - nie wyje ci linka w nurcie. Wiem co piszę bo tak łódkę od dwóch lat. Nigdy więcej normalnej kotwicy. Ja mam mg ix5, a kumpel caymana

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Olej połączenie przez BT, łącz appkę przez WiFi. Tutaj masz instrukcję jak to zrobić.

https://helmsman.zendesk.com/hc/en-us/articles/228023608-Connect-motor-without-an-HM-Connector

Zero problemów z rozłączaniem, o ile aplikacja jest cały czas wyświetlana na ekranie. Jak zrzucisz ja do docka lub odpalisz coś "obok", rozłącza. Po ponownym połączeniu wraca do miejsca kotwiczenia automatycznie.  Oczywiście możesz w tym samym czasie używać pilota sparowanego z silnikiem po BT.

Sprobuje bez HM-connectora, dzięki za hint

• Like 1

• 0

Sprobuje bez HM-connectora, dzięki za hint

Jakby udało Ci się zmusić appke do pracy w tle, daj znać :) Co prawda iPada mam cały czas pod zasilaniem na łodzi i może sobie cały czas świecić, to jednak służy on tez do innych rzeczy kiedy pływam i fajnie by było, by appka nie rozłączała połączenia z silnikiem gdy pracuje w tle.

• 0

Czy ktoś jeszcze pływał już na nowym caymanie 55 ?

Podczepiam się pod pytanie, czy ktoś z nowych posiadaczy "55" edycja 2021 może coś skrobnąć o walorach użytkowych lub mankamentach? Pewnie pierwsza partia już pływała.  :ph34r:

Edytowane przez wiwaldi1970