Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie rozumiem co w tym dziwnego nie ma w konfiguracji niczego trudnego. Po prostu u mnie nie działa i nie mam zamiaru tego przemilczać pisząc ochy i achy jeśli jest inaczej.

Pisząc dziwne miałem na myśli to, że z jednym modelem-według postów wyżej, działa niby poprawnie a z drugim nie. Musimy w takim razie poczekać na większy feedback- wydaje mi się, że od tego mamy forum, aby pomagać rozwiązywać tego typu problemy. Jesteś w stanie sprawdzić swój egzemplarz z innym telefonem?

• 0

No właśnie, pływałeś? Bo moim zdaniem w haswingu nowym pracuje najlepiej. Ja rozumiem za chwilę wylewane żale, że jednak mk mg są lepsze, ale to bzdura, są tylko znacznie droższe no i mg bardziej awaryjne. Xi3 mojego kumpla już 4 raz leci na serwis, ostatnio obracała się tylko w jedną stronę. Kolejne xi3 moich znajomych albo głupieją na kotwicy albo mają inne problemy.

Edytowane przez Matteoo

• 0

No właśnie, pływałeś? Bo moim zdaniem w haswingu nowym pracuje najlepiej. Ja rozumiem za chwilę wylewane żale, że jednak mk mg są lepsze, ale to bzdura, są tylko znacznie droższe no i mg bardziej awaryjne. Xi3 mojego kumpla już 4 raz leci na serwis, ostatnio obracała się tylko w jedną stronę. Kolejne xi3 moich znajomych albo głupieją na kotwicy albo mają inne problemy.

Robert, określona seria produkcyjna jest wadliwa w wypadku Xi, mój też często gościł w serwisie, ale to nie była ani moja, ani ich wina- po prostu korpo nie sprawdziło nowych modułów GPS przed wypustem narynek

Jeśli będzie tylu użytkowników Caymanów co MG, wtedy można coś będzie powiedzieć. Nowe MG są już ponoć pozbawione wad softowo-hardwarowych. 

• 0

Plywalem na mg a teraz na mk, i tak jak Maciek napisał, raz że felerny seria xi, dwa ilos użytkowników. Życzę użytkownikom haswinga, aby sprawował się tak jak mk.

• 0

A pływałeś na mg i mk?

Pływam Haswingiem od 2019. Jestem na rybach średnio 3 razy w tygodniu, przez cały rok (chyba że jest lód). Pływałem na łodziach z MG i MK, stałem na wodzie obok łódek z MG i MK i tak jak piszę bez różnicy. Inny sposób sterowania, inne wykonanie ale to już inna historia.

• 0

Witam podpowie ktoś jaki kabel pasuje do ładowania pilota. ? Ponieważ swój zgubiłem ewentualnie gdzie kupie sam kabel

To kabelek 5v 500mA, kupisz w każdym sklepie z elektronika. Podjedz z pilotem, i sprawdz na miejscu.

Ten powinien pasować, ale są i tańsze:

https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-zasilajacy-ladowarka-usb-dc-3-5mm-10636587857

• Like 1

• 0

Witam,

od sierpnia zacząłem pływać na silniku Haswing Cayman Helmsman 2021. Mam problem z połączeniem silnika że smartfonem. Próbowałem łączyć iphona poprzez WiFi, a także smartfon huawei poprzez pilota. Ani jedna opcja nie działa, ani druga. Nie można nawiązać połączenia. Jeżeli chodzi o pracę samego pilota to bez zarzutu.

Proszę o pomoc.

• 0

Witam,

od sierpnia zacząłem pływać na silniku Haswing Cayman Helmsman 2021. Mam problem z połączeniem silnika że smartfonem. Próbowałem łączyć iphona poprzez WiFi, a także smartfon huawei poprzez pilota. Ani jedna opcja nie działa, ani druga. Nie można nawiązać połączenia. Jeżeli chodzi o pracę samego pilota to bez zarzutu.

Proszę o pomoc.

U mnie iPhone 11pro- podobna sytuacja- w pierwszej chwili połączenie, ale w 30 minut 3 razy utrata komunikacji. Odpuściłem, natomiast przetestowałem funkcje pilota- 3h pływania i kotwiczenia- bez zarzutu. 

Zrobię wszystkie aktualizacje telefonu i oprogramowania, dam drugą szansę ;)

• 0

Próbowałem aktualizować iphona i helmsman, ale niestety sytuacja się nie zmienia. Próbowałem też na drugim telefonie na androidzie łączyć się z wykorzystaniem pilota po bluetooth, ale bez rezultatu. Problem jest z silnikiem, a w sumie z siecią WiFi, która generuje. Nazwa sieci powinna być taka jak na tabliczce znamionowej silnika i zaczynac się literami HSW, u mnie jest jakaś dziwna USC i coś tam i ma dziwny adres IP, może trzeba byłoby ustawić adres IP. Najgorsze jak z nowym sprzętem trzeba kombinować, a okazuje się że to jakaś pierdola.

• 0

Ja wymieniłem Caiman'a z aplikacją helmsman /kotwica na smartfon/ na nowa wer. z kotwicą w pilocie. REWELACJA 

Obserwuje echo, namierzam miejscowe, pyk silnik cofa łódkę i trzyma ją +-2m  !!!   Najlepiej sprawdzić przy jakieś bojce. Manewry naprawdę delikatne !

A bardziej ogarnięty dopływając na znaną miejscówkę ustawi się pod wiatr i wyhamuje łódkę , zaoszczędzi zbędnych manewrów i płoszenia ryb.

Nadmieniam, że pływałem na MK i tam wku... mnie nerwowe manewry silnika przy słabym zmiennym wietrze. Odpał silnika był tak mocny, że zawsze ktoś się zachwiał na nogach!

• 0

Ja wymieniłem Caiman'a z aplikacją helmsman /kotwica na smartfon/ na nowa wer. z kotwicą w pilocie. REWELACJA 

Obserwuje echo, namierzam miejscowe, pyk silnik cofa łódkę i trzyma ją +-2m  !!!   Najlepiej sprawdzić przy jakieś bojce. Manewry naprawdę delikatne !

A bardziej ogarnięty dopływając na znaną miejscówkę ustawi się pod wiatr i wyhamuje łódkę , zaoszczędzi zbędnych manewrów i płoszenia ryb.

Nadmieniam, że pływałem na MK i tam wku... mnie nerwowe manewry silnika przy słabym zmiennym wietrze. Odpał silnika był tak mocny, że zawsze ktoś się zachwiał na nogach!

A kajmanem próbowałeś kotwić w czasie flauty? Brak odświeżania pozycji gps w bezruchu to choroba wszystkich dziobówek, drgawek wtedy dostają........

• 0

Przyznam, że nie zaobserwowałem tego, wczoraj właśnie był taki dzień 27' i brak lub minimalny  wiatr, łowiliśmy we 2 i nie trzeba było się przechodzić po rzutach /na MK wiecznie zamienialiśmy się miejscami ;-)

Ale może ktoś zrobi test budżetowych GPS MK,HASWING, inne  /trzymanie na dużej fali, flauta, wiatry zmienne, dokładność GPS, precyzja w korekcie - inaczej każdy chwali co ma  ;-)