Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hejka!

Na Rybomani rozmawiałem ze sprzedawcą tych silników i zapewniał,że gps działa bardzo dobrze. Polecał podłączenie do tableta, ponieważ gdy ktoś zadzwoni na telefon to rozłącza się i nie działa gps. Umówiłem się w kwietniu na testy na zalewie zegrzyńskim, jak będzie ok to kupię.

• 0

Hejka!

Na Rybomani rozmawiałem ze sprzedawcą tych silników i zapewniał,że gps działa bardzo dobrze. Polecał podłączenie do tableta, ponieważ gdy ktoś zadzwoni na telefon to rozłącza się i nie działa gps. Umówiłem się w kwietniu na testy na zalewie zegrzyńskim, jak będzie ok to kupię.

Silnik poprawiali, czy samą apkę? Pytałeś może?

• 0

Hejka!

To będą jakieś ogólnodostępne testy?

Z chęcią bym się przyłączył i popatrzył na to cudo w realu.

• 0

Z tego co zrozumiałem poprawiony jest silnik i apka.

Sami umówiliśmy się na testy. Jadę z 4 kolegami, jak chcesz Tom, to dam ci znać kiedy i gdzie. Sprzedawca proponował,że może wysłać mi silnik do Biskupca, ale póki co nie chcę wiercić dziur w łodzi pod montaż. Sprawdzimy na jego 5 metrowej

• Like 1

• 0

I sprawdźcie czy faktycznie rozłącza połączenie z silnikiem przy nadejściu połączenia głosowego w telefonie. Z technicznego punktu widzenia nie rozumiem dlaczego miałoby to mieć miejsce. Możecie też zasugerować dystrybutorowi, żeby pogadał z producentem o dołożeniu przycisku włączającego i wyłączającego tryb kotwicy GPS na pilocie, tak jak to jest w MinnKocie i Motorguide ;) Do tego jeszcze integracja z popularnymi echosondami, albo przynajmniej z jedną marką i zamykam koncert życzeń :)

Edytowane przez Raven

• 0

Moze inacze .Sieć stworzysz i przez telefon -bedzie robil jako router. Z tym że echo ma w sobie "apke" która współpracuje z danym urządzeniem . Tu jest pies pogrzebany. Na targach gadalem z gościem z raymarine. (Całkowicie inna liga podejścia do klienta niż konkurencyjny gigant...) ich sprzęt póki co współpracuje tylko że spalinowymi silnikami. Jednak są otwarci na innowacje i uwagi że strony klientow. Dopiero zaczynają przygodę z "elektronika konsumencka" mozna sprobowac podeslac im temat. A noz cosik wykminia :)

• 0

Też uważam, że trzeba rzucać takie sugestie producentowi. Axiom zintegrowany z Caymanem GPS (pełne sterowanie z echa z pominięciem aplikacji Helmsman) to by było coś :) Jeżeli będzie większy odzew od użytkowników to może faktycznie ruszą z tym tematem. Kilka miesięcy temu czytałem wypowiedź Raymarine USA, że na razie nad tym nie pracują.

• 0

Ja się na tym nie znam, ale jak Sławek ,mój kolega  zobaczył temat, to rzekł tyle, że to kwestia czy w silniku jest MNEA jakikolwiek. To klucz do sterowania  z poziomu echa.

Raczej nie ma.

Ale przecież stare silniki też da radę podłączyć do NMEA 2000, są w sprzedaży przetworniki sygnału analogowego.

Dla kogoś sprytnego nie byłby to raczej problem, to nie technologia kosmiczna.

• 0

Interfejs to tylko jedna strona medalu. O ile dobrze rozumuję to w echu musi być jeszcze zainstalowane odpowiednie oprogramowanie, które wyświetli menu sterowania silnikiem i przekaże komendy. Poza tym skoro obecnie sterowanie telefonem odbywa się przez wifi to chyba bezsensu kombinować z interfejsem kablowym. Logiczniej byłoby pozostać przy połączeniu bezprzewodowym.

• 0

Interfejs to tylko jedna strona medalu. O ile dobrze rozumuję to w echu musi być jeszcze zainstalowane odpowiednie oprogramowanie, które wyświetli menu sterowania silnikiem i przekaże komendy. Poza tym skoro obecnie sterowanie telefonem odbywa się przez wifi to chyba bezsensu kombinować z interfejsem kablowym. Logiczniej byłoby pozostać przy połączeniu bezprzewodowym.

Niekoniecznie. Elektrykiem steruje się przede wszystkim pilotem/pedałem. Najistotniejsze funkcje to płyń do trasy/po trasie oraz funkcja kotwicy.

• 0

Z tego co wyczytałem z katalogu modele o oznaczeniu SNR mają wbudowany przetwornik i  współpracuje np.ten https://www.zukles-ekspertai.lt/lt/elektriniai-varikliai-motor-guide/motorguide-xi3-gelo-vandens-naudojimo/elektrinis-variklis-xi3-55fw-54-12v-snr-gps.html

Chyba,że się mylę...

Edytowane przez golenia