Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny dziobowy Haswing Cayman 55 GPS - informacje , opinie, naprawy i serwis

raven88

Pytanie

Jakiś czas temu Haswing wprowadził swój dziobowy silnik z GPS-em i sterowaniem z poziomu smartfona:

https://www.youtube.com/watch?v=I6_QLERM3VU

Teraz jest on już też dostępny u nas:

http://wodomania.pl/nowosc-2017-silnik-elektryczny-haswing-cayman-helmsman-gps-55lbs-p-248.html

Z tego co widzę po filmikach na YT dokładność GPS-a jest gorsza niż u konkurencji z Motorguide i Minnkoty (Haswing podaje przybliżoną dokładność na poziomie 5 metrów), a sam silnik działa na takiej zasadzie, że co jakiś czas koryguje położenie dziobu łodzi względem ustawionych współrzędnych (jest to metoda mniej płynna, dokładna i bardziej prymitywna względem konkurencji, u której korekcja położenia łodzi względem zadanych współrzędnych odbywa się na bieżąco i w wielu płaszczyznach).

Mega ciekawą opcją wydaje się natomiast możliwość zapisywania waypointów i tworzenie z nich tras po których silnik sterowany smartfonem może nas prowadzić. Dzięki tej opcji możliwe będzie np. wytyczenie ścieżki trollingowej i przepłynięcie jej "w automacie" z zadaną prędkością lub zwyczajne automatyczne przemieszczanie się z waypointa do waypointa po obłowieniu danej miejscówki.

Bezsprzeczna zaleta tego sprzętu to cena grubo poniżej połowy ceny konkurentów.

Aplikacja Helmsman sterująca GPS-em i wszystkimi funkcjami silnika z poziomu smartfona jest podobno ciągle ulepszana, więc jest szansa na poprawę w temacie Anchor Lock, czyli działania funkcji automatycznej kotwicy GPS.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@fefko wypróbowałeś już swój silnik po aktualizacji softu?

Na dniach w koncu bede na wodzie. Silnik juz od dluzszego czasu czekal ale mialem problem z gps-em w moim smartfonie i musialem zmienic telefon.

Jak mi sie uda to moze nagram silnik w akcji przy zakotwiczaniu ;) Dam znac co i jak.

• 0

Jestem po dwoch dniach plywania i po testowaniu funkcji kotwicy.

Nie mam porownania z MK czy Motorguide ale pomimo nowego softu nie jest to jednak To. Silnik czasami wlaczal sie na pelna moc i probowal powrocic na zapamietany punkt, obracajac lodke o 360 stopni. Czasami wydawalo mi sie, ze trzymal zakotwiczony punkt. Mam porownanie ze stanem przed upgradem i jest lepiej jednak byly momenty kiedy gubil sie  tak jakby i wariowal.

Byc moze beda nastepne poprawki jednak obecnie moim zdaniem ciezko lowic na wlaczonej funkcji kotwicy. Jak bedzie okazja to nagram przy okazji jakis krotki filmik ale na razie nie bylo na to czasu.

• Like 2

• 0

Witam

Chciałem poinformować posiadaczy Caymana GPS o akcji serwisowej jaka będzie przeprowadzona w najbliższym terminie .Będzie wgrywane nowe oprogramowanie 102  do wszystkich kupionych silników w Polsce, silniki będzie odbierał i odsyłał na swój koszt importer .Pływałem już na pierwszym przerobionym silniku i gwarantuje że jest bardzo dobrze nagrałem film który na dniach wypuszczę na YouTube .

Jeżeli macie pytania to dzwonić 537844333

Jacek

• 0

Witam

Chciałem poinformować posiadaczy Caymana GPS o akcji serwisowej jaka będzie przeprowadzona w najbliższym terminie .Będzie wgrywane nowe oprogramowanie 102  do wszystkich kupionych silników w Polsce, silniki będzie odbierał i odsyłał na swój koszt importer .Pływałem już na pierwszym przerobionym silniku i gwarantuje że jest bardzo dobrze nagrałem film który na dniach wypuszczę na YouTube .

Jeżeli macie pytania to dzwonić 537844333

Jacek

Soft to nie wszystko co trzeba zmienić 

Jacku,

koncem ubieglego roku mialem przyjemnosc rozmawiania z Toba o tych silnikach i o wlasnie tym problemie z ta funkcja kotwicy. Wtedy jeszcze nie bylo wiadome czy wyjdzie jakikolwiek nowy upgrade. 

Ja osobiscie wszedlem w kontakt bezposrednio z supportem z Haswinga w Chinach i wysylalem do nich czape oraz pcb z ukladu srodkowego gdzie ma miejsce sterowaniem silnika prawo-lewo. Opisywalem to juz w poprzednim poscie. Niestety byc moze u mnie czegos jeszcze brak ale na razie funkcja ta pozostawia wiele do zyczenia. Choc jak patrze na ostatnie filmy wgrane z bulgarii i finlandii to tam dzialaja te opcje lepiej.

Dzis nagralem film i mysle, ze za chwil kilka wrzuce go na youtubeja. 

Tutaj link do filmu: https://youtu.be/NpSbYCkpoI8

Funkcja kotwicy zostala wylaczona przy 5:13 minucie. 

Jacek jesli mozesz to wrzuc swoj celem porownania.

Edytowane przez fefko

• 0

Witam,

Odnośnie akcji serwisowej silnika Cayman GPS. Tak jak wcześniej została podana informacja, będzie przeprowadzona akcja serwisowa. W ciągu 2 tygodni będą u nas potrzebne części do aktualizacji. Silniki będą odbierane na koszt dystrybutora, aktualizowane i odsyłane do Klienta.

Po tych zmianach silniki pracują bez zarzutu. Nasz kolega robił już testy tak jak wspomniał. Będzie wrzucony filmik jak silnik się zachowuje.

Prosimy zgłaszać się do dystrybutora pod nr telefonu 53 53 34567.

Jest to pierwszy model Haswinga z systemem GPS, firma cały czas się rozwija, w przyszłym sezonie będzie kilka ciekawych nowości. Proszę o wyrozumiałość w imieniu firmy Haswing.

W razie pytań pozostajemy do dyspozycji.

Edytowane przez Haswing

• 0

Jeśli mogę coś zasugerować w imieniu klientów to pożądaną opcją byłaby możliwość połączenia i sterowania silnikiem z poziomu popularnych marek echosond (Garmin, Lowrance/Simrad, Humminbird i Raymarine). Jeżeli macie kontakt to podrzućcie decydentom taki temat. Na pewno wpłynęłoby to pozytywnie na sprzedaż.