lukaszkosciukiewicz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Kurczę, ja w szoku jestem ciągle, że ten blank tyle może znieść. Mam takie opisane do 21 i do 35 g wędki, które radzą sobie z ok 55 gramami ale 100g dla wędki opisanej do 21... No no.Co do Tatul- widzę, że Andrzej Godski i Ty Szymonie a zapewne i inni userzy posiadacie/ używacie te mocniejsze wersje. Oglądam je właśnie na stronie mefisto. Zapoznałem się też z postami z forum na ich temat i widzę, że w okolicach gramatur o które mi chodzi wg Was dają radę. Muszę więc wziąć je pod uwagę w swoich planach. A co powiecie na wersję Tatula HLC (Hyper Long Cast) 7.3L-TW? Przekładnia niby podobna- tak wnioskuję z opisu na stronie, ale pojemność szpuli mniejsza. Wnioskuję z tego, że szpula płytsza i lżejsza co pozwala na te dłuższe rzuty.Amerykanie na swój sposób opisują blanki, rozmawiałem o tym z Bartkiem przed zrobieniem kija. Generalnie musisz podejść do tego tematu w ten sposób że to niej blank do 21 g tylko realnie do 100 g i nie jest to z dupy wzięta teoria tylko po prostu jest to blank do 100 g Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Napoerniczam tym kijem dosłownie każda przynęta od gum po jerki, swimbaity, hybrydy, spinerbaity, wahadła itp. Jak dla mnie ideał szczupakowy i napewno się z nim nie rozstane, muszę sobie zrobić jeszcze jednego patyka do największych kotletów tak od 100 do 150 g i wtedy tak naprawdę dwoma kijami obskakuje cały temat szczupakowy. Co prawda mam jeszcze kijek do jerkow 198 cm bo wolę jerkowac krotkim ale jak mam mało czasu i nie chce mi się zabierać dużo sprzętu to staje wyżej na bakistach i jerkuje tym 2.20 Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Takiego dragona z opisem do 20 gram to 5 razy więcej przeciążyć się nie da, a ile "yobuf" zebrał za to, że źle opisany ???? ale on chiński, a nie amerykański ???? Sorry za ot. Edytowane 12 Listopada 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Temat oznaczeń był już opisywany na forum ale ciągle nie mogę pojąć dlaczego opisy są takie a nie inne. I kto je wymyśla . Chętnie przyjmę realne parametry, będę mógł się cieszyć w miarę delikatnym blankiem ( bo opisanym do 21g) o faktycznej dużej mocy (100g). A i kolegę niejednego zadziwię .A sam kijek wpisuję na listę możliwych zakupów, ciekawy jest i uniwersalny. Niewykluczone, że rozpocznie moją przygodę z castem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Takiego dragona z opisem do 20 gram to 5 razy więcej przeciążyć się nie da, a ile "yobuf" zebrał za to, że źle opisany [emoji23] ale on chiński, a nie amerykański [emoji3] Sorry za ot.Ja tez nie wierzyłem dopóki nie obrzucałem od pulse shada 11cm na 5 gr główce do snack baita rozmiar M z główka 15gr. Pełen komfort. Więcej nie miałem okazji próbować. Zapas jeszcze jest. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Łukaszu, a wrzucałeś może ugięcie tego kija do jerkbaitowej bazy danych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Temat oznaczeń był już opisywany na forum ale ciągle nie mogę pojąć dlaczego opisy są takie a nie inne. I kto je wymyśla . Chętnie przyjmę realne parametry, będę mógł się cieszyć w miarę delikatnym blankiem ( bo opisanym do 21g) o faktycznej dużej mocy (100g). A i kolegę niejednego zadziwię .A sam kijek wpisuję na listę możliwych zakupów, ciekawy jest i uniwersalny. Niewykluczone, że rozpocznie moją przygodę z castem.To nie jest delikatny blank, średnica w okolicach fore naprawdę poważna [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 U mnie nikt nie patrzy na średnice. Wszyscy wierzą opisom i się zdziwią. A potem będą pretensje w sklepach, że Tomek rzuca i mu się nie łamie a im tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Dlatego też patrzymy, szczególnie w amerykańcach na nie weight lure, ino na line, czyli wytrzymałość linki. Przykład na moim Batsonie. Weight lure 1/4 do 1 oz, czyli 7-28g. Real jakieś 10-55g. Moc linki 20 lb. Wszystko w temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Łukaszu, a wrzucałeś może ugięcie tego kija do jerkbaitowej bazy danych?Nie niestety nie wrzucalem, ale uwierz mi że "polskie szczupaki" z niego nie spadają daje dużo frajdy z holu [emoji1] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Listopada 2019 przez lukaszkosciukiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Nie niestety nie wrzucalem, ale uwierz mi że "polskie szczupaki" z niego nie spadają daje dużo frajdy z holu [emoji1] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaTo dobra wiadomość. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Co do Tatuli, to warto zajrzeć do Alibaby. Nawet z cłem, podatkiem i bez gwarancji. A eksperymenty z płytką szpulą są chyba nie na miejscu, bo klockami, tudzież gumowymi ochłapami i tak się ciśnie daleko. Tu raczej nauka techniki ładowania kija, jego długość i ustawienie magnetyka zaważą na długości rzutu. Gumy powyżej 100 gram ogarniam fabrycznym C4 6601 z plecionką 30-35 lb i długość rzutu jest porównywalna do Plutona, więc nie wiem czy jest sens iść w przypadku ciężkich wabików w sprzęt z wysokiej półki cenowej (w cenie Daiwy można mieć trzy okrąglaki ABU, i to z terkotką). Chyba, że dla polepszenia samopoczucia. Poza tym polowanie z lódki na szczupaki to nie łowienie boleni na odległej przykosie. Więc tą walką o zasięg nie ma co się nadmiernie pasjonować. Trochę sztuka dla sztuki. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Cenny wpis. Natomiast o tej do długich rzutów napisałem kierując się opisami ze strony mefisto i ceną różniącą się tylko o 10 zł in plus. Po prostu widzę, że to praktycznie te same kołowrotki, tylko ten do długich rzutów ma mniejszą o 10g masę, mniejszą pojemność szpuli, a kosztuje 10 zł więcej od dwóch modeli HD Custom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 A jeszcze takie laickie pytanie- czy to prawda, że większość niskoprofilowców nie ma synchronizacji wodzika ze szpulą w czasie rzutu, natomiast okrąglaki w większości ją mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Nie musisz pisać posta pod postem ... Masz chyba pół godziny, aby edytować wpis ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Co do Tatuli, to warto zajrzeć do Alibaby. Nawet z cłem, podatkiem i bez gwarancji. A eksperymenty z płytką szpulą są chyba nie na miejscu, bo klockami, tudzież gumowymi ochłapami i tak się ciśnie daleko. Tu raczej nauka techniki ładowania kija, jego długość i ustawienie magnetyka zaważą na długości rzutu. Gumy powyżej 100 gram ogarniam fabrycznym C4 6601 z plecionką 30-35 lb i długość rzutu jest porównywalna do Plutona, więc nie wiem czy jest sens iść w przypadku ciężkich wabików w sprzęt z wysokiej półki cenowej (w cenie Daiwy można mieć trzy okrąglaki ABU, i to z terkotką). Chyba, że dla polepszenia samopoczucia. Poza tym polowanie z lódki na szczupaki to nie łowienie boleni na odległej przykosie. Więc tą walką o zasięg nie ma co się nadmiernie pasjonować. Trochę sztuka dla sztuki.Zgadzam się z Tobą ale mi okrąglaki nie leżą a np. Tatula HD200 spokojne daje radę z przynętami 20- 120g. Nie kosztuje majątku, ma pojemną szpulę, która po drobnych zabiegach tuningowych i smarach prawie, że się pali w łożyskach wiec jest dobrą w miarę tania alternatywą dla okrąglaka. Jak ktoś preferuje niski profil to pod zestaw szczupakowy pod jerki czy gumy w granicach 20-80gr czy 40-120 jest w sam raz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval75 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Cenny wpis. Natomiast o tej do długich rzutów napisałem kierując się opisami ze strony mefisto i ceną różniącą się tylko o 10 zł in plus. Po prostu widzę, że to praktycznie te same kołowrotki, tylko ten do długich rzutów ma mniejszą o 10g masę, mniejszą pojemność szpuli, a kosztuje 10 zł więcej od dwóch modeli HD Custom.Wziąłem hd custom 150, bo ma pojemna szpulkę ( linka 25lb ), była prawie nowa a cena była atrakcyjna. Pod kij na szczupaka do zwijania gum nadaje się idealnie.Pod bardziej finezyjne łapanie sandacza na lżejsze główki czy okoni mam droższe multiplikatory z lekkimi szpulami itd.itp. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 A jeszcze takie laickie pytanie- czy to prawda, że większość niskoprofilowców nie ma synchronizacji wodzika ze szpulą w czasie rzutu, natomiast okrąglaki w większości ją mają?Ryoga jest okragła, a nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Okrągłe Abu mają, chociaż nie wiem czy wszystkie i nie pamiętam już jak niskie profile Abu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Synchronizacja ma sens tylko przy bardzo silnych rybach , przy sumach. Szczupak nie ma tyle siły aby zrobić jakieś szkody gdy wodzik jest po przeciwnej stronie niż wysnuwana linka. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Już myślałem, że to jakaś wada jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 To nie wada. Jarek dobrze pisze. Potężne morskie multiki w ogóle nie mają wodzika, bo ten element by pierwszy poległ. Ale to inna bajka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Jedno pytanie: czy wędkę na tym polecanym blanku (MB73/10-20) macie w jednoskładzie? Czy dzielona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Jedno pytanie: czy wędkę na tym polecanym blanku (MB73/10-20) macie w jednoskładzie? Czy dzielona?Jednoskład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi