Skocz do zawartości

Casting do dużych gum - nasze zestawy

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za poprawienie , faktycznie literówka się wkradła....

Talonik spokojnie obsługuje jerki pod sto gram w pełnym komforcie np.( Piranie Melka ważą +/- 100 gram ) , zdarzało się również rzucać ciut więcej ( Slider 16 ) ale tu już trzeba rozwagi i z prowadzeniem nie da się już agresywnie animować przynętą ...

Dzięki :good:

Porządne zestawy- M1 cięty czy cały? Conquest kusi mnie od początku, Antares daje radę bez problemu  przy takich obciążeniach?

Dział "sprzedam" już od dłuższego czasu śledzę ale dopiero dochodzę baardzo powoli do tego co mam zakupić :)

Z pewnością popytam. Nie Ciebie jednego. Jutro jak przemyślę ten cały wątek i Wasze odpowiedzi będę miał "kilka" pytań :D

M1 w oryginalnej długości .Conquest 301 świetna ale ciężka i zimna maszyna . Antares bez problemu i uszczerbku ogarnia 100 gramów ,sparowany z ATC ISA 904 świetnie rzuca już od 15 gramów

• Like 3

Panowie, dziękuję za Wasze zaangażowanie. Przepraszam, że dopiero się dzisiaj odzywam ale jak to w życiu- nie zawsze jest czas na hobby. Jeśli Was za bardzo nie zanudzam, to jeszcze kilka pytań.

@godski- jerkujesz na Drużnie? Efekty lepsze niż na gumy? Jakie gumy offsetowe stosujesz i dlaczego taki długi kij do nich?

@rothen- jaką średnicę zewnętrzną ma Conquest 301? Próbowałem jednego okrąglaka w sklepie- abu c3 5500 bodajże- miał średnicę zmierzoną metrówką 62 mm i pasował mi do ręki.

• Like 1

Panowie, dziękuję za Wasze zaangażowanie. Przepraszam, że dopiero się dzisiaj odzywam ale jak to w życiu- nie zawsze jest czas na hobby. Jeśli Was za bardzo nie zanudzam, to jeszcze kilka pytań.

@godski- jerkujesz na Drużnie? Efekty lepsze niż na gumy? Jakie gumy offsetowe stosujesz i dlaczego taki długi kij do nich?

@rothen- jaką średnicę zewnętrzną ma Conquest 301? Próbowałem jednego okrąglaka w sklepie- abu c3 5500 bodajże- miał średnicę zmierzoną metrówką 62 mm i pasował mi do ręki.

Od strony polika równe 60 mm
  • Like 1

Na Drużnie dawno nie byłem. Sebile i Four Soft Play. Długi kij z długim dolnikiem bo kij pod pachę i wyrzut dalszy.

• Like 1

Zestaw 1 gumy

ATC Bushido Magbass 2,2 20 lb 15-100 g + Abu revo 4 x (docelowo bedzie 4 beast lub calcuta 201 D)

Zestaw 2 gumy/jerki

ATC Bushido Magbass 2,13 25 lb + Shimano Calcutta 201 D

Zestaw 3 jerki

Dragon sweeper cast 1,98 40-80 g + Shimano Calcutta 201 D

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz
  • Like 1

Zestaw 1 gumy

ATC Bushido Magbass 2,2 20 lb 15-100 g + Abu revo 4 x (docelowo bedzie 4 beast lub calcuta 201 D)

Zestaw 2 gumy/jerki

ATC Bushido Magbass 2,13 25 lb + Shimano Calcutta 201 D

Zestaw 3 jerki

Dragon sweeper cast 1,98 40-80 g + Shimano Calcutta 201 D

No właśnie, jeśli możesz to napisz coś o Bushido z pierwszej pozycji. Rozważam ten blank ale w moim przypadku częściej będą to okolice 100 niż 15 g. Jak to z nim jest?

No właśnie, jeśli możesz to napisz coś o Bushido z pierwszej pozycji. Rozważam ten blank ale w moim przypadku częściej będą to okolice 100 niż 15 g. Jak to z nim jest?

Tym kijem ogarniam shadteezy wszystkie rozmiary do 22 cm, pigshady 20 cm lub 23 na lekko, mc pike 18 i 21 cm, foxy 23 cm, roache 18 cm od SG generalnie jeżeli chodzi o gumy do 100 g to masz pełen komfort, blank się dobrze ładuje, szczyt jest elastyczny w moim zrobiłem sobie trochę dłuższy dolnik chyba ok 42 cm to mam fajną dźwignię do rzutu.

Czasem zabieram tylko tego wariata na łódkę i wtedy komfortowo można operować wszystkimi jerkami u mnie od 10 cm do busterow 15, dayerow 15, swimbaity do 100 g

W moim odczuciu to bardzo uniwersalny blank, którym ogarniesz wszystkie przynęty do 100 g w pełnym komforcie niezależnie czy będą to gumy, jerki czy swimbaity.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Z opisów w necie, wnioskowalbym, że ten 20 lbs to tak raczej do 80 gramów. Ten 25 lbs do 100.

Ja piszę jak jest w praktyce.

Przy budowaniu kija Bartek z BB Custom tak opisał mi ten blank i mogę to w 100 % potwierdzić. Łowisz wszystkim do 100 g w pełnym komforcie. Amen [emoji846]

Mam MB73 20 lb 2,2 m i MB73 25 lb 2,10 m ten drugi skrócony jest świetny do jerkow ale radzi sobie tak samo ze wszystkim do 100 g jedyna różnica to większą sztywność w szczycie - łowi nim moja żona

Nie stosowałbym ABU Revo 4 X do patyka 100g. T jedna rzecz. Druga, to Bushido z pozycji pierwszej przy mocy linki 20 lb ma c.w 100g.?

Docelowo będzie revo beast chociaż zastanawiam się jeszcze czy calcutty nie przepiac do niego.

Wątek robi się coraz bardziej interesujący. Dla mnie najbardziej istotny jest zauważalny trend do stosowania dłuższych kijów do gum i krótszych do jerków. Teraz więc mam już z górki, bo przecież co to jest wybrać odpowiednie kije i multiplikatory... :D.

Tym kijem ogarniam shadteezy wszystkie rozmiary do 22 cm, pigshady 20 cm lub 23 na lekko, mc pike 18 i 21 cm, foxy 23 cm, roache 18 cm od SG generalnie jeżeli chodzi o gumy do 100 g to masz pełen komfort, blank się dobrze ładuje, szczyt jest elastyczny w moim zrobiłem sobie trochę dłuższy dolnik chyba ok 42 cm to mam fajną dźwignię do rzutu.

Czasem zabieram tylko tego wariata na łódkę i wtedy komfortowo można operować wszystkimi jerkami u mnie od 10 cm do busterow 15, dayerow 15, swimbaity do 100 g

W moim odczuciu to bardzo uniwersalny blank, którym ogarniesz wszystkie przynęty do 100 g w pełnym komforcie niezależnie czy będą to gumy, jerki czy swimbaity.

Czy chodzi o blank MB 73/10-20- jednoczęściowy? Dolnik 14,2 mm, szczyt 2,2 mm z cw opisanym 10-21g (taki znalazłem tutaj https://www.rodshop.pl/pl/p/Bushido-MagBass/53 )? :o

• Like 1

I jeszcze jedno pytanie- czy Ryoga, którą sprzedaje/ sprzedawał kolega Guzu nadaje się pod jerki lub gumy, czy jest za mała, za wolna? Z trendów obserwowanych przeze mnie na forum wychodzi, że pod gumy może być ok, ale pod jerki może być zbyt wolna. A może w ogóle pod gramatury jakie w większości tu rozważamy jest za mała/ delikatna?

Wątek robi się coraz bardziej interesujący. Dla mnie najbardziej istotny jest zauważalny trend do stosowania dłuższych kijów do gum i krótszych do jerków. Teraz więc mam już z górki, bo przecież co to jest wybrać odpowiednie kije i multiplikatory... :D.

Czy chodzi o blank MB 73/10-20- jednoczęściowy? Dolnik 14,2 mm, szczyt 2,2 mm z cw opisanym 10-21g (taki znalazłem tutaj https://www.rodshop.pl/pl/p/Bushido-MagBass/53 )? :o

Dokładnie ten blank opisuje

I jeszcze jedno pytanie- czy Ryoga, którą sprzedaje/ sprzedawał kolega Guzu nadaje się pod jerki lub gumy, czy jest za mała, za wolna? Z trendów obserwowanych przeze mnie na forum wychodzi, że pod gumy może być ok, ale pod jerki może być zbyt wolna. A może w ogóle pod gramatury jakie w większości tu rozważamy jest za mała/ delikatna?

To kwestia upodobań. To mocny młynek, nie zawsze przełożenie oddaje stan rzeczy. Zresztą sam przez kilka lat łowiłem na gumy i jerki multikiem z przełożeniem bodajże 6.3 : 1. Nie było takich trendów jak teraz. Po prostu łowiłem i ryby się wieszały. Nie zawsze też jest wybór w przełożeniach, jeśli młynek mi się podoba, kupuję i jadę z koksem. Bardziej interesować mnie będzie wytrzymałość i pojemność szpuli. Dodałbym jeszcze moc hamulca, ale to też bez przesady.

Edytowane przez Novis
  • Like 1

@Novis- dziękuję. A na co jeszcze zwracać uwagę? O Calcucie Conquest jeden z kolegów napisał, że to zimny kołowrotek, czy ze wspomnianą Ryogą jest podobnie? Kiedyś @Bob napisał o niej, że jest nieergonomiczna i na pewno jej nie kupi, natomiast planuje zakup Conquesta. Czyżby Ryoga źle leżała w ręce? Pytam, bo przyznam, że ten młynek (Ryoga) podobnie jak Conquest mi się podoba i brałem pod uwagę jego zakup a teraz trochę się obawiam.

@Novis- dziękuję. A na co jeszcze zwracać uwagę? O Calcucie Conquest jeden z kolegów napisał, że to zimny kołowrotek, czy ze wspomnianą Ryogą jest podobnie? Kiedyś @Bob napisał o niej, że jest nieergonomiczna i na pewno jej nie kupi, natomiast planuje zakup Conquesta. Czyżby Ryoga źle leżała w ręce? Pytam, bo przyznam, że ten młynek (Ryoga) podobnie jak Conquest mi się podoba i brałem pod uwagę jego zakup a teraz trochę się obawiam.

Zimna czyli cała z metalu nawet polik który obejmujesz dłonią co w zimnych miesiącach roku nie jest komfortowe.

Co do nawoju przy prowadzeniu jerków jest tak że szybkim poprowadzisz jerka ekspresem i wolno a wolnym multikiem nie nadążysz wybierąć luzu linki. 

• Like 1

Super uniwersalny blank pod szczupaka , ciepły. Fajnie się ładuje już od 20gr. Max u mnie latało 70gr ale napewno może więcej.

Dodam, że u mnie z Tatulą HD Custom 150HL.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koval75
  • Like 1

Kurczę, ja w szoku jestem ciągle, że ten blank tyle może znieść. Mam takie opisane do 21 i do 35 g wędki, które radzą sobie z ok 55 gramami ale 100g dla wędki opisanej do 21... No no.

Co do Tatul- widzę, że Andrzej Godski i Ty Szymonie a zapewne i inni userzy posiadacie/ używacie te mocniejsze wersje. Oglądam je właśnie na stronie mefisto. Zapoznałem się też z postami z forum na ich temat i widzę, że w okolicach gramatur o które mi chodzi wg Was dają radę. Muszę więc wziąć je pod uwagę w swoich planach. A co powiecie na wersję Tatula HLC (Hyper Long Cast) 7.3L-TW? Przekładnia niby podobna- tak wnioskuję z opisu na stronie, ale pojemność szpuli mniejsza. Wnioskuję z tego, że szpula płytsza i lżejsza co pozwala na te dłuższe rzuty.