Skocz do zawartości

Casting do dużych gum - nasze zestawy

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

- Phenix M1 10-25Lb 14- 84gr (ogarnia spokojnie 120gr) skrócony do 221cm (spokojnie używam do jerków) + Shimano Tranx 301A

- Savage Gear Skiny Water 231cm do 180gr + np. Daiwa Alphas 150HL

- Abu Volatile Pike 241cm 50-90gr + ABU  REVO  BEAST  41-L

Phenix w akcji (Pig Shad 20cm (50gr) tylko zbrojony bez obciążenia

post-52107-0-26361200-1574699898_thumb.jpg

Edytowane przez BOB
  • Like 3

- Phenix M1 10-25Lb 14- 84gr (ogarnia spokojnie 120gr) skrucony do 221cm (spokojnie używam do jerków) + Shimano Tranx 301A

- Savage Gear Skiny Water 231cm do 180gr + np. Daiwa Alphas 150HL

- Abu Volatile Pike 241cm 50-90gr + ABU REVO BEAST 41-L

Phenix w akcji (Pig Shad 20cm (50gr) tylko zbrojony bez obciążenia

IMG_20191115_134421_BURST001_COVERa.jpg

Robert przy takiej długości jerkujesz w pionie czy do boku?

Bo to bez znaczenia. Równie dobrze mogę je zamienić. Oba multiki są wystarczająco mocne a rzucam przynętami max 140gr.

Ja działam/łowię intuicyjnie i z "czuciem" kija i pracy multika. Opisy na patykach mam często w głębokim poważaniu (może to błąd?) ;)  :rolleyes:

Przymierzam się do zmiany plecionki w zestawie do większych gum WRC90XHM2 + TORO BEAST 51. Aktualnie mam nawinięte 0,36 PowerPro 50lb tylko niestety jest to ok 200 m w dwóch kawałkach (węzeł zderzakowy - mniej więcej w połowie) do końca sezonu dołowię. 

Przymierzam się do YGK G SOUL X8; 4,0; 60 lb; zastanawiam się jak się spisuje na multiku - kumpel ma cieńszą jest niesamowicie gładziutka i miękka zastanawiam się czy nie zbyt miękka...

jest w dobrej cenie:

https://pl.aliexpress.com/item/32890308107.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4efe3c00m8zh7A&mp=1

Jak zapewne wie wiele osób, jestem zdecydowanym przeciwnikiem cienkich plecionek 8X do castingu. Ale uległem ciekawości i na drodze wymiany pozyskałem w/w bo to już poważna lina. Testowałem na moim niedawnym wyjeździe. Faktycznie jest niesamowicie gładka, ale czy miękka? Raczej sprężysta. Jest dziwna... na szpulce zachowywała się jak drut tytanowy bez pamięci kształtu ;) . Wystarczyło trochę luzu i na multiku samoistnie się rozprężała i luzowała w kilku nawojach. Musiałem cały czas ją kontrolować aby uniknąć bród. Dopiero po kilkuset rzutach uspokoiła swój temperament i układała się elegancko. Trzyma kolor a mocy nie określę bo ani zaczepów ani ryby nie zaliczyłem :(  :P  :D

• Like 2

Dlaczego używasz Tranxa do partyka do 120g a Daiwę do 180g? Możesz to Robercik uzasadnić?

Zapytam wprost. Jak przyczepię do patyka do 200g któryś z tych młynków ( przynęty masą zbliżone do c.w kija) to który sobie lepiej poradzi?

Miałem ze dwa Alphasy i mam aktualnie Skinny Water teraz. Jak dla mnie Alphas nie pociągnie 150-200 gramów długo a dla Skinny Water 180 gramów to zdecydowanie za dużo , jest przeszacowany.

• Like 2

Czas zmienić konfig. w moim ATC MB 73 20lb.
Jak dotąd rozważałem podpiąć Shimano Calcutte 201 D lub Abu Revo beast 41 LP teraz jeszcze w oko wpadła mi Daiwa Tatula 200 HD.

Cenowo mniej wiecej podobny przedział.

O ile znam dobrze Calcutte 201 D to pozostałych dwóch multików nie miałem okazji trzymać w dłoni,

młynek ma latać z gumami do 100 g w pełnym komforcie.

Będe wdzieczny za opinie użytkowników.

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

Co tu mówić o parametrach rzutowych jak się ciska takimi klockami :P  :D Lata ...i jeszcze dalej. A nad sprawnością hamulca magnetycznego nigdy się nie zastanawiałem bo nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów. To po prostu multik do roboty ze średniej półki ;)

• Like 1

Z doświadczenia wiem, że Calcutta 201 jest niezawodna i ciska wszystkim ale trochę zimna na ta porę roku.

Abu bestia mi się podoba ale nie wiem jak gabarytowo układa się w dłoni, trochę obawiam się duzych knobow i korby mocno odsunietej od korpusu.

Daiwa wydaje się kompaktowa i mocna ale słyszałem wiele niepochlebnych opinni o średniej półce daiwy.

Fajnie jakby ktoś się wypowiedział kto lowil więcej abulcem i daiwa. Jakieś spostrzeżenia, uwagi, wady zalety.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

Posiadałem Beast 41 i Tatule 200 HD. Multiki są bardzo podobnych gabarytów. Lepsza rzutowo jest Tatula, z kijem o podobnej mocy jak w/w ATC latało spokojnie 15 g. Korba w Beast to bardzo duży plus, nie ma się czego obawiać. O wiele wygodniej łowi się dużymi przynętami mając dłuższą korbę i większe knoby. Generalnie multiki są do siebie zbliżone jakościowo, kultura pracy trochę wyższa w Tatuli, jednak bardziej wytrzymały będzie Beast. Tak czy siak, pozbyłem się obu ale planuję powrót do Tatuli z tym, że z niższym przełożeniem niż 7,3:1 bo przy zwijaniu obrotówki nr 8 już trochę niedomagała????

• Like 1

Posiadałem Beast 41 i Tatule 200 HD. Multiki są bardzo podobnych gabarytów. Lepsza rzutowo jest Tatula, z kijem o podobnej mocy jak w/w ATC latało spokojnie 15 g. Korba w Beast to bardzo duży plus, nie ma się czego obawiać. O wiele wygodniej łowi się dużymi przynętami mając dłuższą korbę i większe knoby. Generalnie multiki są do siebie zbliżone jakościowo, kultura pracy trochę wyższa w Tatuli, jednak bardziej wytrzymały będzie Beast. Tak czy siak, pozbyłem się obu ale planuję powrót do Tatuli z tym, że z niższym przełożeniem niż 7,3:1 bo przy zwijaniu obrotówki nr 8 już trochę niedomagała[emoji4]

U mnie ma śmigać przy gumach do 100 g

16-23 cm i napewno nie lżej niż 50 g

Posiadałem Beast 41 i Tatule 200 HD. Multiki są bardzo podobnych gabarytów. Lepsza rzutowo jest Tatula, z kijem o podobnej mocy jak w/w ATC latało spokojnie 15 g. Korba w Beast to bardzo duży plus, nie ma się czego obawiać. O wiele wygodniej łowi się dużymi przynętami mając dłuższą korbę i większe knoby. Generalnie multiki są do siebie zbliżone jakościowo, kultura pracy trochę wyższa w Tatuli, jednak bardziej wytrzymały będzie Beast. Tak czy siak, pozbyłem się obu ale planuję powrót do Tatuli z tym, że z niższym przełożeniem niż 7,3:1 bo przy zwijaniu obrotówki nr 8 już trochę niedomagała[emoji4]

https://allegro.pl/oferta/multiplikator-daiwa-tatula-hd-200hl-ltd-8399071645?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Rozumiem że piszesz o tej tatuli ?