Skocz do zawartości

Nielisz

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie, będzie niejaki maraton wędkarski, z brzegu, wiec będzie można bez problemu z jakiegoś pływadła wędkować.Jakby co to można będzie na Wieprz lub Por podskoczyć, gdyby było tłoczno. Na Wieprzu powyżej zbiornika można łapać mając opłacony Nielisz od mostu w Deszkowicach, nie wiem jak jest z Porem.

Panowie woda na zbiorniku jest strasznie wysoka, ostatnio nie pamiętam kiedy taka była, zapewne po części spowodowane jest to ostatnimi opadami :) Mieszkam niedaleko miejscowości Nielisz ale jakoś zbyt często tam nie łowię. A jeżeli już to z brzegu ponieważ nie posiadam swojej łodzi. Jeżeli chodzi o drapieżniki wiem że z sandaczem w  tym roku jest strasznie kiepsko, trafiają się pojedyncze sztuki ale tak jak wspomniałem rzadko. Napewno lepiej jest z szczupakiem i okoniem ale przy tym poziomie najlepiej obławiać te płytsze częsci zbiornika gdzie są wsumie teraz już mało widoczne trzcinowiska i różnego rodzaju roślinność wodna i pniaki. Wieprz to samo, strasznie duża woda. Ogólnie najlepiej wspominam czasy gdy zbiornik był o jakieś 2 metry płytszy :) Pozdrawiam Dawid

• 1 miesiąc temu...

Nielisz jak każda duża woda ma sporo ,,martwych" blatów, łatwo się zniechęcić pływając po omacku,
jednym słowem jeśli nic się nie wie o tej wodzie echo to połowa sukcesu,
(o łowieniu z brzegu nie wspominam bo uważam że nie warto)
oczywiście w 1 dzień to sobie można palcem kisiel rozrobić :) dlatego przyjezdnych namawiam na dłuższą wizytę,
łódkę da radę wypożyczyć od 15zł za cały dzień łowienia,
o ile się orientuję zezwolenie można wykupić jedynie z nizinnymi a na wodzie nie można korzystać ze spaliny
(co każdy olewa bo kontroli jak nie było tak się nie zanosi)
jeśli ktoś będzie w przyszłości się wybierał i będzie miał pytanie niech napisze na priv, w miarę skromnych możliwości postaram się pomóc

• 8 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

woda troszkę wyższa niż zazwyczaj o tej porze, dojazd do miejsc nieco utrudniony. Polecam zjazd w nawozie w kierunku Pana Józefa, tam zjedziesz pod samą wodę. Jeśli chodzi o rybki z tego co wiem biorą dosyć dobrze w szczególności leszcze, ale na tym zbiorniku to norma. Jeśli dobrze zrozumiałem będziesz wędkował stacjonarnie? :)

ps: Jeśli ktoś wybiera się na nielisz ze spinem, łódką to z wielką chęcią potowarzysze:)

Edytowane przez dawidzcm

• 2 tygodnie później...

Cisza więc chyba nic nie łowią ?!  -_-

Może ktoś dysponuje mapą batymetryczną w wersji elektronicznej? Istnienie takowa w ogóle? 

Zamierzam się tam udać 1-szy raz z wędkarzami, którzy tam jeżdżą ale nie ukrywam mapka by się przydała do samodzielnego szukania miejscówek i gmerania w wodzie B)

miałem taką mapę, poszedłem kilka lat temu do urzędu gminy w Nieliszu z maślanymi oczami, prosząc żeby panie mi pomogły, bo jeśli nie napiszę pracy w której kluczową rolę owa mapa odgrywa to będę musiał rok powtarzać :) z godzinę szukały, ale znalazły, odbiły mi ksero na paru kartkach, niestety nie mam już tej mapy, dałem kolegom z naszego mini-jerkbaitowego zlotu

szkoda że nie zrobiłem sobie odbitek :rolleyes:  

co nie zmieni faktu że swoje już opływałem i jak wsiadam na łódkę wiem w którą stronę i w jakim celu płynę

Edytowane przez Panek

• 2 lata później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...