Skocz do zawartości

Nielisz

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy z parkowaniem coś się zmieniło na +  ?

Chcę zapodać ponton do wody i pasuje aby gablota była w pobliżu.

Stanica wędkarska daleko pasuje na początku zbiornika od strony wschodniej..

1. Czy jest jakiś parking na plaży Gminnej  Moczydło - słyszałem że o tym zapomniano i sypią się mandaty :D

2. Przed plażą ze 400m jest zatoka przy asfalcie jest szansa zaparkować na trawce ?  nie przebiją mi kółek lub nie dostane kwitka za wycieraczkę ?

proszę o pomoc

• 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

Nielisz to jeden z nielicznych zbiorników w Polsce gdzie jest każda ryba . To teraz przez takich bandytów bo inaczej ich nie można nazwać ryb Bedzie z roku na rok coraz mniej.kara powinna być tak sroga żeby inni sie pięć razy zastonowili nad tym co zrobią. Żal patrzeć na te ryby ????

Jeżeli ktoś ma dużą łódź to może być lipa ze względu na niski stan wody ,jeżeli chce wodować na betonowym slipie ,ostatnio taki problem miał Darek Małysz ze swoją łodzią ,ale niski stan wody ułatwia natomiast wodowanie w tym miejscu z brzegu bo blisko brzegu jest już w miarę głęboko dla mniejszych jednostek (np.ponton).

• Like 1

Zbiornik ma za zadanie przeciwdziałać podtopieniom przy wiosennych roztopach ,a żeby spełniał tą rolę to musi być w nim miejsce na takie działania, choć kilkanaście lat wstecz nic to nie dało i doszło do powodzi.

"Powódź" na Wieprzu od momentu powstania zbiornika, miała miejsce kilkukrotnie. Najwyższy stan(od powstania) w środkowym i dolnym biegu notowano na początku kwietnia 2006 roku.

Zawsze po mokrej(normalnej) jesieni i śnieżnej zimie Wieprz wylewa na łąki i nieużytki i Nielisz nie ma na to większego wpływu.

Poza tym powódź, to za duże słowo. Są to normalne, wiosenne wylewy nie powodujące ofiar i prawie żadnych szkód(rzeka dzika i bez wałów). Mają natomiast ogromne znaczenie dla ryb zamieszkujących Wieprz, dla nawodnienia i nawożenia łąk i tak długo można by wymieniać.

Nielisz(pewnie jak wiele tego typu zaporówek), poza uciechą dla wędkarzy i innych, korzystających z zalewu, ma zdecydowanie negatywny wpływ na rzekę poniżej.

• Like 1

Napisalem że miał za zadanie ,ale nie ze się z niego wywiązał, wcześniej jeszcze bardziej zalewało łąki i pola ,nie pisałem ze ma pozytywny wpływ na rzekę ,żadna ingerencja człowieka nie ma .Kolega spytał dlaczego co roku o tej porze jest tak niski stan wody więc udzieliłem odpowiedzi,a czy to uchroni przed podtopieniami to już nie zależy ode mnie .

Pisząc poprzedni post, w żaden sposób nie chciałem negować Twojej wypowiedzi. "Ruszyło" mnie tylko słowo powódź-ogromne straty finansowe, ludzkie tragedie i jeszcze wiele innych skutków. W takiej formie na tej rzece, nigdy nie wystąpiła.

Zbiornik jest, niektórym ludziom służy, innym i przyrodzie nie. Ale tak jak piszesz nie mamy na to wpływu. Pozdrawiam. Bartek.