jachu Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Już kilka sezonów działa. Na początku nie wiadomo było jak to będzie. Mogło się okazać, że wszyscy wędkarze okażą się no killowcami. Jednak nie, Ci co wypuszczali płacą no kill, Ci co zabierali płacą normalną składkę.Taka ciekawostka. Najwięcej ryb zabranych jest w rejestrach(wody górskie) przyjezdnych wędkarzy.Zamość rzeczywiście od dość dawna był w czołówce okręgów wprowadzających pozytywne zmiany dotyczące ochrony wód i ryb. Dlatego i dla możliwości łowienia w ładnych i rybnych rzeczkach opłacałem przez wiele lat zamojskie składki. Z zainteresowaniem przeczytałem nowe zasady (choć na razie dość pobieżnie) i miałbym parę uwag. Całoroczna mucha na małych rzeczkach, gdzie raczej lipienia nie było i pewnie dzisiaj nie ma. Mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy muchowanie w nich jesienią. Jak wspomniałeś ci, którzy wypuszczali ryby opłacają licencję NK, reszta tę z możliwością zabierania ryb. Zastanawiam się, czy różnica pomiędzy składkami jest wystarczającą zachętą dla niezdecydowanych? Moim zdaniem nie. Jak nie patrzeć to tych kilka zabranych zgodnie z limitami pstrągów, szczupaków, sandaczy, ma sporą wartość. Jeden zabrany sum niweluje różnicę z dużym naddatkiem. Tak ja to widzę, chociaż przyznam, że nie mam pomysłu na rozwiązanie problemu. Bo jeśli założyć, że wysokość składek NK odzwierciedla realny ich koszt, to ile miałaby kosztować składka dla zabierających ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 NK 150zł , Killer 500zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 MiNK 150zł , Killer 500zł ?No to wtedy w okręgu sami no killowcy. Są tacy co wezmą 2-3 ryby w sezonie i tacy co z jednego wyjazdu więcej. Nad tymi należy się pochylić. Takich "fajnych" pomysłów sporo wpływa pod głosowanie do Okręgu jednak lobby mięsiarskie mocno się zakorzeniło. Trzeba jednych i drugich pogodzić, szkoda tylko, że tych "prawdziwych" wędkarzy tak jest niewielu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Niedługo straż rybacka(ciekawe czemu nie wędkarska??) zostanie doposażona w łódź z silnikiem, quady i fotopułapki. Wszystko w ramach programu finansowanego z projektów unijnych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Mnie najbardziej rajcuje zapis o pływaniu po Bugu, zobaczymy jak placówki SG się usosunkują, bo spływy kajakowe byly normą ale wędkarze byli blokowani.Koledzy pływali. Nie wiem czy były problemy ze strony SG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jeszcze nie pływałem, nie znam nikogo co łowił na granicznym Bugu z wody, ale w regulaminie jest teraz że trolling na Bugu dozwolony. Podejrzewam że z wpuszczeniem kajakarzy to i się dla nas furtka uchyliła, bo kiedyś to można było pomarzyć. Z SG to nie wiem jak się odnoszą ale niestety zawsze mam z nimi negatywne odczucia po... Możesz napisać kiedy koledzy pływali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 W listopadzie, może już w grudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 nie znam nikogo co łowił na granicznym Bugu z wodyDziwne, ale ja już kilka lat temu pływałem po granicznym i nie było problemu. Bardziej stawiali się z drugiej strony i potrafili na naszych wywrzeć presję żeby nas ściągnąć. Oczywiście jak chłopaki mówili, to mogą zabronić na zasadzie nie, bo nie Ale wtedy można zgłosić pływanie w Chełmie i nie jest się uzależnionym od humoru strażnika w danej placówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Witajcie dziś dostałem maila z rozpiską moich delegacji na 2021 rok, o ile dojdą do skutku to od 15 września do 20 września będę z kolegą w Zamościu, ponieważ weekend mamy wolny, a w bagażniku ponton to proszę o kilka porad gdzie i co można tam połapać. Wiem, że czasu jeszcze sporo. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Matteoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Nielisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 To że Nielisz to wiem ???? piszę przecież w tym wątku. Prosił bym jednak najlepiej na priv o jakieś szersze wskazania, nie ma czasu aby poznawać wodę więc pewne podpowiedzi się przydadzą.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Na początku zapoznaj się z nowym regulaminem i przepisami na 2021r oraz brakiem porozumień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ma ktoś info czy Zamość podpisał porozumienie z Tarnobrzegiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zamosc nie podpisal zadnych porozumien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości : http://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/213438/63/_skladki_2021 i cennik : http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/56/wiadomosci/213438/pliki/skladki_2021.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Bardzo dobry ruch ze strony pzw Zamość. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Bardzo dobry ruch ze strony pzw Zamość. Moim zdaniem z ościennymi okręgami powinny być porozumienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jako, że jestem w okręgu zamojskim nie widzę potrzeby by takowe były. Wody mamy nie najgorsze, sąsiedzi raczej nie zaoferują mi wód na podobnym poziomie, wręcz przeciwnie. Skoro u sąsiada puste łowisko więc wiadomo, ze nie będzie łapał u siebie tylko przyjedzie tam gdzie jest ryba. Żeby jeszcze to uszanował, ale nie wręcz przeciwnie. Dlatego zdecydowanie mówię NIE. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jestem z Białej Podl wody u nas chyba najgorsze i powiem że też jestem na NIE . Wolę zapłacić dla innego okręgu niż jeździć na sępa . Niech okręgi biorą przykład z Zamościa i dbają o swoją wodę . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 I wilk z Zamościa będzie wilkiem patrzył na wilka z Białej i na odwrót.Ja pierdole, gdzieś już to widziałem. Najlepsze co dzisiaj usłyszałem przy płaceniu składek a mianowicie pomysłodawca inicjator terminator prezes okręgu Zamość miał powiedzieć "nie będą mi tu przyjeżdżali i ryb łapali". Nie mam pojęcia w ogóle o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Chodzi o pełne rejestry "wedkarzy" z ościennych okręgów. Nie mówię, że "nasi" nie zabierają i wszyscy no killowcy bo tak nie jest. Aha i już wydzwaniają do okręgu "wedkarze" z sąsiedztwa niezadowoleni z decyzji o utworzeniu rzeki Por rzeką no kill, oczywiście nie przyjazdzaja(przyjeżdżali) tutaj tylko powędkować. Więcej pozwoleń jest zatrzymywanych też "przyjezdnym" za różne przewinienia. Tak, że ten no wiesz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 To PZW istnieje jeszcze czy nie ? Rejestry mają być niepełne ? Jeżeli jest problem , to parszywy "lockdown" nie rozwiąże tego . Ja się bardzo cieszę i popieram no kill , wymiary widełkowe i inne tam pozytywne rozwiązania wprowadzane przez okręg . A co do tych z cofnietymi zezwoleniami to dobrze , że takich sie wyłapuje , więc w czym problem ? Sporo mnie omineło jak mnie nie było ja tutaj widzę mit wanny wypchanej rybami . Komercją zajeżdża coraz bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_tp Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Rzeka Wieprz zaraz za zaporą to okręg lubelski, bez porozumienia okręg Zamość rezygnuje z chyba dość ciekawego odcinka rzeki... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Tu akurat możemy wędkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_tp Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Tzn, na jakiej podstawie, skoro brak porozumienia z okręgiem lubelskim.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi