Skocz do zawartości

Nielisz

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

msza w plenerze może być, na ogół kiedy jeżdżę gdzieś na dłużej np. do Szwecji z ekipą to zawsze celebrujemy..... z bierzmowaniem natomiast to jak z wędkowaniem....jak wierzyć to wierzyć na serio, jak się bierzmować to też na serio i jak łowić to też na serio. To tyle tytułem odpowiedzi i na tym proponuję zakończyć ten motyw, ponieważ wątek nie jest poświęcony mojej skromnej osobie tylko zbiornikowi zaporowemu Nielisz. Pozdrawiam.

To tyle tytułem odpowiedzi i na tym proponuję zakończyć ten motyw, ponieważ wątek nie jest poświęcony mojej skromnej osobie tylko zbiornikowi zaporowemu Nielisz. Pozdrawiam.

:mellow: ok ale my tu zboczlyliśmy na tor barjejry ogulno wschodniej

więc może zostańmy nie przy nieliszu a przy tym naszym wschodzie :mellow:

Może jakieś spotkanko nad Wieprzem?

25.03.07r

Seeb i reszta co wy na to?

Spotkanko...trafnie to ująłeś,bo w wekkend nad Wieprzem(przynajmniej w dobrych miejscówkach)to o łowieniu raczej nie ma mowy,no chyba,że ktoś lubi wyścigi :mellow:.

Ps.Ale na spot :o kanka pisze się zawsze,no i koło Zwierzyńca piwka z miejscowego browaru można łyknąć(delikatmie dla tradycji oczywiście :mellow: )

Pozdr>Seba

Czy łowiłem na Nieliszu? - tak, kilka razy, ale faktycznie coś jest z tą zaporą, bo poziom wody jest zawsze raczej niski i strasznie sie waha. Generalnie zbiornik jest płytki z połaciami trzcinowisk, rozległymi blatami porośniętymi rdestnicami i innym zielskiem, które bardzo utrudnia pływanie zwłaszcza przy niskim stanie wody, do tego stopnia, że pływa się tylko korytarzami pomiędzy wyspami zielska. Głębokość na blatach od 0,5m do max 1,5-2,0m. Oprócz blatów są przeróżne dołki i rowy 2m-4m głebokości, jest też nieco głębsze miejsce przy zaporze za linią boi ostrzegawczych, tam przy wyższej wodzie bywa nawet do 5m-6m ale nie jest to miejsce zbyt rozległe aby móc się rozłożyć z trolowaniem na całego. Dno w okolicy zapory nieco żwirowo-kamieniste, na pozostałej części mulista glina. Oprócz tego są jeszcze starorzecza i koryto główne Wieprza zalane przy tworzeniu zbiornika. Generalnie zatem zbiornik trudny ale i bardzo ciekawy. Miejsce to słynie z koszmarnych ilości okoni. Osobniki do 15cm stanowią prawdziwą plagę wędkarską; jest jednak także bardzo dużo osobników ponad 20 cm, sporo także około 30-taków; o większy okaz już zdecydowanie trudniej ale zdarzają się i to wcale niekoniecznie od wielkiego dzwonu 35-tki.

Szczupak w dużej ilości ale raczej w rozmiarze granicznym 40-50cm, chociaż zdarzają się dni brań sztuk około 60-tki. Podobno (według miejscowych indian)we wrześniu i październiku rozpoczyna się szczupakowe szaleństwo i łowienia i brań ale prawda to czy fałsz... - ja nie stwierdziłem. Natomiast na okonie połowa sierpnia to na tym zbiorniku wspaniały czas. Woda raczej nadaje się tylko do spinningu lub jerking'u. Troling z racji obfitej roślinności zanurzonej i wynurzonej (w postaci rozległych trzcinowisk) jest mocno utrudniony i jeśli już to możliwy raczej nie w wydaniu systematycznego obtrolowywania całych połaci wody ale pojedynczych krótkoodcinkowych ciągnięć w korytarzach pomiędzy roślinnością i w rowach lub dołkach.Presja wędkarska bardzo silna z brzegu, na wodzie raczej mało łódek z powodu niemożności ich wyporzyczenia na miejscu poza może jednym wypadkiem pół-legalnej quasi-wypożyczalni i prywatnych udostępnień. Przynęty: małe gumy i jerki, obrotówki. Klasyczne wobki raczej słabo sie sprawdzają (może dlatego, że bardzo trudno je odpowiednio poprowadzić). To taka garść informacji jaka mi z natchnienia i doświadczenia przyszła do głowy.