Skocz do zawartości

Imadlo muchowe

nord91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś by wytłumaczył mi jak działają szczęki takiego imadła?

Chce coś takiego sobie zrobić ale nie miałem z jeszcze styczności z takim sprzętem.

Nie chce popełnić głupich błędów konstrukcyjnych ale wydaje mi się że ta duza śruba zaciska hak na zasadzie dźwigni rozpierając szczęki z tyłu.

post-62482-0-48272900-1493458846_thumb.jpg

nord91: mam to imadło pokazane na Twoim obrazku. Mniejsza śruba służy do ustawienia szerokości szczęk. Dokręcam ją lekko, aż haczyk zostaje przytrzymany, natomiast drugie (większe pokrętło) służy do zaciśnięcia haka w szczękach. Występuje niewielkie przesunięcie pomiędzy szczekami, pomiar suwmiarką wskazuje dokładnie 0,55 mm. W żadnym stopniu mi to nie przeszkadza, gdyż palcem zsuwam do siebie obie szczęki i jest lux.  

Jeśli w ruchomej szczęce na śrubę zaciskającą jest zrobione wgłębienie i otwór przedniej śruby jest wykonany właściwie, to nie potrzeba żadnych trzpieni, ani innych duperszmitów.

Nie ma prawa nic latać ani sie przesuwać.

Jeśli w ruchomej szczęce na śrubę zaciskającą jest zrobione wgłębienie i otwór przedniej śruby jest wykonany właściwie, to nie potrzeba żadnych trzpieni, ani innych duperszmitów.

Nie ma prawa nic latać ani sie przesuwać.

Ma.

Luz na gwincie może mieć te 0.55mm i przesunięcie połówki szczęk gotowe.

Jeśli chcesz sam wykonać, szacun, ale jeżeli masz wątpliwości to na początek możesz kupić same szczęki http://hurch.pl/szczeki-danvise-p1143.html  . Ktoś tu na forum ostatnio podrzucał link do świetnej strony, gdzie było pokazane jak zrobić imadło. Tam na szczęki koleś zaadaptował kombinerki tego typu http://allegro.pl/szczypce-dlugie-mini-wydluzone-kombinerki-tanio-i5737647013.html

• 5 tygodni później...

Jak już macie czas i chęci na takie zabawy,to zróbcie to profesjonalnie na mimośrodzie.Ja mam imadło sprzed 25 lat wykonane z jakiegoś NC8 czy coś tam,nawęglane z mimośrodem.Powstało takich imadeł zaledwie kilkanaście,bo koszt produkcji polskiego rzemiosła był za drogi.Kiedyś zrobiłem(po modyfikacji przyrządu) na tych szczękach 30 tysięcy oczek do kiwoków (takie jakie się używa do woblerów z drewna) i szczęki nawet nie draśnięte.Nadal trzymają haczyk nr 19 jak robię suche na San.

• Like 1

Nie było to takie straszne.Było opłacalne.Mój były pracodawca( a było to ze 20 lat temu) płacił za 50szt stawkę godzinową.Wymyśliłem maszynkę obrotową do zawijania tych kiwoków i oczywiście nic o tym nie powiedziałem szefowi.Dogadałem się z nim,że będę to robił dodatkowo chałupniczo w weekendy.Dzięki maszynce robiłem 200-250szt na godzinę. Za to teraz nie lubię robić much,w sumie to chyba z braku czasu.Bonie lubię jak mam do wyboru ukręcić kilkanaście,czy iść spać bo jutro wyjazd.Mile wspominam za to jesienne kilkudniowe wyjazdy,gdzie w towarzystwie,przy oranżadzie podczas długich wieczorów się kręciło.

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Witam.

Zamówiłem sobie imadło Kozielfishing. Długo się zastanawiałem i oglądałem sporo imadeł - nawet takich po 1-2-3 tys. zł (oglądać nikt nie broni).

Taki sobie prezent mikołajowo-gwiadkowy poczyniłem.

Przyszło dzisiaj do mnie dzisiaj i po odpakowaniu i złożeniu, oczy po dywanie musiałem szukać razem z żuchwą.

Ilość biletów NBP wymienionych za ten przedmiot do jakości materiału, wykonania i spasowania mniej więcej taka jak by się dostało araba z rzędem w cenie porcji tatara z koniny ... 

Polecam każdemu.

Pozdrawiam.

• Like 6