nord91 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 WitamCzy ktoś by wytłumaczył mi jak działają szczęki takiego imadła?Chce coś takiego sobie zrobić ale nie miałem z jeszcze styczności z takim sprzętem.Nie chce popełnić głupich błędów konstrukcyjnych ale wydaje mi się że ta duza śruba zaciska hak na zasadzie dźwigni rozpierając szczęki z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Tak właśnie działa, możesz nawet sobie kupić gotowe http://www.ebay.com/itm/Replacement-Jaws-for-Fly-Tying-Vise-/111055258909?hash=item19db68c51d:m:mqah7Nq1uaLEZ-Phnd7ERmA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 A jak to się dzieje ze szczęki zawsze są równo i nie przemieszczają się względem siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz00100 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 nord91: mam to imadło pokazane na Twoim obrazku. Mniejsza śruba służy do ustawienia szerokości szczęk. Dokręcam ją lekko, aż haczyk zostaje przytrzymany, natomiast drugie (większe pokrętło) służy do zaciśnięcia haka w szczękach. Występuje niewielkie przesunięcie pomiędzy szczekami, pomiar suwmiarką wskazuje dokładnie 0,55 mm. W żadnym stopniu mi to nie przeszkadza, gdyż palcem zsuwam do siebie obie szczęki i jest lux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Niektóre szczęki mają jeszcze taki trzpień ustalający w środku, niektóe jeszcze miejsce na sprężynkę w pobliżu haczykaby rozwierały szczęki przy luzowaniu śruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 I taki trzpień ustalający sobie zrób jeżeli chcesz zrobić dla siebie i dobrze. Zrób go pomiędzy pierwszą śrubą a szczękami. Drugi możesz zrobić bliżej ramienia, mniej więcej w połowie długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Jeśli w ruchomej szczęce na śrubę zaciskającą jest zrobione wgłębienie i otwór przedniej śruby jest wykonany właściwie, to nie potrzeba żadnych trzpieni, ani innych duperszmitów.Nie ma prawa nic latać ani sie przesuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Jeśli w ruchomej szczęce na śrubę zaciskającą jest zrobione wgłębienie i otwór przedniej śruby jest wykonany właściwie, to nie potrzeba żadnych trzpieni, ani innych duperszmitów.Nie ma prawa nic latać ani sie przesuwać.Ma. Luz na gwincie może mieć te 0.55mm i przesunięcie połówki szczęk gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Jeśli chcesz sam wykonać, szacun, ale jeżeli masz wątpliwości to na początek możesz kupić same szczęki http://hurch.pl/szczeki-danvise-p1143.html . Ktoś tu na forum ostatnio podrzucał link do świetnej strony, gdzie było pokazane jak zrobić imadło. Tam na szczęki koleś zaadaptował kombinerki tego typu http://allegro.pl/szczypce-dlugie-mini-wydluzone-kombinerki-tanio-i5737647013.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Dzięki wszystkim za pomoc już wiem jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Wykonałem coś takiego. Kosztowało mnie to 0zł bo wszystko miałem w domu Materiał na szczeki to stary nóż tokarski, haczyki trzyma bardzo dobrze. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Zamiast tej śruby z tyły daj śrubę z motylkiem, łatwiej będziesz mógł dokręcać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 31 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 To bylo zdjecie "prototypu".Sruba juz jest eymieniona na duza moletowana a przednia jest motylkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Nie rób nigdy tak zakończonych szczęk. Do doopy się robi na małych hakach chyba ze zrobiłeś je tylko do strimów i much szczupakowych. Mi nawet duże haki taki szpic źle trzyma w jakimś lipnym imadelku do pike fly. Na fotce niżej masz lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Spróbuje coś takiego zrobić Rozumiem że to zdjęcie zrobione jest z boku Edytowane 1 Czerwca 2017 przez nord91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Jak już macie czas i chęci na takie zabawy,to zróbcie to profesjonalnie na mimośrodzie.Ja mam imadło sprzed 25 lat wykonane z jakiegoś NC8 czy coś tam,nawęglane z mimośrodem.Powstało takich imadeł zaledwie kilkanaście,bo koszt produkcji polskiego rzemiosła był za drogi.Kiedyś zrobiłem(po modyfikacji przyrządu) na tych szczękach 30 tysięcy oczek do kiwoków (takie jakie się używa do woblerów z drewna) i szczęki nawet nie draśnięte.Nadal trzymają haczyk nr 19 jak robię suche na San. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Jak chcesz jakieś szczegółowe zdjęcia szczęk i głowicy to masz niżej.Inne szczegóły też ci mogę sfocić. Hej. ___________ Edytowane 1 Czerwca 2017 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) 30 tysięcy oczek do kiwoków O Jezu.... Nigdy już nie będę narzekać, jak musze przed wyjazdem przysiąść i parę tuzinów much nakręcić... Edytowane 1 Czerwca 2017 przez mack 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 O Jezu.... Nigdy już nie będę narzekać, jak musze przed wyjazdem przysiąść i parę tuzinów much nakręcić...Spokojnie to tylko 2500 tuzinów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Nie było to takie straszne.Było opłacalne.Mój były pracodawca( a było to ze 20 lat temu) płacił za 50szt stawkę godzinową.Wymyśliłem maszynkę obrotową do zawijania tych kiwoków i oczywiście nic o tym nie powiedziałem szefowi.Dogadałem się z nim,że będę to robił dodatkowo chałupniczo w weekendy.Dzięki maszynce robiłem 200-250szt na godzinę. Za to teraz nie lubię robić much,w sumie to chyba z braku czasu.Bonie lubię jak mam do wyboru ukręcić kilkanaście,czy iść spać bo jutro wyjazd.Mile wspominam za to jesienne kilkudniowe wyjazdy,gdzie w towarzystwie,przy oranżadzie podczas długich wieczorów się kręciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Myślę, że to dobre miejsce na poniższy filmik; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Imadło jak imadło. Zgrabne rączki krętacza(flytier'a) ważniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam.Zamówiłem sobie imadło Kozielfishing. Długo się zastanawiałem i oglądałem sporo imadeł - nawet takich po 1-2-3 tys. zł (oglądać nikt nie broni).Taki sobie prezent mikołajowo-gwiadkowy poczyniłem.Przyszło dzisiaj do mnie dzisiaj i po odpakowaniu i złożeniu, oczy po dywanie musiałem szukać razem z żuchwą.Ilość biletów NBP wymienionych za ten przedmiot do jakości materiału, wykonania i spasowania mniej więcej taka jak by się dostało araba z rzędem w cenie porcji tatara z koniny ... Polecam każdemu.Pozdrawiam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Jeżeli to nie tajemnica to ile biletów NBP trzeba przyszykować by uczynić se taką przyjemność ?Mój "Regal" właśnie kończy swój żywot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 "Normalnie" kosztowało 450, teraz w promocji - 350 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi