Skocz do zawartości

Imadlo muchowe

nord91

Rekomendowane odpowiedzi

Ciesze się, że przypadło do gustu. W sumie kilka osób kupiło te imadła dzięki moim sugestiom  ;)  Ja je kupiłem dzięki sugestii @Undre. W czasie ostatniej rozmowy z twórcą, miał on przestać bezpośrednio je sprzedawać, a robić je dla kogoś kto będzie pakował je w ekskluzywne opakowania i sprzedawać za większą kasę. Nam się udało nawet odciąg do nici zamówić :)

i dlatego wolę imadła z uchwytem do stołu, bo podstawka, to kawałek płyty, rurka, gwintownik, śrubka i 5 minut wizyty u spawacza ;-)

Poza tym jakoś mi wygodniej pracować na przykręconym do krawędzi stołu,a podstawka tylko czasem jest w użyciu.

Tak czytam,czytam i nie wiedziałem ,że takie bywają problemy z imadem.Moje pierwsze i na razie ostatnie mam od 20 lat.Wykonane w Bydgoszczy przez zakład ślusarski na wzór takich najzwyklejszych lecz użyto porządnych materiałów,nawęglania szczęk itp. Dowiedziałem się dopiero w zeszłym roku,że takiego Łukasz Ostafin używał i chwali sobie najbardziej ze wszystkich.Ja już kiedyś wspominałem,że na swoim imadle zrobiłem, po małej przeróbce na ruch obrotowy kilkaset tzw wkrętów/oczek do woblerów i około 10 tys oczek do kiwoków.I co? Zero zużycia.Nadal świetnie trzyma haczyk nr 19 czy 21. Ale jest jedna wada. Czasem na wyjazdach,tam gdzie jest gruby blat nie mam jak zamocować imadła na ścisk.Taka podstawka to nie głupi pomysł. Jak zresztą zabieranie żarówki 100W,bo na każdym noclegu nad Sanem wkręcają 40 watówki i nie idzie kręcić muszek.(lampki biurkowej nie chce mi się wozić)

" Jak zresztą zabieranie żarówki 100W,bo na każdym noclegu nad Sanem wkręcają 40 watówki i nie idzie kręcić muszek.(lampki biurkowej nie chce mi się wozić)".

Wystarczy za każdym razem przypomnieć gospodarzom o lampce stołowej i po pewnym czasie będzie standardem na wyposażeniu. O ile śpisz w tych samych miejscach. :)

Pochwal się tym 20 letnim bydgoskim.

i dlatego wolę imadła z uchwytem do stołu, bo podstawka, to kawałek płyty, rurka, gwintownik, śrubka i 5 minut wizyty u spawacza ;-)

Poza tym jakoś mi wygodniej pracować na przykręconym do krawędzi stołu,a podstawka tylko czasem jest w użyciu.

Marian, a ja prawie porzuciłem uchwyt od kiedy wyposażyłem swoje imadło w podstawę. Dzięki niej mam jeszcze jeden element regulacji. Można sobie imadło szybko przestawić troszkę w lewo, albo troszkę w prawo. Jak trzeba można przestawić bardziej od siebie i oprzeć łokcie na stole, a i w terenie, jak by zaszła taka potrzeba  łatwiej na czymś postawić niż próbować przykręcić. 

Dobrze jest chyba mieć podstawę taką z przegródkami. Całkiem płaska działa trochę jak platforma startowa dla piór i innych drobiazgów  :) 

Tak z ciekawości, to gdzie zamawiacie te imadła? Na stronie Kozielfishing? Napisałem "z ciekawości", gdyż mam już praktycznie nowe Danvise, zresztą wolę przykręcane...Wcześniej rozważałem zakup tego imadła...a może kupić drugie? na zapas ;)

Pozdrawiam

Tak z ciekawości, to gdzie zamawiacie te imadła? Na stronie Kozielfishing? Napisałem "z ciekawości", gdyż mam już praktycznie nowe Danvise, zresztą wolę przykręcane...Wcześniej rozważałem zakup tego imadła...a może kupić drugie? na zapas ;)

Pozdrawiam

Ja wymieniłem Danvise właśnie na Koziela, kupiłem z drugiej ręki ( ukręcone kilka muszek ) i też opad szczęki. Widać precyzję i jakość.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 3 tygodnie później...

I jest to tzw. true rotary, czyli obracajac muchę wpiętą w szczęki trzonek haczyka jest jakby nieruchomy, obraca sie wokół swojej długiej osi. Funkcja pomocna przy niektorych rodzajach much albo jesli staramy sie wykonac muchę bardzo starannie, zwlaszcza chcąc mieć idealnie nawiniętą przewijkę.

Trzpień, czyli ten "drucik", na którym zamontowana jest głowica ze szczękami? Ma równiutkie 10 mm średnicy.

Edytowane przez Herman
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Panowie napiszę tak: kupię imadło Kozielfishing, jeżeli ktoś chciałby odsprzedać to proszę pisać. Chciałbym kupić jedno i na zawsze

Pozdrawiam Maciej

Nie ma. skończyły się, nie dowieźli... i raczej już nie będzie. Jedyna opcja to zamówienie zbiorowe min. 20 szt. Jak będą chętni to mogę rozkminić temat. Ale cena tez już będzie trochę inna.