Skocz do zawartości
  • 0

Blokowanie kotwicy na pontonie

g_kamyk

Pytanie

Temat stricte do posiadaczy pontonów... Pokażcie na fotkach jak sobie radzicie z blokowaniem linki kotwiczej na pontonie ? Stałem się szczęśliwym posiadaczem Kolibri KM-300PP który posiada w standardzie rolkę prowadzenia linki kotwicy oraz kółko do jej zawiązania. Wydaje się to mało wygodne, a żadnej knagi niema. Pokażcie jak blokujecie linkę żeby było wygodnie i szybko

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Knaga do ławeczki nie przesuwa ławki mocowanej w systemie przesuwnym ? O systemie fasten borika słyszałem i wydaje się bardzo rozsądny, ale wymaga wklejenia mocowania. Myślałem o bloczku z blokadą na karabinku mocowanym do ucha poniżej rolki. Tego typu bloczki są wykorzystywane do alpinistyki ale nie są niestety tanie.

• 0

W swoim pontonie kotwiczę z boku rufy ( nawet jest tam fabrycznie rolka ale nie korzystam) i do tej pory owijałem na usemkę o śruby od elektryka MK. Do tej pory żadnych kłopotów. Teraz mam inny silnik z uchwytami jak w spalinie i coś sobie dopiero wykombinuję będąc na wodzie

• 0

Na zdjęciu zauważyłem że masz przesunięty zawór od kila jak u mnie . Wkurzające.

Czasami udaje się to zrobić równo, ale trzeba się pobawić z pierwszą deską. Ja mam ten ponton od zeszłego roku i rzadko go składam także dopiero pod koniec zeszłego sezonu udało się złożyć na równo a w tym sezonie tak jak na fotach.

• 0

Ja w swoim kolibri zamontowałem w miejscu fabrycznej rolki system boriki który zdaje egzamin.

attachicon.gifp1.JPG

attachicon.gifp2.JPG

Też mam zamiar zastosować system boriki ale mam wklejoną taśmę ,na którą raczej nie da się nakleić bazy - chyba że się ją odklei tak jak Ty odkleiłeś rolkę .Zdradź jak to zrobiłeś nie uszkadzając pontonu ?

• 0

Proszę, wytłumacz jak odkleić oryginalną rolkę od Kolibri. Ja swoją chcę wymienić ale nie wiem jak to odkleić, boję się o uszkodzenie powłoki pontonu.

Tak jak pisałem wcześniej, weź klucz oryginalny z kolibri do zaworów i delikatnie podważ cały czas podgrzewając to miejsce, potem pójdzie praktycznie rękami. Ja to robiłem w ciepłym dniu i używałem zwykłej suszarki.