Skocz do zawartości
  • 0

Problem z silnikiem 2T 10KM Mariner

ememiks

Pytanie

Witam

Coś się stało z moim silniczkiem dziś pierwszy raz pływałem po przerwie zimowej i odpalił bez problemu chodzi na wolnych bez zarzutu na ok 20% mocy jeszcze ok ale przy większej prędkości nagle przerywa jakby paliwa nie dostał i albo zgaśnie albo zaczyna ledwo pracować. Dlamnie objaw jakby paliwo.

Linia paliwowa w tamtym sezonie robiona do tego filtr paliwa, benzyna świeża, chłodzenie idealne. Silnik stał w garażu jak co roku i nie było problemów ani z pracą ani z odpalaniem.

Silnik to mariner 10KM magnum dwusuw.

1 Maja i wtopa na starcie. 

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dostaje za mało paliwa czy może wręcz przeciwnie zalewa gaźnik? Ogólnie im mniejszy silnik tym dysze w gaźniku węższe, najprawdopodobniej odłożyło się to co było w gaźniku przez zimę, proponuje na wstępnie dobrze sprawdzić ten element, również pod względem wszelkich gumowych elementow. Jeśli wcześniej chodził i nic nie było z nim robione to musi pójść.

• 0

Dostaje za mało paliwa czy może wręcz przeciwnie zalewa gaźnik? Ogólnie im mniejszy silnik tym dysze w gaźniku węższe, najprawdopodobniej odłożyło się to co było w gaźniku przez zimę, proponuje na wstępnie dobrze sprawdzić ten element, również pod względem wszelkich gumowych elementow. Jeśli wcześniej chodził i nic nie było z nim robione to musi pójść.

Gdyby dostawał za dużo paliwa by były problemy z odpalaniem i kopceniem a tu od strzała idealnie. Jeszcze jest taka regulacja nie wiem powietrza ? czy to jakieś ssanie zawsze to używałem przy odpaleniu na zimny silnik ale teraz to właśnie na tym lepiej chodzi bo jak zmniejszę to gorzej. Wydaje mi się że to chyba ssanie do odpalania na zimno czyli dostawał by więcej paliwa w tedy.

No i wydaje mi się jakby chyba paliwo uciekało z lini paliwowej bo w filtrze jest pusto po tym jak gaśnie, użyje gruszki paliwo jest ale chyba zwiewa ale dziwne że na wolniejszych obrotach można płynąć i płynąć i jest ok.

Dwusuw nie ma chyba pompy paliwowej przecież.

Edytowane przez ememiks

• 0

najprawdopodobniej odłożyło się to co było w gaźniku przez zimę, proponuje na wstępnie dobrze sprawdzić ten element,

też bym na to stawiał, a nie zasysa Ci czasami zbiornika paliwowego? może odpowietrznik się zatkał.

• 0

Sprawdz dokładnie linie paliwową czy nie zaciąga gdzieś  powietrza .

Miałem tak u siebie  podobne  objawy

No właśnie taki myk zauważyłem że pociskam gruchę i w filterku jest ok a jak dusi się to nie ma w filtrze paliwa kurde nie miałem problemów wcześniej z tym.

Edytowane przez ememiks
  • Like 1

• 0

Przemyj gaznik w czystej benzynie. Nie ruszaj srub od regulacji. Nastepnie jeszcze sprawdz uszczelke od szybkozlaxzki. Mialem tez ten problem rok temu bo pekla uszczelka i jak napompowalem paliwo gralo wszystko, ale sam gaznik juz potem zasysał powietrze. W tym roku miałem to samo, ale pekniecie bylo tak duze, ze paliwo lalo sie po silniku zamiast do gaznika. A czyszczenie gaznika profilaktycznie jak nigdy tego nie robiles.

• 0

Jeżeli przy duszeniu nie ma paliwa w filterku to podłącz linie paliowa na "krotko" czyli do zwyklej butelki nalej trochę paliwa bezpośrednio do niej wsac wężyk paliwowy bez złączki i pompuj pompką jak będziesz jechał. Jeżeli linia paliwowa pasuje do podłączenia od razu do filtra tez ją podłącz. To wyeliminuje problem z gaznikiem. Jeśli będzie się wkrecal na obroty to szukaj problemu w linii,złączkach,odpowietrzeniu zbiornika.

• 0

Witam

Przepraszam ze odpisuje po tak długim czasie ale to czasu brak to brak pogody itp zawsze coś.

Wymontowałem gaźnik rozkręciłem wszystko wyczyściłem, przedmuchałem, kąpiel  w benzynie do tego wyczyściłem filtr paliwa przy gaźniku. Odpalił od szarpnięcia a dziś byłem na rybach i wszystko w porządku śmiga jak ta lala.

Choć muszę powiedzieć że dysze wszystkie zabudowane tak jakby na stałe w elementach gaźnika i nie widziałem możliwości wymontowania samych dysz dziwne.

Dzięki za pomoc wszystkim!!