radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 W ostatnim czasie mam spory kłopot z zakleszczającą się plecionką.Nawijam ją na mokro,jak zwykle nie za ciasno nie za luźno,i tez nie pod sam rant,a po dwóch,trzech wypadach(choć nie zawsze)przy wyrzucie robi się supeł,lub mała broda,zwoje plecionki wchodzą pod siebie i nie idzie tego rozplątać,trzeba rwać nieraz 30-40m.WTF????A nie łowię na sprzęt za 100zł,Dziś miałem założoną Varivas 1.5PE na Spro redarc i przy wymachu,dodam,że przy mocnym bocznym wietrze (przyczyna?)ponowne zakleszczenie,W zeszłym roku miałem to samo z cieńszymi plecionkami na Daiwie Caldii.Podobnie miałem z plecionkami PP.Może ktoś się domyśla,co mogę robić źle??bo to raczej moja wina a nie sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 podeślij fotke szpuli z nawiniętą plecionką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Cześć ta przypadłość o której piszesz nie występuje czasem często podczas łowienia lekkimi przynętami z prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik69 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Patrząc na zdjęcie, jak dla mnie jest za dużo plecionki na szpuli. Przy żyłce taka ilość mogłaby być, lecz nie przy plecionce. Też miałem kiedyś takie problemy z plączącą się plecionką, gdy było jej tak dużo na szpuli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Cześć ta przypadłość o której piszesz nie występuje czasem często podczas łowienia lekkimi przynętami z prądem? Przy łowieniu okoni może i tak (łowię na wodzie stojącej) przy szczupakowaniu nie schodzę poniżej 8-10g,więc to chyba nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Patrząc na zdjęcie, jak dla mnie jest za dużo plecionki na szpuli. Przy żyłce taka ilość mogłaby być, lecz nie przy plecionce. Też miałem kiedyś takie problemy z plączącą się plecionką, gdy było jej tak dużo na szpuli Wydawało mi się akurat,sama nie spada ze szpuli,a do rantu brakuje jeszcze ze 2mm,ale być może masz racje,fakt lepiej trochę mniej niż za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Sprobuj tak nawinac plecionke: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Ta plecionka na szpuli wygląda na luźno nawiniętą, może używasz za grubej pletki do danych przynęt lub dzieje się tak jak zwijasz luz pletki przy ściąganiu z prądem i jest luźno ułożona i potem przez to zakleszcza się przy rzucie. Jeśli musisz tak zwijać to może spróbuj sztywniejszych plecionek x8 i zejdziesz ze średnicą przy podobnej wytrzymałości. A na tym red arcu można spróbować dać podkładkę 0,25mm pod szpulę żeby przesunąć nawój do tyłu minimalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Ten Varivas to 0.15 (PE 1.5) przynęty to 8-20g,z uwagi na zaczepy nie chcę schodzić niżej.Podkład z żyłki zawsze daję żeby plecionka się nie ''ślizgała'' na szpuli.Może faktycznie jest za luźno nawinięta przez to,że zaraz po rzucie przy bocznym wietrze robi się balon i jak zbieram ten balon,to może go za luźno nawijam.Cholera sam już nie wiem co robić,czy nawijać troche mniej plecionki,na sucho czy na mokro,nawijać ciaśniej itd.łowię już sporo lat na linki i jakoś do zeszłego sezonu nie miałem z tym większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Daj tam podkładkę pod szpule i przewiń od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Mam podkład z żyłki,ale przewinę ją jeszcze raz trochę ciaśniej.A jak od czerwca już będzie można łowić u mnie z łodzi,to spróbuję po każdej wyprawie wypuścić całą linkę i nawinąc od nowa ,może to coś da.I będę nawijał trochę mniej skoro twierdzicie,że za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Nie wygląda na za dużo jeśli jest poprawnie nawinięta a tutaj u Ciebie może mniej na szpuli by pomogło, musisz pokombinować. Zacznij najlepiej od przewinięcia po dołożeniu podkładki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Gdy zaczalem lowic lzej tzn. 5-10g i na linki 8splotowe,to mam ten sam problem.Prawie co wyjazd robi sie luzna petla zwisajaca ze szpuli. W moim przypadku mysle ,ze to przyczyna lzejszych przynet i cienszej linki,ale szpulke tez lubie wypelniona na full z przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Przewinąłem na nowo z podkładem z żyłki,tym razem ciaśniej,wyglada nieco lepiej choć nie idealnie,zobaczymy.Ale myślę,że i tak co jakiś czas trzeba będzie na nowo przewinąć,bo po czasie i tak trochę się luzuje,gdy się zmienia wagę przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Jak łowisz gdzieś w rzece, to co jakiś czas załóż jakąś cięższą gume i puśc z nurtem i zwiń.Powinno fajnie ciasno nawinąć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Tak jak @Rebus napisał - daj podkładkę pod szpulę, wyrówna to nawój. Odejmij z 1mm podkładu, ciaśniej nawiń, kontroluj stan linki po zamknięciu kabłąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Jak łowisz gdzieś w rzece, to co jakiś czas załóż jakąś cięższą gume i puśc z nurtem i zwiń.Powinno fajnie ciasno nawinąć. Łowię w jeziorze,muszę czekać do czerwca,az będzie można łowić z łódki,wtedy będę przewijał co jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Moje 3 grosze.1. Ciasny nawój to bzdura, bo nie ma go po kilku rzutach. A kolejne „ciasne” są zależne od oporu przynęty, stanu plecionki, przelotek i rolki. Jeżeli przynęta jest zbyt lekka do reszty, to po ptokach. Zmniejsz średnicę pletki i to powinno nieco pomóc.2. Jest jej zbyt dużo, ale to też nie do końca. Jeżeli masz splątania w początkowej fazie, prosty wniosek za dużo. Często widzę akcje, „bo wejdzie jeszcze kilka metrów”, wejdzie , nawijaj , będziesz miał co wyrzucać .3. Możecie mnie wyśmiać, za dobry kołowrotek. Ten jest do żyłki, a żyłka jest bardziej „śliska”. Tu zwoje są sąsiadujące, jest zbyt mały skok szpuli (dla plecionki).A każda pletka jest lub będzie postrzępiona. I to jest powodem porywania sąsiednich zwojów.To, ale też luźny nawój, a ten może być taki, jeżeli przesadzasz ze średnicą pletki do ciężaru przynęt (oporu ich w wodzie)Jeżeli użyjesz najbardziej prymitywnego kołowrotka, który będzie krzyżował nawoje, nie będzie takiej możliwości, aby były podrywane niższe.Masz bardzo ładną powierzchnię nawoju, zwój obok zwoju i to jest to. Te gorsze kołowrotki robią z niej koszmar. Można to częściowo niwelować podkładem. Jeżeli ten stan jest Problemem, w końcu go poruszasz. Pożycz, znajdź byle jaki i spróbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witam Mam 2 redy ale co piszesz nigdy się nie działo .Jestem bardzo zaskoczony takim opisem ,Na kołowrotka była plecionka power pro ,daiwa,obecnie mikado i nic się nie dzieje zero splątań czy innych cudów .Zapytam tylko jaki kij używasz i jak jest rozmieszczona dolna przelotka i jaka średnica jej .Sprawdź rolkę w kabłąku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Witam Mam 2 redy ale co piszesz nigdy się nie działo .Jestem bardzo zaskoczony takim opisem ,Na kołowrotka była plecionka power pro ,daiwa,obecnie mikado i nic się nie dzieje zero splątań czy innych cudów .Zapytam tylko jaki kij używasz i jak jest rozmieszczona dolna przelotka i jaka średnica jej .Sprawdź rolkę w kabłąku.przelotka nie ma nic tu do plątania się 8 splotowe warivasy nie są tak sztywne jak power pro, daiwa i mikado, przy miękkich plecionkach plącze się częściej niż przy sztywnych. mistrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Rolka jest ok.kij to dragon guide selekt do 25g,też wątpię żeby to była wina kręcioła,na daiwie caldii miałem podobnie,wczesniej nawet na redzie nic się nie działo,więc to ewidentnie jest moja wina,tylko nie mogę dojść co to jest konkretnie w zeszłym roku używałem pp ,jest ona sztywniejsza od varivasa i troche mniej się plątało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 przelotka nie ma nic tu do plątania się 8 splotowe warivasy nie są tak sztywne jak power pro, daiwa i mikado, przy miękkich plecionkach plącze się częściej niż przy sztywnych. mistrzu ten varivas to 4 sploty,ale i tak jest bardziej miekka niz pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radim_78 Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 przelotka nie ma nic tu do plątania się 8 splotowe warivasy nie są tak sztywne jak power pro, daiwa i mikado, przy miękkich plecionkach plącze się częściej niż przy sztywnych. mistrzu Michał to myślisz ,że jaka może być przyczyna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) ten varivas to 4 sploty,ale i tak jest bardziej miekka niz ppprzewiń jeszcze raz i zostaw więcej mm przy rancie.miałem 8 splotowego warivasa i również robiły mi się brody, więcej mm przed rantem i pomogło Edytowane 2 Maja 2017 przez Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi