Skocz do zawartości

Zakleszczająca się plecionka.Co robić??

radim_78

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim czasie mam spory kłopot z zakleszczającą się plecionką.

Nawijam ją na mokro,jak zwykle nie za ciasno nie za luźno,i tez nie pod sam rant,a po dwóch,trzech wypadach(choć nie zawsze)przy wyrzucie robi się supeł,lub mała broda,zwoje plecionki wchodzą pod siebie i nie idzie tego rozplątać,trzeba rwać nieraz 30-40m.WTF????

A nie łowię na sprzęt za 100zł,Dziś miałem założoną Varivas 1.5PE  na Spro redarc i przy wymachu,dodam,że przy mocnym bocznym wietrze (przyczyna?)ponowne zakleszczenie,W zeszłym roku miałem to samo z cieńszymi plecionkami na Daiwie Caldii.Podobnie miałem z plecionkami PP.

Może ktoś się domyśla,co mogę robić źle??bo to raczej moja wina a nie sprzętu.

Patrząc na zdjęcie, jak dla mnie jest za dużo plecionki na szpuli. Przy żyłce taka ilość mogłaby być, lecz nie przy plecionce. Też miałem kiedyś takie problemy z plączącą się plecionką, gdy było jej tak dużo na szpuli

Wydawało mi się akurat,sama nie spada ze szpuli,a do rantu brakuje jeszcze ze 2mm,ale być może masz racje,fakt lepiej trochę mniej niż za dużo.

Ta plecionka na szpuli wygląda na luźno nawiniętą, może używasz za grubej pletki do danych przynęt lub dzieje się tak jak zwijasz luz pletki przy ściąganiu z prądem i jest luźno ułożona i potem przez to zakleszcza się przy rzucie. Jeśli musisz tak zwijać to może spróbuj sztywniejszych plecionek x8 i zejdziesz ze średnicą przy podobnej wytrzymałości. A na tym red arcu można spróbować dać podkładkę 0,25mm pod szpulę żeby przesunąć nawój do tyłu minimalnie.

Ten Varivas to 0.15 (PE 1.5) przynęty to 8-20g,z uwagi na zaczepy nie chcę schodzić niżej.Podkład z żyłki zawsze daję żeby plecionka się nie ''ślizgała'' na szpuli.

Może faktycznie jest za luźno nawinięta przez to,że zaraz po rzucie przy bocznym wietrze robi się balon i jak zbieram ten balon,to może go za luźno nawijam.

Cholera sam już nie wiem co robić,czy nawijać troche mniej plecionki,na sucho czy na mokro,nawijać ciaśniej itd.łowię już sporo lat na linki i jakoś do zeszłego sezonu nie miałem z tym większych problemów.

Mam podkład z żyłki,ale przewinę ją jeszcze raz trochę ciaśniej.A jak od czerwca już będzie można łowić u mnie z łodzi,to spróbuję po każdej wyprawie wypuścić całą linkę i nawinąc od nowa ,może to coś da.I będę nawijał trochę mniej skoro twierdzicie,że za dużo.

Gdy zaczalem lowic lzej tzn. 5-10g i na linki 8splotowe,to mam ten sam problem.Prawie co wyjazd robi sie luzna petla zwisajaca ze szpuli. W moim przypadku mysle ,ze to przyczyna lzejszych przynet i cienszej linki,ale szpulke tez lubie wypelniona na full ;) z przesada.

Moje 3 grosze.

1.     Ciasny nawój to bzdura, bo nie ma go po kilku rzutach. A kolejne „ciasne” są zależne od oporu przynęty, stanu plecionki, przelotek i rolki. Jeżeli przynęta jest zbyt lekka do reszty, to po ptokach. Zmniejsz średnicę pletki i to powinno nieco pomóc.

2.     Jest jej zbyt dużo, ale to też nie do końca. Jeżeli masz splątania w początkowej fazie, prosty wniosek za dużo. Często widzę akcje, „bo wejdzie jeszcze kilka metrów”, wejdzie :), nawijaj :), będziesz miał co wyrzucać :o .

3.     Możecie mnie wyśmiać,     za dobry kołowrotek. Ten jest do żyłki, a żyłka jest bardziej „śliska”. Tu zwoje są sąsiadujące, jest zbyt mały skok szpuli (dla plecionki).

A każda pletka jest lub będzie postrzępiona. I to jest powodem porywania sąsiednich zwojów.

To, ale też luźny nawój, a ten może być taki, jeżeli przesadzasz ze średnicą pletki do ciężaru przynęt (oporu ich w wodzie)

Jeżeli użyjesz najbardziej prymitywnego kołowrotka, który będzie krzyżował nawoje, nie będzie takiej możliwości, aby były podrywane niższe.

Masz bardzo ładną powierzchnię nawoju, zwój obok zwoju i to jest to. Te gorsze kołowrotki robią z niej koszmar. Można to częściowo niwelować podkładem.

Jeżeli ten stan jest Problemem, w końcu go poruszasz. Pożycz, znajdź byle jaki i spróbuj.

Witam Mam 2 redy ale co piszesz nigdy się nie działo .Jestem bardzo zaskoczony takim opisem ,Na kołowrotka była plecionka power pro ,daiwa,obecnie mikado i nic się nie dzieje zero splątań czy innych cudów .Zapytam tylko jaki kij używasz i jak jest rozmieszczona dolna przelotka i jaka średnica jej .Sprawdź rolkę w kabłąku.

Witam Mam 2 redy ale co piszesz nigdy się nie działo .Jestem bardzo zaskoczony takim opisem ,Na kołowrotka była plecionka power pro ,daiwa,obecnie mikado i nic się nie dzieje zero splątań czy innych cudów .Zapytam tylko jaki kij używasz i jak jest rozmieszczona dolna przelotka i jaka średnica jej .Sprawdź rolkę w kabłąku.

przelotka nie ma nic tu do plątania się :D 8 splotowe warivasy nie są tak sztywne jak power pro, daiwa i mikado, 

przy miękkich plecionkach plącze się częściej niż przy sztywnych. mistrzu 

Rolka jest ok.kij to dragon guide selekt do 25g,też wątpię żeby to była wina kręcioła,na daiwie caldii miałem podobnie,wczesniej nawet na redzie nic się nie działo,więc to ewidentnie jest moja wina,tylko nie mogę dojść co to jest konkretnie :wacko: w zeszłym roku używałem pp ,jest ona sztywniejsza od varivasa i troche mniej się plątało.