Skocz do zawartości

Zakleszczająca się plecionka.Co robić??

radim_78

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem problem z brodami na shimano nexave i pletce spiderwire. Od pełnego nawoju co kilkanaście rzutów robiła się broda ito niezależnie od wagi przynęty. Jak zostało ze 30 metrów to wywaliłem założyłem o połowę tańsza od wake'a i mam spokój.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Gdy miałem Red Arca z nawiniętą żyłką około 2 mm od krawędzi to tylko ten kołowrotek robił mi brody, pozostałe inne tańsze modele, które miałem nie sprawiały mi problemów, dopiero gdy odwinąłem trochę żyłki i było do krawędzi około 4 mm wtedy problem ustąpił. Po pewnym czasie kupiłem Ryobi Applause, na zewnątrz jest to praktycznie taka sama konstrukcja (kabłąk, szpula, obudowa) natomiast wnętrze różni się głównie tym, że Red ma wormshaft czyli ulepszony posuw szpuli, natomiast w Ryobi było zwykłe rozwiązanie. W moim Ryobi nigdy nie powstała żadna broda, mimo tego, że żyłka była nawinięta 2 mm od krawędzi szpuli. Dlatego uważam, że to wormshaft był przyczyną splątań żyłki. Może podobna sytuacja występuje również z plecionką?

4 czy nawet tylko 2 mm od krawedzi szpuli to zawsze estetyczny koszmarek ???? A widzialem kolowrotki z niedowojem po 2 cm! Nigdy zaden Shimano dowiniety do samej krawedzi nie robi sam z siebie najmniejszych problemow z plataniem, polecam ???? Zbyt grube sztywne linki, jesli jest ich nieco za duzo, same sie skoryguja, nie wyobrazam sobie jednak tej prawie pol cm pustki.