Skocz do zawartości

Przypon na okonia ???

mega2006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam wiadomości co mo?źna zastosować na przypon podczas łowienia

okoni. Łowię na ?źyłkę, ale mam du?źo obcinek przez szczupaki.

Macie jakieś sposoby? Myślałem ?źe mo?źe plecionka 0,06 na przypon

będzie lepsza? Fluorocarbon wydaje mi się za sztywny, ale mo?źe się mylę?

Pozdrawiam

Witam.

Szukam wiadomości co mo?źna zastosować na przypon podczas łowienia

okoni. Łowię na ?źyłkę, ale mam du?źo obcinek przez szczupaki.

Macie jakieś sposoby? Myślałem ?źe mo?źe plecionka 0,06 na przypon

będzie lepsza? Fluorocarbon wydaje mi się za sztywny, ale mo?źe się mylę?

Pozdrawiam

Siemanko.

Plecionka odpada. Cienka, czy gruba-bez znaczenia, szczupak tnie jak nitkę.

Wszystko kwestia przynęt jakich u?źywasz. Jeśli łowisz na najmniejsze plemniki i inne ultralajty,na bardzo delikatnym zestawie, to niestety, ale jakikolwiek drut będzie pasował tu jak pięść do nosa...

Pozdrawiam

Kamil

http://www.szczupak.pl/produkt,1873

od biedy mo?źesz zacząć stosować taką plecionkę. Mo?źna ją zawiązać na jeden (wa?źne) supełek i będzie trzymać takiego plemnika na małej gł?łwce. Wybierz taką, kt?łra ma 2,5kg wytrzymałości. Ja u?źywam tej 5,4 jako zabezpieczenie podczas łowienia kleni... im nie przeszkadza :D

Jak najcieńszy tytan, zminimalizowany w zestawie. Wymiarowym okoniom nie za wiele przeszkadza. A zresztą, jeśli chodzi o okonia, to nikt gwarancji Ci nie da. Ostatnio na Bzurze walnął mi szczupły na : Salmo Tiny.Jakim cudem nie obciął zestawu? Co prawda, był poni?źej wymiaru, ale te mniejsze mają niezgorsze no?źyczki do obcinania ?źyłek i plecionek :mellow:

http://www.berkley.se/catalogue/lines,748/fluorocarbon,762/t rilene-fluorocarbon,5342.html

Rozmiar wedke uznania , mogie smialo polecic ,napewno nie zabezpieczy to w 100 % ale zniweluje delikatnie obcinki .

Osobiscie uzywam dosyc dlogich okolo 80 cm przyponow 0,34 a nawet 0,38 i jak do tej pory jest ok.

Oczywiscie strzepi sie to po jakims czasie i trzeba wymieniac ale od czego jest rolka 50m .

Za sztywny tez nie jest ,moze delikatnie sztywniejszy od zylki ale uratowal mi nie jedna gume wiec moze warto .

pozdrawiam Termos

od biedy mo?źesz zacząć stosować taką plecionkę. Mo?źna ją zawiązać na jeden (wa?źne) supełek i będzie trzymać takiego plemnika na małej gł?łwce. Wybierz taką, kt?łra ma 2,5kg wytrzymałości. Ja u?źywam tej 5,4 jako zabezpieczenie podczas łowienia kleni... im nie przeszkadza :D

trochę niefortunne por?łwnanie- chyba ze łowiłeś klenie w jakiejs stojacej wodzie- bo w rzece, w napływach itp to kleniom nieiwke przeszkadza jeśli chodzi o przypony.

trochę niefortunne por?łwnanie- chyba ze łowiłeś klenie w jakiejs stojacej wodzie- bo w rzece, w napływach itp to kleniom nieiwke przeszkadza jeśli chodzi o przypony.

Fakt, łowiłem klenie w Odrze. Odrzańskim kleniom to nie przeszkadzało. Jakiego koloru jest ta woda to chyba wszyscy wiemy :D

Ja kupuję w Anglii, kolega mi dowozi ale LORPIO powinien mieć : http://www.lorpio.pl/Katalog/469_380_drennan/5981_drennan/Pr odukt/27482_linka-e-sox-titanium-pike-wire-5-m.aspx Do ka?źdej średnicy sa odpowiednie zaciski ale czy w PLu dostaniesz :(

Zaciski znalazłem te?ź jednak! http://www.lorpio.pl/Katalog/469_380_drennan/7076_linki-stal owe/Produkt/27483_tuleja-do-zaciskania-linek-stalowych.aspx

Najcieńszy tytan Drennan'a i mini agrafka i krętliczek i działa. W Szwecji testowałem. Mni?łd!

Przy połowie okoni jako zabezpieczenie przed atakiem szczupaka mo?źe być,ale og?łlnie to lipa :( ma b.mocno zawy?źoną wytrzymałość,nie polecam.Przeczytaj:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=7665&amp ;amp ;amp ;prevloaded=1&&start=20

Pozdrawiam.Paweł

Zaciski jak dla mnie te?ź do d..y.Są wykonane ze zbyt miękkiego materiału i mają cieniutkie ścianki.Obawiam się ?źe przy du?źej rybie mogą nie utrzymać linki.Zdecydowanie lepsze są tulejki Dragona lub Maxa.

Ja ze swojej strony polecam gotowe spinwale wytrzymałosci ok 2-2,5kg cieniutkie mocne a kretlik i agrafka malutka ze ciezko odpiac i z jednego kawałka drutu.

Jak juz uzywam to wlasnie wymienionych spinwali i sobie bardzo chwale, fakt ze nie sa wieczne ale ogolnie na plus.

pozdro

• Like 1

Nie wiem jak te delikatne okoniowe spinwale, ale grubsze zepsuły się strasznie, ostatnio 2 pękły podczas rzutu, a w dw?łch innych zostało pol krętlika. Wcześniej nigdy mi się to nie zdarzało. Poza tym kiedyś, a miałem jego pierwsze przypony bo wystawiał się u mnie na stoisku na targach jak zaczynał produkcje, splot był inny, gęstszy. Być mo?źe oszczędność materiału, sam nie wiem.

Jak masz mozliwosc dostania tego co napisalem Ci wyzej to kup paczke i przetestuj a nie powinienes zalowac

Wiazanie bezposrednio do plecionki jakos mi sie to nie widzi a jak zawiazesz bezposrednio do gl?łwki to jak sobie wyobrazasz zmienic np obciazenie gl?łwki nie wspominajac o zmianie np na obrot?łweczke

Chyba ze w gre wchodza tylko mikruski i bialoryb <wzdrega,plotka> to pozostaje Ci tylko dobrej jakosci zylka bez jakiego kolwiek zabezpieczenia przed zebatym

Wolframik bez otuliny i mnie sie jeszcze zaden nie poskrecal

Do tego dobrej jakosci kretlik i agrafka

Z szczupaczkami 60cm daje sobie rade wiekszego nie mialem podczas okoniowego przylowu :D

Decyzja nalezy do Ciebie

Pozdrawiam :D

Jak masz mozliwosc dostania tego co napisalem Ci wyzej to kup paczke i przetestuj a nie powinienes zalowac

Wiazanie bezposrednio do plecionki jakos mi sie to nie widzi a jak zawiazesz bezposrednio do gl?łwki to jak sobie wyobrazasz zmienic np obciazenie gl?łwki nie wspominajac o zmianie np na obrot?łweczke

Chyba ze w gre wchodza tylko mikruski i bialoryb <wzdrega,plotka> to pozostaje Ci tylko dobrej jakosci zylka bez jakiego kolwiek zabezpieczenia przed zebatym

Wolframik bez otuliny i mnie sie jeszcze zaden nie poskrecal

Do tego dobrej jakosci kretlik i agrafka

Z szczupaczkami 60cm daje sobie rade wiekszego nie mialem podczas okoniowego przylowu :D

Decyzja nalezy do Ciebie

Pozdrawiam :D

Mam ju?ź takie kupione, jutro będą na d wodą ;)

Mam te?ź zamiar wypr?łbować kilka innych rozwiązań :mellow:

• 9 lat później...