duzers Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 FC wydaje się najlepszy na oksy 0.20 radzi sobie bez zarzutu z 40+Fluorocarbon jest za sztywny przy łowieniu na UL, a zastosowanie średnicy poniżej 0,20 mm kończy się obcinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) jan-tex ma najlepsze przypony do ul Edytowane 12 Marca 2021 przez Karpiu95 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 jan-tex ma najlepsze przypony do ulA ja wolę od naszego forumowicza. Szukaj Dariusz Lipka. Kilka lat tylko na jego produkcji łowie Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 tak, Darek Lipka tez robi fajne przypony ale od niego mialem od 5kg w góre, nie wiem czy robi delikatniejsze ale jesli robi to pewnie są git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Od Darka mam 2.5kg 20cm i polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foreks Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Sztywność FC wg mnie to zaleta, wówczas przynęta rzadko podczas rzutu plączę się o linkę. Przypon imho zależy nie od ryby, ale wody. Na cienki wolfram w większej mętnej rzece biorą tak samo okonie, klenie i bolenie. W czystym płytkim cieku np. na smużaka w grę u mnie wchodzi tylko żyłka wiązana bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ras al Ghul Opublikowano 16 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 (edytowane) 25 cm i 3kg Robinson Wolfram Leader Super Strong, cienkie jak włos, mała agrafka i krętlik a wytrzymałe. Mi się sprawdzają na okonie i klenie jeśli w pobliżu szczupak. Ewentualnie wspomniane Jan-Tex, też mam i sobie chwalę. Edytowane 16 Marca 2021 przez Ras al Ghul 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 "Każda pliszka swój ogonek chwali" - chwalę i ja https://allegro.pl/oferta/dragon-przypon-surfstrand-1x19-30cm-3kg-light-9545944453 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Kolega @foreks wspomniał o wiązaniu woblera bezpośrednio do żyłki. Wiem, że to nie w temacie ale wydaje się z praktyki, że agrafka musi być przy woblerze. U mnie bywało tak, że bez agrafki wobler kiepsko chodził, a przy zastosowaniu agrafki było już OK. Myślę, że najmniejszych jaziowych woblerch.Przepraszam, że odskoczyłem od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foreks Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Kolega @foreks wspomniał o wiązaniu woblera bezpośrednio do żyłki. Wiem, że to nie w temacie ale wydaje się z praktyki, że agrafka musi być przy woblerze. U mnie bywało tak, że bez agrafki wobler kiepsko chodził, a przy zastosowaniu agrafki było już OK. Myślę, że najmniejszych jaziowych woblerch.Przepraszam, że odskoczyłem od tematu.Agrafka albo luźny węzeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duzers Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 No moja wina, zabrałem się za czytaniehttp://jerkbait.pl/topic/40981-agrafka-z-kr%C4%99tlikiem-lub-bez-a-praca-woblera/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert89 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Witam, odnośnie tytułowego pytania, ja osobiście nie lubię używać przyponu wolframowego przy polowaniu na okonia, ale jeśli jest taka konieczność (wiem, że są szczupaki lub już jakiegoś zaliczyłem na danym łowisku) to zakładam. Szkoda kolczykować szczupaki, tak zwyczajnie. Używam do tego chyba najtańszych jakie znalazłem i się do nich przyzwyczaiłem, swoją robotę, która jest ochrona przed obcinką, wykonuja nienagannie. Poniżej foto poglądowe, tu akurat wytrzymałość 5kg ale są też 2,5kg - te mają już naprawdę małe agrafki, ale to tylko moja subiektywna opinia, a mam duże grabie Było jeszcze wspominane wiązanie przynęty (woblera) bezpośrednio do linki, tutaj jest rozwiązaniem ładnie nazywający się "węzeł Rapali" lub tak jak kolega wyżej pisał "luźny węzeł" poprawnie zawiązany nie zakłóca pracy wobka- obie te frazy polecam wygooglować, albo jeszcze lepiej wpisać na youtube, jest masa filmów instruktażowych, szybie do nauczenia.Pozdrawiam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 (...) Szkoda kolczykować szczupaki, tak zwyczajnie. Używam do tego chyba najtańszych jakie znalazłem i się do nich przyzwyczaiłem, swoją robotę, która jest ochrona przed obcinką, wykonuja nienagannie. Poniżej foto poglądowe, tu akurat wytrzymałość 5kg ale są też 2,5kg - te mają już naprawdę małe agrafki, ale to tylko moja subiektywna opinia, a mam duże grabie IMG_20210321_192444.jpg(...)Masz rację, ale moim skromnym zdaniem, przypon 15cm to leczenie syfu kremem Nivea. Nawet niewymiarowy szczupak ma wielki pysk i potrafi ciachnąć przynętę razem z przyponem. Uważam, że minimum to 30cm. (...) jest rozwiązaniem ładnie nazywający się "węzeł Rapali" (...)Prosty jak świński ogon: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maximus Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Jan-tex.Używam 2,5 kg i 3,5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi