Skocz do zawartości

Przypon na okonia ???

mega2006

Rekomendowane odpowiedzi

Sztywność FC wg mnie to zaleta, wówczas przynęta rzadko podczas rzutu plączę się o linkę. Przypon imho zależy nie od ryby, ale wody. Na cienki wolfram w większej mętnej rzece biorą tak samo okonie, klenie i bolenie. W czystym płytkim cieku np. na smużaka w grę u mnie wchodzi tylko żyłka wiązana bezpośrednio.

25 cm i 3kg Robinson Wolfram Leader Super Strong, cienkie jak włos, mała agrafka i krętlik a wytrzymałe. Mi się sprawdzają na okonie i klenie jeśli w pobliżu szczupak. Ewentualnie wspomniane Jan-Tex, też mam i sobie chwalę.

post-57005-0-67472700-1615929603_thumb.jpg

Edytowane przez Ras al Ghul
  • Like 1

Kolega @foreks wspomniał o wiązaniu woblera bezpośrednio do żyłki. Wiem, że to nie w temacie ale wydaje się z praktyki, że agrafka musi być przy woblerze. U mnie bywało tak, że bez agrafki wobler kiepsko chodził, a przy zastosowaniu agrafki było już OK. Myślę, że najmniejszych jaziowych woblerch.

Przepraszam, że odskoczyłem od tematu.

Kolega @foreks wspomniał o wiązaniu woblera bezpośrednio do żyłki. Wiem, że to nie w temacie ale wydaje się z praktyki, że agrafka musi być przy woblerze. U mnie bywało tak, że bez agrafki wobler kiepsko chodził, a przy zastosowaniu agrafki było już OK. Myślę, że najmniejszych jaziowych woblerch.

Przepraszam, że odskoczyłem od tematu.

Agrafka albo luźny węzeł.

Witam, odnośnie tytułowego pytania, ja osobiście nie lubię używać przyponu wolframowego przy polowaniu na okonia, ale jeśli jest taka konieczność (wiem, że są szczupaki lub już jakiegoś zaliczyłem na danym łowisku) to zakładam. Szkoda kolczykować szczupaki, tak zwyczajnie. Używam do tego chyba najtańszych jakie znalazłem i się do nich przyzwyczaiłem, swoją robotę, która jest ochrona przed obcinką, wykonuja nienagannie. Poniżej foto poglądowe, tu akurat wytrzymałość 5kg ale są też 2,5kg - te mają już naprawdę małe agrafki, ale to tylko moja subiektywna opinia, a mam duże grabie ;)

post-72616-0-49325800-1616351139_thumb.jpg

Było jeszcze wspominane wiązanie przynęty (woblera) bezpośrednio do linki, tutaj jest rozwiązaniem ładnie nazywający się "węzeł Rapali" lub tak jak kolega wyżej pisał "luźny węzeł" poprawnie zawiązany nie zakłóca pracy wobka- obie te frazy polecam wygooglować, albo jeszcze lepiej wpisać na youtube, jest masa filmów instruktażowych, szybie do nauczenia.

Pozdrawiam!

• Like 2

(...) Szkoda kolczykować szczupaki, tak zwyczajnie. Używam do tego chyba najtańszych jakie znalazłem i się do nich przyzwyczaiłem, swoją robotę, która jest ochrona przed obcinką, wykonuja nienagannie. Poniżej foto poglądowe, tu akurat wytrzymałość 5kg ale są też 2,5kg - te mają już naprawdę małe agrafki, ale to tylko moja subiektywna opinia, a mam duże grabie ;)

attachicon.gif IMG_20210321_192444.jpg(...)

Masz rację, ale moim skromnym zdaniem, przypon 15cm to leczenie syfu kremem Nivea. Nawet niewymiarowy szczupak ma wielki pysk i potrafi ciachnąć przynętę razem z przyponem. Uważam, że minimum to 30cm.

(...) jest rozwiązaniem ładnie nazywający się "węzeł Rapali" (...)

Prosty jak świński ogon:

wezelwobler.jpg

• Like 2