Tomy Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Mam pytanie co muszę zrobić ?źebym m?łgł łowić w Niemczech a dokładnie na Renie w okolicach Kolonii,tłumaczenie karty?opłaty?Proszę o konkrety bo się wybieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ugly Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 http://forum.wedkuje.pl/f,pozwolenie-na-lowienie-w-niemczech -jak-lowic-legal,291397,0.html Za wiarygodnośc nie ręcze ;-)Ale w miarę nowe.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 No dzięki przelinkowałem Ojcu się zorientuje na miejscu czy to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Z tego co mi wiadomo to nie do końca tak jest jak w tym linku. Ja osobiście jestem członkiem niemieckiego DAV i sprawa nie jest taka prosta. Żeby łapać na jakiejś konkretnej wodzie musieliśmy zostać członkami DAV płacąc składkę roczną 135 E lub 145 E (nie pamiętam dokładnie) i dodatkowo wykupić pozwolenie na konkretne wody . Kupując na dwa łowiska bo łowiskiem jest konkretny fragment rzeki od punku a do punku b (nie cała rzeka) - zapłaciliśmy dodatkowo po 35 Euro za ka?źde z nich . Oczywiście z racji , ?źe kupowaliśmy pozwolenie na prywatne fragmenty rzek mogliśmy je kupić bezpośrednio u ich dzier?źawcy ale - po pierwsze wcale nie było taniej a po drugie członkostwo w DAV daje mo?źliwość łowienia w tzw wodach państwowych. Poza tym z własnego (niemiłego) doświadczenia wiem , ?źe bez pozwolenia raczej nie warto zapuszczać się nad wodę, poniewa?ź w niemczech tzw: fischwilderei jest traktowane jako przestępstwo a nie wykroczenie a kary (po procesie sądowym) bardzo wysokie.Ja osobiście miałem sprawę , kt?łra toczyła się od sierpnia 2008 roku do lipca br. Na szczęście kumpla i mnie uniewinniono , sprawę umorzono (jak zwał tak zwał) ale na jednym z pism dostaliśmy wymiar ewentualnej kary i nogi mi się ugięły. Grube tysiące euro za takie coś się płaci . Warto r?łwnie?ź zapoznać się z regulaminem, ?źeby wiedzieć co wolno a czego nie wolno bo nieznajomość przepis?łw ...... Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Czego tak u nas nie jest jak u Niemc?łw!!!!!!!!!!!!!!Grube tysiące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Gdyby tak było to pewnie i ryb było więcej. Chocia?ź z kontrolowaniem uprawnień jest podobnie jak w Polsce bo ja w tym i w zeszłym roku byłem na rybach w Niemczech z 10-15 razy i nie widziałem , ?źeby ktoś karty kontrolował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zamki Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Gdyby tak było to pewnie i ryb było więcej. Chocia?ź z kontrolowaniem uprawnień jest podobnie jak w Polsce bo ja w tym i w zeszłym roku byłem na rybach w Niemczech z 10-15 razy i nie widziałem , ?źeby ktoś karty kontrolował . Jest jeszcze świadomość, kt?łrą niemcy mają bardziej rozwiniętą ni?ź polscy wędkarze a do tego wymiar kar. Nie koniecznie muszą bywać stra?źnicy nad wodą niemcy znają bezlitośność prawa z innych dziedzin ?źycia a to ich dyscyplinuje i w innych dziedzinach. U nas chulaj dusza tak na drogach czy w zaśmiecaniu przyrody jak i oszustwach podatkowych..... piekła nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Od tamtej pory niewiele chyba zmieniło się karta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MIGOTKA Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Gdyby tak było to pewnie i ryb było więcej. Chocia?ź z kontrolowaniem uprawnień jest podobnie jak w Polsce bo ja w tym i w zeszłym roku byłem na rybach w Niemczech z 10-15 razy i nie widziałem , ?źeby ktoś karty kontrolował . Jest jeszcze świadomość, kt?łrą niemcy mają bardziej rozwiniętą ni?ź polscy wędkarze a do tego wymiar kar. Nie koniecznie muszą bywać stra?źnicy nad wodą niemcy znają bezlitośność prawa z innych dziedzin ?źycia a to ich dyscyplinuje i w innych dziedzinach. U nas chulaj dusza tak na drogach czy w zaśmiecaniu przyrody jak i oszustwach podatkowych..... piekła nie ma. Myślę ?źe przesada z tą niemiecką uczciwością.Miałem okazję pracować u Niemca kt?łry zanim Polska weszła do uniizatrudniał Rumun?łw na czarno na czym został złapany. Dostał 5 milion?łw euro do zapłaty. Rok po tym jak skończyłem dla niego pracę zn?łw został złapany. Tym razem z polakami zatrudnionymi na czarno. Następne miliony do zapłaty. chyba te?ź działa tam to powiedzenie: hulaj dusza piekła nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Ja bym z tą ich uczciwością te?ź był bardzo ostro?źny. A co do ryb to tych , z kt?łrymi się spotkałem na wędkowaniu te?ź nie mo?źna nazwać litościwymi. Szczeg?łlnie Ci spotkani w skandynawii walą w łeb wszystko co do łodzi trafi. Bez litości , bez wymiaru , bez limitu. Mo?źe są bardziej karni ni?ź my - z tym się zgodzę, bo taka ju?ź nasza specyficzna natura, ?źe nie potrafimy się za bardzo podporządkować wszystkim zakazom. Ale ja osobiście widzę w tym więcej dobrego nic złego. Nie ma nic gorszego ni?ź stado baran?łw, wiernie podą?źające za tym co im się ka?źe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 walą w łeb poniewa?ź w Niemczech wypuszczenie miarowej ryby poza okresem ochronnym z powrotem do wody to przestępstwo nawet niemiarowa po przejściach musi dostać oczywiście humanitarnie w beret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 walą w łeb poniewa?ź w Niemczech wypuszczenie miarowej ryby poza okresem ochronnym z powrotem do wody to przestępstwo nawet niemiarowa po przejściach musi dostać oczywiście humanitarnie w beretzalecam poczytac u zrodla http://www.anglerpraxis.de/ausgaben-archiv/oktober-2006/antw orten-vom-dav-bundesverband.htmlhttp://www.catch-release.de/bericht.php?id=19zamiast powielac niewiedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek_N Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Napisze jak bede w domu Tobie wszystko dokladnie.W Niemczech prawo wedkarskie rozni sie w kazdym Bundeslandzie. Sprawdze jak jest dokladnie w NRW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek_N Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Wiec tak, juz tlumacze. Masz szczescie, ze tata mieszka w K?ln (Nordrhein-Westfalen - NRW). Dlaczego? Jako posiadacz polskiej karty wedkarskiej, jestes w stanie udowodnic ze potrafisz lowic ryby Dopoki nie chcesz zostac w NRW dluzej niz rok, masz prawo zeby Ci wystawili karte wedkarska niemiecka. Potrzebujesz do tego karte wedkarska polska. Jest to paragraf 31 punkt 5. http://www.agsb.net/Fischereigesetz%20NRW.pdf Na Ren kupisz karte na caly teren NRW, wiec masz lowienia hohohoho i jeszcze raz - i to za smieszne pieniadze (30€ za caly rok). PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 No to w 2012 jadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek_N Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 No to wpadnij tez do mnie nad Ren! Przetestujemy Twoje wobki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 czy Dusseldorf tez się łapie? trzeba mieć tłumaczenie karty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek_N Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Mysle ze jak najbardziej, D?sseldorf to stolica NRW. Czy jest potrzebne tlumaczenie karty nie wiem. Ja bym jednak na wszelki wypadek zabral ze soba. Te sprawy zazwyczaj w duzych miastach zalatwia sie na tak zwanym Ordnungsamt.Oprocz karty wedkarskiej trzeba przygotowac zdjecie, dowod/paszport i chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 No to wpadnij tez do mnie nad Ren! Przetestujemy Twoje wobki No tak zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomek_N Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Z tego co dobrze pamietam, Ty w Hesji nie bedziesz musial nic zaplacic za wedkowanie, bo ja Cie moge wziac na moja karte! Poprawiam! Zmienili ten przepis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Tomy
Mam pytanie co muszę zrobić ?źebym m?łgł łowić w Niemczech a dokładnie na Renie w okolicach Kolonii,tłumaczenie karty?opłaty?Proszę o konkrety bo się wybieram.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi