termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 No prosze, to mi sie podoba kolega moderator mnie wyreczyl....wlasnie dokladnie tak - gdyby nie bylo "przesuwu tasmy" w sondzie to jak ogladalibysmy kolejne sytuacje po sobie zastepujace...?I jeszzce jedna rzecz - jezeli stoisz na kotwicy i lodz w zasadzie jest nieruchoma to sonar łże jak pies. Jedyna funkcja, z ktorej mozna cos wyczytac jest "fastrack" (poprawcie w razie czego).No, chyba ze ktos sie zabawia np. twisterem w wiazce przetwornika ..ale info zadnych ciekawych z tego wyczytac raczej sie nie da.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 No nie do końca Gumo, są echosondy typowo podlodowe, które pracują w zasadzie "na kotwicy" oraz echosondy z trybem podlodowym pracujące w trybie flashera (diagramu kołowego) z których sporo informacji można jednak uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Typowo podlodowych nigdy nie analizowalem, flashery zas to taki protoplasta echosond. W zwiazku z tym, ze nie mialem przyjemnosci ani z 1 ani z 2, czy moglbys przyblizyc zasade dzialania i przede wszystkim co z tego da rade wyczytac?No i jakies modele do kupienia dla wedkarzy... Gumop.s. A w miedzyczasie kolega wstawil zdjecia z zapytaniami...Ja od dluzszego czasu obsluguje sondy Garmin...to mi wyglada na Lowrance sadzac po tych lukach. Jak plywamy w 2 sondy to zawsze z kolega sie sprzeczamy, ze Lowrance "wszedzie" widzi ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Gumo jeżeli pytasz o echosondy pod lód to liderem jest Vexilar. Wytwarza wiele różnych modeli. Swoje modele ma także w ofercie Humminbird (np. Ice 45 lub 55). W największym uproszczeniu pokazują (podobnie jak flashery w normalnych echosondach) słup wody w formie diagramu kołowego. Pozwala to np. na określenie na jakiej głębokości w słupie wody pływają nam rybki. Modele kolorowe zobrazują nam twardość odbicia co pozwoli określić przybliżoną "wielkość" rybek a przynajmniej zorientować się czy są małe lub większe oraz twardość dna w miejscu gdzie mamy przerębel.Jeżeli masz na myśli foty wstawione przez @Pietruk to w życiu warszawy nie podejmę się określenia jakie to ryby pływają. Zresztą gratulacje dla tego co myśli, że to potrafi. Z odczytu echosondy możemy określić że to ryby... Dopiero specyficzne umiejscowienie, zachowanie tychże pozwala w przybliżeniu domyślić się z czym mamy do czynienia. Jak dla mnie to za dużo tych odbić jak na większe drapieżniki takie jak sandacze ( może to sandaczowe przedszkole ). Jak widzę odbicie ryby przy zwalonym pniu to podejrzewam, że to może być np. szczupak ale tylko podejrzewam.Na trzecim zdjęciu równie dobrze mogą znajdować się pojedyncze kamienie jak płynące nad dnem ryby.A co do twojego kolegi z Lowrance, to zapewniam, że każdą echosondę można tak podkręcić czułością, że będzie pokazywała ryby tam gdzie ich nie ma i dokładnie odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Przyjrzalem sie tym sondom i juz wiem dlaczego nie ciagnelo mnie zeby tego uzywac. Ale moze kogos zainteresuje, na takiej zasadzie dzialaly 1sze sondy wedkarskie a przedtem zapewne Asdic na niemieckich U-botach.Wykorzystanie jednak tego/ filozofia uzytkowania na tyle odbiega od sond jakie znamy, ze z tym zapraszam do innego watku. http://jerkbait.pl/topic/26842-echosondy-flashery/ Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Wracajac do klasycznych echosond - dokladnie tak, jak sie przesadzi to moze byc calkiem czarno albo calkiem bialo (w wb ekranach rzecz jasna).Jednak widac, ze w Lowrance łuki ryb sa nieraz (jak sie jest nad prawdziwym lowiskiem) az takie...wymodelowane. Zgadzam sie...bywali rozni spece od okreslania gatunkow za pomoca analizy łukow ale wkladam to miedzy bajki. Tu albo trzeba te ryby zlowic albo...zobaczyc za pomoca kamerki podwodnej (nastepna dziedzina elektroniki bardzo slabo potraktowana na tym forum) Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 4 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Zastanawia mnie jak można znaleźć leżącego na dnie suma. Jak wygląda takie echo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marecki1983 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Witam wszystkich. Od niedawna jestem użytkownikiem echosondy Lowrance Mark 5X Pro.Jest to moje pierwsze echo,jak i pierwsza stycznosc z tego typu urządzeniem. Wertowałem różne fora,materiały i nie znalazłem jasnej i zrozumiałej odpowiedzi.Mianowicie chodzi mi o to czy w ogóle można byc na 100% pewnym tego co i gdzie znajduje sie pod wodą dzieki sonarowi. Jak widomo przetwornik wysyła sygnał w kształcie stożka,a moja sonda wyswietla obraz w 2D. jak to zrozumieć? Pytanie pewnie głupie,ale wybaczcie. Obraz wyswietlany jest w poprzek czy równolegle do łodzi? Np. widze na ekranie górkę,gdzie ona jest,z boku łodzi czy z przodu? Gdy stoje w jednym miejscu obraz który sie przesuwa nie jest za każdym razem taki sam.w sensie raz sie wyswieli konar i pózniej juz to sie nie powtarza.Nie pokazuje go za jakiś tam czas. A miało być tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Mnie najpierw uczyli, ze nie ma glupich pytan...potem bywalo roznie...ale zawsze wymagany byl tzw. wklad wlasny... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 No dobra, dla poddierżki razgawora....a co gdybym odpowiedzial tak: nigdy nie mozna byc niczego pewnym jesli chodzi o amatorski zestaw sonarowy....a uczyles sie rysunku technicznego a w szczegolnosci wiesz co to jest rzut?....jak stoisz w miejscu, to masz powyzej probe analizy tej sytuacji.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marecki1983 Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Wiem co to jest rzut,w szczególności woblerem;) Poważnie wracając do tematu,jako taką wizualizację mam tego co ewentualnie jest pod wodą dzieki temu co wyswietla mi sie na ekranie.Tylko skąd mam wiedziec co jest w którym miejscu?Przynajmniej po której stronie przetwornika.Czy poprostu tego nie da sie stwierdzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Mam taka propozycje....na poczatek wybierz jakis prosty brzeg i plyn rownolegle do niego. Najlepiej jakby gebokosc schodzila plynnie w miare oddalania sie od brzegu.Widze u Ciebie pdst. problem jesli chodzi o echolokacje - musisz to zagadnienie poczuc a tego nie do sie osiagnac bez jakiejs ilosci godzin wyplywanych w roznych warunkach. Nie da sie tez tego wyczuc zza ekranu i w zaden inny sposob... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) Czym dłużnej pływam z echosonda tym częściej dochodzę do wniosku, ze kiedy jej nie miałem to ryb mniej nie łowiłem. Oczywiście jest to rzecz bardzo użyteczna ale trzeba pamiętać, że echosonda ryb nie łowi. Dla mnie najważniejsze i użyteczne informacje jakie czytam z echosondy to: 1. głębokość, rodzaj i ukształtowanie dna; temperatura wody; miejsca gdzie są ławice (tam gdzie są ławice tam i są drapieżniki); interpretacja czy ryby są aktywne czy nie (kształt łuków); oraz mniej ważne i nie dla wszystkich przydatne: dokładna pozycja/ trasa (dla tych co maja GPS w echosondzie na dużych zbiornikach jak najbardziej TAK) ; prędkość dla trollingowców ale to zupełnie inny temat. interpretacja obrazuaby to dobrze zrozumieć trzeba poświecić kilka minut a może i godzin albo nawet i dni:inaczej będzie odczytana ryba w ruchu a inaczej stojąca i nieaktywna w toni czy przy samym dnie, inaczej zostanie odczytana ryba przepływająca na granicy stożka a inaczej w centralnym jego punkcie, inaczej odczytane zostaną ryby płynące w poprzecznym lub zgodnym kierunku kiedy my będziemy w ruchu, trzeba pamiętać, ze echosonda odczytując skrajne części ławic wyświetla nam zagwozdki (łuki po 3m) i wówczas niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie co to jest – potwór z Loch Ness, tego wszystkiego trzeba się po prostu nauczyć a przede wszystkim należy interpretować obraz pod kontem naszych potrzeb (gatunku ryb które chcemy łowić) a nie wnikać w smugi i drobne plamki, czasami jest to tez kwestia ustawienia czułości, na zbiornikach zaporowych spuszczana woda o innej temp. może powodować już pewne ślady na ekranie echosondy, do tego dochodzą pływające zanieczyszczenia, warto poświecić swojej echosondzie trochę czasu i poobserwować jak wygląda obraz np. spuszczanej kotwicy albo zakotwiczyć się opuszczać i podciągać swoja przynętę jednocześnie obserwując obraz na echosondzie, boczny sonarna dobra sprawę jeśli już nam tak bardzo zależny co w danej „plamie” było, potrzeby jest nam boczny sonar, niestety nie wszystkie echosondy maja możliwość podłączenia go a i sam zakup urządzenia jest kosztowny, obraz z bocznego sonaru daje nam taka możliwość, że przy korzystnych warunkach jesteśmy w stanie określić przybliżona ilość ryb a nawet ich kształt i wielkość kolorkiedy „przesiadłem się” z monochromatycznej echosondy na kolorową nauczyłem się szybko interpretować co jest ważne a co to są śmieci i zakłócenia, pewnym minusem tego jest niestety zabieranie z sobą sporego źródła prądu dla tych co nie pojechali na ryby i nie maja co z czasem robić odsyłam do lektury:http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=4579http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=2455 pozdrawiam @Wojti Edytowane 15 Lipca 2013 przez @Wojti 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 O ile dobrze pamietam pierwszym, ktory ogarnal temat echosond w Polsce byl Cezary Karpinski. Nie ma potrzeby wywazac otwartych drzwi, poniewaz zawsze mozemy zaczerpnac od niego wiedzy - http://www.best-sonar.pl/webpage/baza-wiedzy.html Postep idzie naprzod, natomiast bariera staja sie mozliwosci finansowe...no i mozliwosci lowisk...Pewnie bym przebieral w wypasionych sondach jak w ulegalkach....pytanie tylko gdzie je wykorzystac? Jak na razie, biorac pod uwage wszechstronne wykorzystanie, na 1 plan wylania sie latwosc transportu (np. samolot), bezproblemowe zasilanie (ilosc baterii) i latwosc montazu na roznych typach lodzi. Gumop.s. Wypada zgodzic sie.Najczesciej miewam brania wtedy jak "nic" nie widac na odczycie sondy... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marecki1983 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Czym dłużnej pływam z echosonda tym częściej dochodzę do wniosku, ze kiedy jej nie miałem to ryb mniej nie łowiłem. Oczywiście jest to rzecz bardzo użyteczna ale trzeba pamiętać, że echosonda ryb nie łowi. Dla mnie najważniejsze i użyteczne informacje jakie czytam z echosondy to: 1. głębokość, rodzaj i ukształtowanie dna; temperatura wody; miejsca gdzie są ławice (tam gdzie są ławice tam i są drapieżniki); interpretacja czy ryby są aktywne czy nie (kształt łuków); oraz mniej ważne i nie dla wszystkich przydatne: dokładna pozycja/ trasa (dla tych co maja GPS w echosondzie na dużych zbiornikach jak najbardziej TAK) ; prędkość dla trollingowców ale to zupełnie inny temat. interpretacja obrazuaby to dobrze zrozumieć trzeba poświecić kilka minut a może i godzin albo nawet dni:echo łuk.jpginaczej będzie odczytana ryba w ruchu a inaczej stojąca i nieaktywna w toni czy przy samym dnie, inaczej zostanie odczytana ryba przepływająca na granicy stożka a inaczej w centralnym jego punkcie, inaczej odczytane zostaną ryby płynące w poprzecznym lub zgodnym kierunku kiedy my będziemy w ruchu, trzeba pamiętać, ze echosonda odczytując skrajne części ławic wyświetla nam zagwozdki (łuki po 3m) i wówczas niejednokrotnie zadajemy sobie pytanie co to jest – potwór z Loch Ness, tego wszystkiego trzeba się po prostu nauczyć a przede wszystkim należy interpretować obraz pod kontem naszych potrzeb (gatunku ryb które chcemy łowić) a nie wnikać w smugi i drobne plamki, czasami jest to tez kwestia ustawienia czułości, na zbiornikach zaporowych spuszczana woda o innej temp. może powodować już pewne ślady na ekranie echosondy, do tego dochodzą pływające zanieczyszczenia, warto poświecić swojej echosondzie trochę czasu i poobserwować jak wygląda obraz np. spuszczanej kotwicy albo zakotwiczyć się opuszczać i podciągać swoja przynętę jednocześnie obserwując obraz na echosondzie, boczny sonarna dobra sprawę jeśli już nam tak bardzo zależny co w danej „plamie” było, potrzeby jest nam boczny sonar, niestety nie wszystkie echosondy maja możliwość podłączenia go a i sam zakup urządzenia jest kosztowny, obraz z bocznego sonaru daje nam taka możliwość, że przy korzystnych warunkach jesteśmy w stanie określić przybliżona ilość ryb a nawet ich kształt i wielkość kolorkiedy „przesiadłem się” z monochromatycznej echosondy na kolorową nauczyłem się szybko interpretować co jest ważne a co to są śmieci i zakłócenia, pewnym minusem tego jest niestety zabieranie z sobą sporego źródła prądu dla tych co nie pojechali na ryby i nie maja co z czasem robić odsyłam do lektury:http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=4579http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=2455 pozdrawiam @WojtiDzięki wielkie,ciekawe artykuły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lester Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Pierwsze wypłynięcie z echosondą w życiu i jest coś czego nie rozumiem , mianowicie skąd się wzięło jakby podwójne dno? Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kamil Z. Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Spotkałem się z tym min. na bardzo miękkim dnie, kiedy część sygnału się odbija i powraca do przetwornika, a część jakby dociera głębiej i przez to taki obraz. Przez co jeszcze? Na pewno padnie jeszcze jakaś propozycja. PozdrówkaKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PRZEEMAS7 Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Mi to wygląda na twarde do. Przy miękkim dnie sygnał jest wchłaniany, słabo się odbija i nie rysuje drugiego dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ostatniej zimy widziałem coś podobnego u siebie na FL-20, rysował jakby podwójne dno. A dno to kilka metrów mułu - wiem bo kiedyś wsadziliśmy z bratem 5 metrowy kij bez większego problemu - także stawiam tez na miękkie dno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 podwojne dno to efekt dwukrotnego powrotu sygnalu do przetwornika, czyli:- ping twarde dno- odbicie do przetwornika (przetwornik nie pochlania PINGu)- ponowne odpbicie od powierzchni wody- kolejne odbicie od TEGO SAMEGO DNA- powrot do przetwornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Wlasnie tak...czasem jak dno jest twarde widac nawet wiecej niz dwa odbicia. Twardosc dna okresla sie (szacuje) na podstawie funkcji greyline(whiteline)...nie bede rozwijal bo to jest zawarte w instrukcji obslugi.Obraz powyzszy nie ma sladow dzialania tej funkcji, stad wniosek ze albo dany typ sondy jej nie ma albo funkcja ta zostala wylaczona. W kazdym razie efekt jest taki jakby dno bylo twarde, odbicie sygn. b. mocne. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lester Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Ta echosonda nie ma tej funkcji.Jest bardzo prawdopodobne że dno było twarde bo wyciągnięta kotwica(ciężarek)była czysta bez śladów mułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kamil Z. Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Na twardym dnie też widywałem takie rzeczy, jednak skąd takie obrazy nad tzw. zupą z mułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Witam.Pływając po jeziorze, często widuje na ekranie skośne kreski. Co to może być, bo raczej chyba nie ryby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Witam.Pływając po jeziorze, często widuje na ekranie skośne kreski. Co to może być, bo raczej chyba nie ryby...Moim zdaniem to ryby, tylko przetwornik nie jest idealnie wypoziomowany... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi