termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ptak Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Wczoraj na rybach zarejestrowałerm takie obrazy proszę o zinterpretowanie.1 zdjęcie według mnie a jestem laikeim w tym to okonie albo sandacze. 2 może być suma? 3 zaś z obserwacji dna gdy pływałem po 7-8 metrów natrafiłem na coś jak górka. i obok stało kilka takich sztuk. Leszcz? Edytowane 6 Listopada 2015 przez Ptak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Leszcze a moze neonki ? Wybacz zlosliwosc , jednak zadne echo nie pokaze czy to leszcz, karp czy spasiony okon. Mozna sie tylko domyslac i interpretowac wedle siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ptak Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Leszcze a moze neonki ? Wybacz zlosliwosc , jednak zadne echo nie pokaze czy to leszcz, karp czy spasiony okon. Mozna sie tylko domyslac i interpretowac wedle siebie...Nie gniewam sie, jak pisałem posiadam echo od niedawna i nie potrafie interpretować jak niektórzy doświadczeni uzytkownicy. Ale czytałem kiedyś interpretacje obrazu z echo i był koleś co wytłumaczył bardzo szczegółowo kształt ryb i jak je rozróznic na echo. Opisał że każda ryba maluje inny łuk, potrafił określić z białorybu czy to jest płoć czy stado oklei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Nie gniewam sie, jak pisałem posiadam echo od niedawna i nie potrafie interpretować jak niektórzy doświadczeni uzytkownicy. Ale czytałem kiedyś interpretacje obrazu z echo i był koleś co wytłumaczył bardzo szczegółowo kształt ryb i jak je rozróznic na echo. Opisał że każda ryba maluje inny łuk, potrafił określić z białorybu czy to jest płoć czy stado okleiDaj namiar na takiego gościa co takie rzeczy potrafi. Może chociaż podpowie po czym ma się takie dokładne wizje.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Nie gniewam sie, jak pisałem posiadam echo od niedawna i nie potrafie interpretować jak niektórzy doświadczeni uzytkownicy. Ale czytałem kiedyś interpretacje obrazu z echo i był koleś co wytłumaczył bardzo szczegółowo kształt ryb i jak je rozróznic na echo. Opisał że każda ryba maluje inny łuk, potrafił określić z białorybu czy to jest płoć czy stado okleidawaj namiary na tego gościa...sześć cyferek od niego biorę w ciemno.\ EDITR: heh...chyba mamy podobne poglądy @Paprykarz...w tym samym momencie post o podobnej treści. Telepatia normalnie. Edytowane 6 Listopada 2015 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Widzicie Panowie jednak można rozróżniać ryby na echu. A ja i zapewne wielu innych żyjemy w nieświadomości , cóż to echo tam maluje. swoją drogą to chyba tylko sum jest charakterystyczny , jak się go akurat napłynie. Takze drogi kolego @Ptak . Nie wierz w bajki. To co czytałeś gdzieś tam można porównać do tego ze ktoś ma " system na totolotka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ptak Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Tak więc ten temat mnie wprowadził w błądhttp://www.forum.wedkarska-tuba.pl/topic/1004-czytanie-obrazu-z-echosondy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Tak więc ten temat mnie wprowadził w błądhttp://www.forum.wedkarska-tuba.pl/topic/1004-czytanie-obrazu-z-echosondy/ Tam niektórzy coś palili albo wąchali. Na podstawie sondy można wnioskować co do wielkości ryby ale nie gatunku. Na DI często można rozróżnić kształt, podłużny czy bardziej okrągły i tu już prędzej można zgadywać, ale nadal pewności mieć nie można. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze w lewym dolnym rogu szczupak , potem okonie pilnujące stado drobnicy. Czekałem kiedy napiszą, że z lewej same samice a w prawym górnym rogu samce z tego dwa to geje. Idę coś się napić. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Nawiedzeni, inaczej skomentować nie można, no chyba że świetnego dostawce mają .Myślę , że z sandaczami mają racje , rozpoznali po mętnych oczach, co do tego szczupaka nie jestem pewien, ale te okonie pilnujące drobnicy to już pewniaki. Pominęli tylko skalara z boku okonia tuż na lewo i gubika po prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Dokładnie panowie jest tak jak piszecie , te dwa to geje a miedzy nimi ta kropeczka to nie zorientowany w swej sekusalnosci gubik padlem ze smiechu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Witam,Dawno nikt tu nie pisał a wątek bardzo ciekawy, więc i ja coś tu napiszę i mam nadzieję że się co nieco więcej dowiem. Pływałem dziś po zimowisku, ogólnie ryby mniej niż parę dni wcześniej ale nic dziwnego skoro zrobiło się cieplej.Łowiłem na wszelkie sposoby i zero brań tylko 1 przejście po rybie na 5h machania.Na koniec postanowiłem się przepłynąć po łowisku i nagrać co pokazuje echo. Może ktoś mi powie czy tam były duże ryby? Czy to w ogóle ryby ?Końcówka to już prosta pustynia i można ominąć.Później napiszę co grunciarz złapał w tym miejscu gdzie ja pływałem bo rozmawiałem z nim i pokazywał jak się pakowaliśmy. (Celowo powiem później by kogoś niby nie naprowadzać ) Ciekaw jestem jak Wy odczytujecie taki obraz. Link do filmu : https://youtu.be/K0Se9XldSW4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lysyterrorysta Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) Mam dość małe doświadczenie z echo, wiec jak napisze totalne bzdury, to poprawcie mnie. Jak na moje oko to tak to ryby. Jakie duże? Trudno powiedzieć. Tak samo jak trudno określić gatunek, jak w ogóle jest to możliwe. Drapieżnik mógł nie żerować akurat. Lub wabik nie był zbyt atrakcyjny dla niego. 5h łowienia jesienią to nie jest zbyt wiele czasu by trafić brania. Potrafię jesienią siedzieć cały dzień i na tyle czasu 1 branie, czasami biorą jak oszalałe kwestia dnia i warunków. Pozdrawiam Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Lysy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Harjer Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 (edytowane) WitamMaćku, obejrzałem pełny zapis echo. Mam echo tej samej firmy, model 5. Rewelacja ! Czwórka tej samej klasy ! Widzę, że pływasz po pięknej wodzie. Dno twarde, nie zamulone. Jest także ładny dołek, ponad 7 m, miałem nadzieję, że ujrzę tam siedzące przy dnie sandacze, nie ma ich !Pierwsza faza zapisu wskazuje, że dno obłożone jest gnijącą roślinnością na gł. ok. 4-5 m, są także nierówności dna w postaci muld, kamieni. Widać, że ryba spławiła się w innym torze Twojego przepływu, po prosu prawie jej nie ma. W czasie od 10,04 min. na echu widać uniesione nad dnem ryby, (jasne o kształcie lekkiego banana), mogą to być sandacze lub szczupaki. Niestety echo nie pokaże nam jaki to gatunek ryby, (po kształcie możemy się domyślać!) Chyba, że w bezpośredniej bliskości pod wiązką będzie stała ryba, wówczas istnieje możliwość określenia jej gatunku ?Kilka fotek z mojego zapisu echa, gdzie żeruje białoryb i drapieżnik. Pamiętaj, że echosonda pomaga w rozpoznaniu akwenu wodnego i miejsc żerowania ryb, tam, gdzie białoryb, tam także drapieżnik Widzisz co się dzieje przy dnie ! i z tych miejsc wyjmowane były szczupaki i okonie Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Harjer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cacyk Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc poproszę o pomoc tutaj.Czy ktoś ze starych wyjadaczy mógłby mi w prosty sposób wyjaśnić:- jak rozróżnić rodzaj (twardość) dna na czarno białej echosondzie np.: condor , yachting...Z odczytem głębokości nie mam problemów ale cała reszta to czarna magia Ciemna gruba kreska, jasny pasek, następnie znowu ciemna kreska i pod nią szeroki pasek - szara barwa.. mniej więcej jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=tmm7C8Ckkzg ,- jakie odcienie będą odzwierciedlały dno kamieniste, piaszczyste, zamulone ? - czy kolor jasny to dno twarde a czarny to muł ?- jak przekazywany jest na ekran obraz tzn.: skoro sygnał tworzy stożek to na dnie powstaje "koło" , które przekazywane jest w postaci obrazu na ekran i w takim przypadku gdzie na ekranie będzie prawa , lewa strona i "centrum" tego koła ?Może prościej będzie jeżeli ktoś opisze jak na ekranie echosondy wyglądać będzie takie dno jak na szkicu...Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 22 Grudnia 2015 przez cacyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 cienka kreska na lini dna świadczy o jego twardości,natomiast pogrubianie się czarnej lini oznacza warstwę dna miękkiego podobnie jak na rysunku.odnośnie filmu jeśli twoja sonda jest tej samej klasy to jeśli cyferki w lewym rogu mówią prawdę to chyba max możliwości tego echa i wiele więcej raczej bym od niej nie wymagał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cacyk Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Tak ta sama klasa , a nawet to samo echo... Ale tak jak przykładowo na tym filmie co oznaczają te ciemna gruba pod nią jasny pasek i znów ciemna , a pod nią szary pas ? Może prościej będzie tak... Co oznaczają kolejne obszary ?http://www.fotosik.pl/zdjecie/f08875e8309cde3d Edytowane 22 Grudnia 2015 przez cacyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 na filmiku 1.57min. widać jakby przejście z pojedyńczego na podwójne dno ale to mało prawdopodobne bo filmik przedstawia jakiś kanał.popróbuj na kilku różnych akwenach może będzie inaczej ale jeśli chcesz widzieć więcej naprawdę pomyśl nad troszkę lepszym sprzętem.te wyżej to raczej zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 s4mo Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Plywalem po zimowisku barek, dno tam piaszczyste pokryte roślinnością a raczej opadlymi liśćmi i mulem. W tym dniu facet z tamtą kilka leszcz wyciągnął Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cacyk Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 ....pomyśl nad troszkę lepszym sprzętem.te wyżej to raczej zabawki. Wiem kolego, ale echo z bezprzewodowym zasięgiem do 300m i zaawansowanymi funkcjami kosztuje pewnie majątek Ja potrzebuję tylko i wyłącznie aby poznać ukształtowanie i strukturę dna... Czy ktoś może zinterpretować co pokazuje obrazek w linku który podałem wyżej... ?I odpowiedzieć na moje poprzednie pytania. p.s. WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 neor Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Jeżeli chcesz mieć pewność na 100 % to tylko samemu sprawdzenie wchodzi w grę . Więc albo poczekać aż się woda nagrzeje i dać nura , albo z łódki ostukać dno . Mając porównanie będziesz wiedział więcej . Inaczej to wróżenie z fusów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cacyk Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 ...dać nura , albo z łódki ostukać dnoMasz rację... Ale nie wierzę, że nikt z forumowiczów nie wie jak na czarno białym echu pokazuje dno miękkie , twarde itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Problem polega na tym, że każdy z nas zna swoją echosondę. Nie podejrzewam aby na forum było duże grono użytkowników tego wynalazku.... Nikt się nie wychyli, bo te obrazy to jakieś cuda - wianki, i nie wiadomo do czego to przypiąć. Gdybym zobaczył na swoim echu taki zapis jak pod wskazanym linkiem to szukałbym już nowej echosondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cacyk Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Ops, dzięki za odpowiedź.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 żaden majętek-tu na forum dostaniesz fajną używkę za 400-600zł która pokaże ci wiele więcej niż to co cudo które posiadasz i wcale nie musi być kolorowa.ważne żeby miała dobrą rozdzielczość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi