Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wczoraj na rybach zarejestrowałerm takie obrazy proszę o zinterpretowanie.

1 zdjęcie według mnie a jestem laikeim w tym to okonie albo sandacze. 2 może być suma? 3 zaś z obserwacji dna gdy pływałem po 7-8 metrów natrafiłem na coś jak górka. i obok stało kilka takich sztuk. Leszcz?

post-61502-0-20678800-1446833234_thumb.jpg

post-61502-0-34785900-1446833236_thumb.jpg

post-61502-0-21363200-1446833237_thumb.jpg

Edytowane przez Ptak

• 0

Leszcze a moze neonki ? Wybacz zlosliwosc , jednak zadne echo nie pokaze czy to  leszcz, karp czy spasiony okon. Mozna sie tylko domyslac i interpretowac wedle siebie...

Nie gniewam sie, jak pisałem posiadam echo od niedawna i nie potrafie interpretować jak niektórzy doświadczeni uzytkownicy. Ale czytałem kiedyś interpretacje obrazu z echo i był koleś co wytłumaczył bardzo szczegółowo kształt ryb i jak je rozróznic na echo. Opisał że każda ryba maluje inny łuk, potrafił określić z białorybu czy to jest płoć czy stado oklei

• 0

Nie gniewam sie, jak pisałem posiadam echo od niedawna i nie potrafie interpretować jak niektórzy doświadczeni uzytkownicy. Ale czytałem kiedyś interpretacje obrazu z echo i był koleś co wytłumaczył bardzo szczegółowo kształt ryb i jak je rozróznic na echo. Opisał że każda ryba maluje inny łuk, potrafił określić z białorybu czy to jest płoć czy stado oklei

Daj namiar na takiego gościa co takie rzeczy potrafi. Może chociaż podpowie po czym ma się takie dokładne wizje....

• Like 3

• 0

dawaj namiary na tego gościa...sześć cyferek od niego biorę w ciemno.\

EDITR: heh...chyba mamy podobne poglądy @Paprykarz...w tym samym momencie post o podobnej treści. Telepatia normalnie.

Edytowane przez rower26

• 0

Widzicie Panowie jednak można rozróżniać ryby na echu. A ja i zapewne wielu innych żyjemy w nieświadomości , cóż to echo tam maluje. :) swoją drogą to chyba tylko sum jest charakterystyczny , jak się go akurat napłynie. Takze drogi kolego @Ptak . Nie wierz w bajki. To co czytałeś gdzieś tam można porównać do tego ze ktoś ma " system  na totolotka"

• 0

Tam niektórzy coś palili albo wąchali. Na podstawie sondy można wnioskować co do wielkości ryby ale nie gatunku. Na DI często można rozróżnić kształt, podłużny czy bardziej okrągły i tu już prędzej można zgadywać, ale nadal pewności mieć nie można.

• Like 1

• 0

Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze w lewym dolnym rogu szczupak ,  potem okonie pilnujące stado drobnicy.

Czekałem kiedy napiszą, że z lewej same samice a w prawym górnym rogu samce z tego dwa to geje. Idę coś się napić.

• Like 19

• 0

Nawiedzeni, inaczej skomentować nie można, no chyba że świetnego dostawce mają :) .

Myślę , że z sandaczami mają racje , rozpoznali po mętnych oczach, co do tego szczupaka nie jestem pewien, ale te okonie pilnujące drobnicy to już pewniaki. Pominęli tylko skalara z boku okonia tuż na lewo i gubika po prawo. ;)

• 0

Witam,

Dawno nikt tu nie pisał a wątek bardzo ciekawy, więc i ja coś tu napiszę i mam nadzieję że się co nieco więcej dowiem.

Pływałem dziś po zimowisku, ogólnie ryby mniej niż parę dni wcześniej ale nic dziwnego skoro zrobiło się cieplej.

Łowiłem na wszelkie sposoby i zero brań  tylko 1 przejście po rybie na 5h machania.

Na koniec postanowiłem się przepłynąć po łowisku i nagrać co pokazuje echo. Może ktoś mi powie czy tam były duże ryby? Czy to w ogóle ryby ?

Końcówka to już prosta pustynia i można ominąć.

Później napiszę co grunciarz złapał w tym miejscu gdzie ja pływałem bo rozmawiałem z nim i pokazywał jak się pakowaliśmy. (Celowo powiem później by kogoś niby nie naprowadzać ) Ciekaw jestem jak Wy odczytujecie taki obraz.

Link do filmu : https://youtu.be/K0Se9XldSW4

• 0

Mam dość małe doświadczenie z echo, wiec jak  napisze totalne bzdury, to poprawcie mnie. Jak na moje oko to tak to ryby. Jakie duże? Trudno powiedzieć. Tak samo jak trudno określić gatunek, jak w ogóle jest to możliwe. Drapieżnik mógł nie żerować akurat. Lub wabik nie był zbyt atrakcyjny dla niego. 5h łowienia jesienią to nie jest zbyt wiele czasu by trafić brania. Potrafię jesienią siedzieć cały dzień i na tyle czasu 1 branie, czasami biorą jak oszalałe kwestia dnia i warunków. Pozdrawiam

Edytowane przez Lysy...

• 0

Witam

Maćku, obejrzałem pełny zapis echo. Mam echo tej samej firmy, model 5. Rewelacja ! Czwórka tej samej klasy ! Widzę, że pływasz po pięknej wodzie. Dno twarde, nie zamulone. Jest także ładny dołek, ponad 7 m, miałem nadzieję, że ujrzę tam siedzące przy dnie sandacze, nie ma ich !

Pierwsza faza zapisu wskazuje, że dno obłożone jest gnijącą roślinnością na gł. ok. 4-5 m, są także nierówności dna w postaci muld, kamieni. Widać, że ryba spławiła się w innym torze Twojego przepływu, po prosu prawie jej nie ma. W czasie od 10,04 min. na echu widać uniesione nad dnem ryby, (jasne o kształcie lekkiego banana), mogą to być sandacze lub szczupaki. Niestety echo nie pokaże nam jaki to gatunek ryby, (po kształcie możemy się domyślać!) Chyba, że w bezpośredniej bliskości pod wiązką będzie stała ryba, wówczas istnieje możliwość określenia jej gatunku ?

Kilka fotek z mojego zapisu echa, gdzie żeruje białoryb i drapieżnik. Pamiętaj, że echosonda pomaga w rozpoznaniu akwenu wodnego i miejsc żerowania ryb, tam, gdzie białoryb, tam także drapieżnik ;)

Widzisz co się dzieje przy dnie ! i z tych miejsc wyjmowane były szczupaki i okonie :)

post-53112-0-04040800-1449779741_thumb.jpg

post-53112-0-28250800-1449779745_thumb.jpg

post-53112-0-75503900-1449779748_thumb.jpg

post-53112-0-95845000-1449779752_thumb.jpg

post-53112-0-96232200-1449779756_thumb.jpg

Edytowane przez Harjer

• 0

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc poproszę o pomoc tutaj.

Czy ktoś ze starych wyjadaczy mógłby mi w prosty sposób wyjaśnić:

- jak rozróżnić rodzaj (twardość) dna na czarno białej echosondzie np.: condor , yachting...

Z odczytem głębokości nie mam problemów :) ale cała reszta to czarna magia :)

Ciemna gruba kreska,  jasny pasek, następnie znowu ciemna kreska i pod nią szeroki pasek - szara barwa.. 

mniej więcej jak na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=tmm7C8Ckkzg ,

- jakie odcienie będą odzwierciedlały dno kamieniste, piaszczyste, zamulone ? - czy kolor jasny to dno twarde a czarny to muł ?

- jak przekazywany jest na ekran obraz tzn.: skoro sygnał tworzy stożek to na dnie powstaje "koło" , które przekazywane jest w postaci obrazu na ekran i w takim przypadku gdzie na ekranie będzie prawa , lewa strona i "centrum" tego koła ?

Może prościej będzie jeżeli ktoś opisze jak na ekranie echosondy wyglądać będzie takie dno jak na szkicu...

Z góry dziękuję za pomoc

1f53f29ce287c006med.jpg

Edytowane przez cacyk

• 0

cienka kreska na lini dna świadczy o jego twardości,natomiast pogrubianie się czarnej lini oznacza warstwę dna miękkiego podobnie jak na rysunku.odnośnie filmu jeśli twoja sonda jest tej samej klasy to jeśli cyferki w lewym rogu mówią prawdę to chyba max możliwości tego echa i wiele więcej raczej bym od niej nie wymagał.

• 0

Tak ta sama klasa , a nawet to samo echo... :)

Ale tak jak przykładowo na tym filmie co oznaczają te ciemna gruba pod nią jasny pasek i znów ciemna , a pod nią szary pas ?

Może prościej będzie tak... Co oznaczają kolejne obszary ?

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f08875e8309cde3d

Edytowane przez cacyk

• 0

na filmiku 1.57min. widać jakby przejście z pojedyńczego na podwójne dno ale to mało prawdopodobne bo filmik przedstawia jakiś kanał.popróbuj na kilku różnych akwenach może będzie inaczej ale jeśli chcesz widzieć więcej naprawdę pomyśl nad troszkę lepszym sprzętem.te wyżej to raczej zabawki. 

• 0

....pomyśl nad troszkę lepszym sprzętem.te wyżej to raczej zabawki. 

Wiem kolego, ale echo z bezprzewodowym zasięgiem do 300m i zaawansowanymi funkcjami kosztuje pewnie majątek :)

Ja potrzebuję tylko i wyłącznie aby poznać ukształtowanie i strukturę dna...

Czy ktoś może zinterpretować co pokazuje obrazek w linku który podałem wyżej... ?

I odpowiedzieć na moje poprzednie pytania.

p.s. WESOŁYCH ŚWIĄT

• 0

Problem polega na tym, że każdy z nas zna swoją echosondę. Nie podejrzewam aby na forum było duże grono użytkowników tego wynalazku.... Nikt się nie wychyli, bo te obrazy to jakieś cuda - wianki, i nie wiadomo do czego to przypiąć. Gdybym zobaczył na swoim echu taki zapis jak pod wskazanym linkiem to szukałbym już nowej echosondy.