Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

przejrzałem cały wątek... pojawiło się kilka razy w kilku wypowiedziach.....

aby interpretować obraz to potrzeba minimum informacji....... czułość, kontrast i ciut lepsze zdjęcie....

jedna informacja z dyskusji "wróżących z fusów z innego forum" jest prawdziwa i bardzo istotna: tylko i wyłącznie nastawy ręczne w echo..... i im częściej będziemy się "bawili" tymi ustawieniami tym więcej będziemy wiedzieli co echosonda pokazuje....

a tak z praktyki.... jeżeli czułość echo jest dostatecznie wysoko ustawiona a zakres głębokości nie jest na "auto" ale ustawiony powyżej głębokości łowiska (np łowisko głębokości 4 metrów zakres echo ustawiony na 10 m) to na każdej echosondzie rozpoznacie twarde dno po drugim sygnale - czyli jak tutaj padało kilka razy "drugim dnie". im bardziej intensywny ten sygnał tym twardsze dno....

pływałem z czarno-białym echo, pływam z HDS'em i DSI....a przyciskami i zmianami ustawień w tym kolorystycznych mieszam jak wiedźma w kotle ;) nie zapominając też często o funkcji zoom :)

podając te informacje przy pytaniu o interpretację obrazu na pewno więcej uzyska się odpowiedzi :)

• 0

Kolego busz231 chyba nie doczytałeś ... Potrzebuję echosondę bezprzewodową z zasięgiem min. 200m. Powiedz proszę która jest taka "czytelna" i bez kabla - bez zastanowienia ją kupię. Echosondę potrzebuję do łódki zanętowej więc musi mieć duży zasięg. Producent tego yachtinga podaje, ze echosonda rozróżnia rodzaj dna dlatego pytam jak to odczytać . Mogę ewentualnie zamienić go na toslon tf500... Pewnie byłoby łatwiej czytać ale jest trochę droższe...

P.s ten "zabawkowy" yachting kosztuje prawie 1,5 tyś... Wiem ze za te pieniądze kupi juz super echo ale niestety z kablem...

Edytowane przez cacyk

• 0

@cacyk dostałeś już konkretną odpowiedz, wchodzisz z łódką do wody , organoleptycznie  (butami , stopami , kijem) sprawdzasz dno i porównujesz odczyt z twojego echa.

Poszukasz twardego dna sprawdzisz odczyt na swoim echu zapamiętasz, znajdziesz muliste dno sprawdzisz odczyt zapamiętasz i już masz po problemie.

Różnice w twardości wyłapiesz w moment.

Echo sond używam długo,  ciągle się uczę i kombinuję.

• Like 1

• 0

żaden majętek-tu na forum dostaniesz fajną używkę za 400-600zł która pokaże ci wiele więcej niż to co cudo które posiadasz i wcale nie musi być kolorowa.ważne żeby miała dobrą rozdzielczość.

Chciałbyś używki ? Bo wydasz parę stowek a możesz się nadziac

Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam,

Od jakiegoś czasu pływam z sondą Lowrance HDS. Niestety nadal się jej uczę. Nie jest to łatwa walka bo funkcji i ustawień jest wiele. Dodatkowo interpretacja obrazu przysparza czasami wiele problemów. Postanowiłem założyć ten wątek aby sobie i innym ułatwić korzystanie z tej technologii. Wiem, że zapewne wielu z Was używa takiej sondy i jest w stanie  wrzucić w wątek foto z małym opisem tego co widzimy właśnie na ekranie.

Mile widziane także spostrzeżenia z użytkowania tej sondy. Są zwolennicy i przeciwnicy- jak we wszystkim lecz na forum nie znalazłem takiego tematu. Plusem będą też podpowiedzi co do optymalnych ustawień urządzenia.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich wędkujących.

Na początek kilka fotek- czy ktoś pokusi się o opis co tutaj widać?

post-58786-0-59921800-1451873676_thumb.jpg

post-58786-0-59389200-1451873760_thumb.jpg

post-58786-0-08442300-1451874112_thumb.jpg

post-58786-0-76652400-1451874116_thumb.jpg

post-58786-0-50841000-1451874126_thumb.jpg

• 0

Czesc , 

foto 1 - ławica przy dnie

foto 2 -troche wiekszych kabanow

foto 3 - troche wiekszych ryby - najprawdopodobniej dryf badz wolne plyniecie , wnioskuje po dlugich sladach ech

foto 4 - najprawdopodobniej mala lawica 

foto 5 obstawiam za jakimis karczami na dnie 

na fotkach 1,2,3,5 dosc duzy szum przy powierzchniowy

Echo faktycznie ma ogrom opcji, plywam 1 sezon i dalej ogaraniam temat hds'a :) twoj gen 2 /3 ?

• 0

Ja bym nie powiedział że to są duże ryby. Ciężko jest zinterpretować po samych zdjeciach. Każda echo rysuje inaczej. Ja bym zinterpretowal to tak ; są tu jakieś ryby ale nie wielkie i są w ruchu, nad kilkoma rybami przeplywales .

Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka

• 0

wielkość obiektu (bo nie tylko widać ryby ale wszystko co "płynie" pod powierzchnią wody) można interpretować znając ustawienia czułości i colorline.... bez tego to można sobie podyskutować na temat wyższości seksu mrówek nad seksem termitów ;)

można jedynie pokusić się o względne odniesienie się do sygnałów pochodzących od obiektów które widać na ekranie.... ale tu też jest jedno ale.... obiekt duży będący na skraju stożka będzie dawał mniejszy sygnał niż ten który jest centralnie pod czujnikiem....

polecam testy na lodzie podczas wędkowania.... tam bardzo szybko można się nauczyć ustawień echo...

• Like 1

• 0

Siarq Według mnie opis jak najbardziej wiarygodny . Ten sum przy powierzchni też zawsze za mną  pływa ale nie chce atakować :P  .

Jeżeli nie macie okazji w zimę się wybrać nad wodę poznawać możliwości echo jest sporo filmów na kanale youcoś tam . Tam w tematyce Pegic fisching albo po prostu vertical fishing jest sporo fajnych materiałów przedstawiających właśnie łowienie w pionie przy użyciu echo . Szybki Link 

Te linie wyglądające na potężne węgorze okazują się sandaczami i szczupakami  :D . A tak na poważnie ustawienie czułości oraz zabawa w domu z demo echosondy to klucz .

W brew pozorom naprawdę w naszych wodach jest bardzo dużo ryby , drobnicy  echo nie kłamie i czasem się wierzyć nie chce .

Na przykład na początku wątku są zdjęcia Radekc1991 gdzie przy dnie jest cały dywan czegoś jest to  zimowisko drobnicy a na końcach pilnujący stołówki predatrzy . 

• Like 1

• 0

Volkswagen  na pewno pomogło by zmniejszenie czułości o kilka numerków  np 5( nie wiem co to A-3 , ja w HDS 2 gen  miałem % np 65%) . Mógłbyś też dać informacje na temat kiedy zostały wykonane zdjęcia . Może być tak że to co widzisz to liście odbijające sygnał - jesień  - np zdjęcie 4 w toni bo na dnie to obstawiam że coś leży np kamień i dodatkowo coś nad nim - rybka . Dodatkowo można się pokusić na 83 kHz na sondzie tradycyjnej , DownScan ok .