Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szukałem tego . Na hurtowniach u nas nie mieli , i tak zboczeniem zawodowym poszedłem w to. Te co pokazałeś są dedykowane do do prądu stałego i rozwiązań aku. Kto wie na przyszłą zimę czasu zas będzie więcej , to może przerobie rzeźbe :) jedno co wiem napewno, to za nic nie powrócę do rozwiązań przykrecania kabli do aku za każdym wyjazdem.jeśli chodzi o zabezpieczenia. To te są dedykowane na prąd stały. I zaś zboczenie zawodowe i system szyny Th... :)

Edytowane przez siarq

• 0

Rafał nie czepiam się Adama za jego dobre chęci, tylko tam gdzie jest symulacja nie ma współrzędnych.

Adam dzięki za poświęcenie, wszak pogoda nie zachwyca. A obraz ciekawy, choć myślę, że na echu to pewnie jeszcze lepiej wygląda.

Krzysku  na dwóch pierwszych fotkach masz okienka ze współrzędnymi,po wbiciu w GE pokazuje (bajoro kolo legnicy-Kunice)Oczywiście ze nikt tu nikogo się nie czepia,male niedostrzeżenie to nie powód do afery koperkowej.Niejednokrotnie już  sobie pomagaliśmy nawzajem i o to chodzi- w życiu i na tym forum tez,takze zadnych aluzji nie było.Pozdr

• 0

Powracajac jeszcze do samego ss3d i pierwszych spostrzezen to tak:

- Odwzorowanie uksztaltowania dna robi bardzo dobre wrazen. , ladnie widac spady,  dolki , gorki . Boczny sonar moim zdaniem wymieka przy tym .

-Zasieg : najdalej udalo mi sie ujrzec dno, do okolo 25m na boki . Obraz jest "malowany" tylko do tej odleglosci , do ktorej jest czytelny. Tutaj jest widoczna roznica miedzy ss a ss3d. W ss maluje , badz probuje do lini zasięgu wskazanego przez uzytkownika, 

-Obiekty zawieszone w toni obrazowane jako kolorwe pkt. mieniace sie roznymi kolorami.

- NIe odnalazlem, badz niema mozliwosci zmiany kolorow obiektow w toni czy tez , calkowietego ich usuniecia celem nie zasmiecania ekranu rzeczami zbednymi

-Na ta chwile brak mozliwosci zdefiniowania na jakiej glebokosci znajduja sie obiekty w toni

-Po najechaniu kursorem na dowolny fragment obrazu mozna odczytac glebokosc (czego w ss niema) , dodac pointa , odczytac wspolrzedne

-Plynnosc dzialania rzeklbym zadowalajaca , jednak nie jest to mega plynne . co widac na filmach z YT , kazdy kolejny fragment dodawany jest jak by to nazwac "przeskokiem"

-Mozliwosc obracania obrazem jak bryla w 3d , - dla mnie bomba

-Wielki "minus" za brak mozliwosc przegladania loga z obrazem 3d , aby moć pogloadac na spokojnie w domu, nalezy log uruchomic w symulatorze demo ( w echu) . - brak mozliwosci przewijania do przodu , historia wsteczna tez ograniczona

-Przetwornik kawal grzmota i niestety, nie wmontowali w niego sonaru tradycyjnego.... przedstawiciel lowranca na targach sie tlumaczyl cos tam bla bla bla... , ze niby nie da rady , pierdu pierdu.. Jednak w Total scan sie jakos dalo ?, czestotliowosc 455khz , ponoc podowojna jakosc obraz ss. Ja po pierwszej wyprawie nie zauwazylem mega roznicy przy ss  . Chodz moze na innych akwenach , lepszej pogodzie one sie ukaza

-Do przetwornika dodatkowy element "mózg operacji" black box o rozmiarach dosc sporych , Do niego wpiety jest kabel zakonczony dwoma w tyczkami od przetowrnika, a z niego kablem sieciowym przekazywane dane do echa. Oczywiscie , co by kabli nie bylo za malo,  to trzeba jeszcze nasze pudeleczko zasilic

Ogólna ocene koncowa dla tego produktu daje 4 na 5. Mysle ze kolejne aktualizacje softu , troche wniosa poprawek i usuna niuanse wymienione powyzej.. Cena ow cuda do najtanszych nie nalezy , bo katalogowo 5500.... , za wielka woda sporo taniej , chodz i w europie mozna taniej kupic, niz w cenniku dla PL.

Tyle z mojej strony na temat ss3d . Jak trafie jakies fajne obrazy , to napewno cos podzuce :)

I jeszcze jedno , 7cali to malo...zona mnie z chaty wywali za te pomysly. Musze teraz nabyc tableta ;p zeby obraz przezucic na cos wiekszego :)

Edytowane przez siarq
  • Like 2

• 0

A dałoby radę zaznaczyć strzałkami, które to most a gdzie jest droga ?

Jasne wieczorem postaram wkleić fotkę jak most był nad powierzchnią. I zaznaczę. 

wyleczyłem się z SS3D :) :)

wole klasyczne SI/SS

Twój wybór.  Ja po dwóch pływaniach chyba sprzedam przetwornik od ss. 

• 0

myślę, że u mnie (Wisła i płytkie zbiorniki 2-7m) SS3D, to były strzał w kolano

ps. no i jak doświadczony Kolega prosi o strzałki, to też coś znaczy ;)

ja tu nie mam problemu z interpretacją : droga z płyt i droga żwirowa

post-50364-0-08551100-1458325651_thumb.jpeg post-50364-0-99603000-1458325651_thumb.jpeg

Edytowane przez bazyloss

• 0

narazie jest kicha , gdyz nie ma mozliwosci przegladania loga na zasadzie jak normalnego sl2. czyli odpalasz leci od poczatku/konca przewijasz. trzeba wzucac w demo. To stwarza problem. gdyz jesli masz fajne ujecia na logu 1gb pod koniec 2h zapisu to trzeba czekac az do tego momentu dojdzie symulacja... jedyne co mozna to w trybie symulacji wlaczyc nagrywanie od ktoregos momentu , i pozniej juz nie trzeba 2h. czekac tylko ogladasz od momentu zapisu. Kolejna rzecza jest to , ze nie mozna edytowac/ogladac .sl3 na PC. w tedy jest wieksze pole manewru w  ustawieniu obrazu. i zorbienia fajnych prtscr. Nie mowie , ze zwykly SS jest be i do d. na plaskich dnie , blatach d. nie urywa ss3d. Jednak przy dnie zroznicowanym , gdzie sa dolki , zawady itp. to naprawde ss3d obrazuje to bardzo fajnie. nie trzeba sie domyslac  Plywalem wczoraj z kolega , i sam stwierdzil , patrzac jednoczesnie na ss i ss3d przy dnie wyboistym , ze na samym ss g. widac.

zalaczam dwie fotki z przed kilku miesiecy, gdy pozimo wody byl o ponad 3m nizszy -. most byl odsloniety. Cala droga lacznie z mostem znjaduje sie na wale,

post-55026-0-14291800-1458328079_thumb.jpg

post-55026-0-91237300-1458328085_thumb.png

• 0

Moim zdaniem trudno określić. Może to być wspomniany przez Ciebie szczupak, a może sum. Porównując do skali głębokości na pewno nie mały obiekt. Niestety wielkość obiektu jest uzależniona od prędkości przetwornika względem obiektu (jak płyniemy), czy obiektu względem przetwornika (jak jesteśmy zacumowani).

• 0

kilka pingów? a jaka prędkość pingów ustawiona jest w urządzeniu? poza tym obiekt mógł się poruszać w kierunku płynięcia łodzi, przetwornik nie był idealnie ustawiony w poziomie, o wielkości obiektu nie świadczy jego długość a szerokość i intensywność łuku. na pewno jest to obiekt większy niż ten leżący na dnie ;)