Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu echosondy

termin

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ma wpływ prędkość im szybciej tym luki robią się krutsze i bardziej spiczaste. gdzieś kiedyś był reportaż o tym. Łyk się rozciąga masz rację . Jednak może się równie dobrze poruszac

Krótsze....

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

• 0

Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze w lewym dolnym rogu szczupak ,  potem okonie pilnujące stado drobnicy.

Czekałem kiedy napiszą, że z lewej same samice a w prawym górnym rogu samce z tego dwa to geje. Idę coś się napić.

Mam naderwane więzadła w lewym udzie-łącznie z pachwiną, więc nie życzę sobie takich postów. Nie mogę się śmiać :)

• Like 3

• 0

Czytając ten wątek, przypomniało mi się jak pewien starszy gościu, rok temu, trzymał ekran echa w garści, stał w łódce i płynął wzdłuż brzegu po spławikach. Przekazywał informacje na bieżąco łowiącym typu: tutaj dwa leszcze. Jeden i 55, drugi 60, 62 cm. A tutaj dwie  patelnie po 4-5 kilo. Jeden przy dnie, drugi wpół wody. Itd. Nawrót łodzi i znowu relacja na żywo. Łowiąca gawiedź, bo inaczej nie mogę ich nazwać, waliła wiadrami zanętę, jak usłyszeli, że dwa metry od ich spławików pojawiła się patelnia-leszcz 4-5 kilo i przekleństwa, że q..y nie biorą.

Często słyszę prośby wędkarzy, szczególnie tych starszych, abym przepłynął po ich łowisku i sprawdził telewizorkiem, czy są tam jakieś ryby :).

• 0

szczupak na bank ;)  sandacz żadko kiedy ustawiony jest tak bardzo ogonem w dół , przynajmniej takie mam doświadczenia ze swoich wód , a nieraz obserwowałem szczupolki jak tak stoją przy zatopionych drzewach na zbiorniku, poza tym ta ryba stoi , a sandacz pływa ( w toni ) , powoli ale płynie

Edytowane przez inter

• 0

Znajomy dostał w prezencie jakiegoś starszego Humminbirda. Miesiąc temu rozmawiałem z nim i żalił się, że echo pokazywało mu szczupaki po 98cm, 112cm i temu podobne, ale nie brały. Na moją uwagę, że to niemożliwe, aby z obrazu echosondy odczytać długość ryby, On twierdzi, że jego echosonda wymiaruje mu długość ryby, tak jak wymiaruje się rysunek techniczny.

Z drugiej strony osiąga gość niesamowite sukcesy wędkarskie, wprost niewiarygodne.  Sęk w tym, że nikt nigdy nie potwierdził tych jego sukcesów  :)

• 0

nie stałeś obok drugiej łodzi? 

edit

Miałem post otwarty i jak napisałem odpowiedź, to się ukazała już odpowiedź Darka

W sumie się pokrywają. Pytanie, co odpisze Pickerel...

Edytowane przez Dano-G

• 0

Dopiero teraz się przyjrzałem ta sonda jest tak ustawiona ze niema prawa tam nic poprawnie pokazać.

Pierwsze zdjęcie głębokość 31 m a zakres wyświetlania od 38 do 50 m

drugie głębokość 1,8 m a zakres ekranu 8- 10 m

Widzisz sygnał odbity od lustra wody i też nie do końca

musisz jeszcze długo poćwiczyć. Moze w końcu się zlituje nad Wami i napisze jak to poprawnie ustawić

Edytowane przez Dareksum
  • Like 1

• 0

Zlituj się i lepiej zjedz snickersa ;)  Nie patrz na ustawienia widoczne na ekranie bo obraz wyglądał jak wyglądał więc sprawdzałem wszystkie możliwe opcje.  Echo nowe prosto z pudła.  Przywrócenie ustawień fabrycznych rozwiązało problem i echo zaczęło działać jak należy.  

• 0

Witam, na wstępie chciał bym się przywitać. Na imię mam Kuba, a rybki łowię od 13 lat. Głównie zajmuję się Karpiowaniem, ale lubię też wyskoczyć na przygodę spinningową. Poniżej wstawię wam zdjęcie echo z mojej ostatniej zasiadki. Najprawdopodobniej są to karpie ponieważ zdjęcie robiłem w miejscu w którym sypałem kulki. W zeszłym roku jak miałem takie odczyty z echo to po 2/3 godzinach na macie lądował ładny karpik. Echo mam od 3 lat ale cały czas uczę się go czytać i dlatego proszę Was, bardziej doświadczonych kolegów o potwierdzenie, że jednak na echo widziałem karpie, lub też uświadomienie mnie że się mylę :)

2mwv7m8.jpg