termin Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Najprawdopodobniej są to karpie ponieważ zdjęcie robiłem w miejscu w którym sypałem kulki. W zeszłym roku jak miałem takie odczyty z echo to po 2/3 godzinach na macie lądował ładny karpik. Echo mam od 3 lat ale cały czas uczę się go czytać i dlatego proszę Was, bardziej doświadczonych kolegów o potwierdzenie, że jednak na echo widziałem karpie, lub też uświadomienie mnie że się mylę To są na 100% leszcze. I jeden krąp. Ten na dole A tak poważnie to nikt nie powie co to za ryba. Edytowane 27 Lipca 2016 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kubek94 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 To są na 100% leszcze. I jeden krąp. Ten na dole Kolego wiem, że na 100% nie da się określić co to za ryba, ale uwierz mi są goście, którzy bez problemu będą w stanie określić co to może być za gatunek ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Przy widoku tradycyjnym można się tylko domyślać. Przy SI/DI czasem można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dareksum Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 ta nawet wiem gdzie są ci "goście" na EZO TV codziennie po 23 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kubek94 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Dobra, już wiem że był to błąd rejestrować się na tym forum. Znajduje się tu bardzo wielu "gburów"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Dobra, już wiem że był to błąd rejestrować się na tym forum. Znajduje się tu bardzo wielu "gburów"...Cześć, czytać można i bez rejestracji , ale po co ? Prawda? Zarejestruje się , nie przywitam nawet, zadam pytanie , na które lepiej znam odpowiedź niż inni a jak nie powiedzą tego co chce usłyszeć to ich poobrażam i sobie pójdę . Wszystkiego dobrego kochany kolego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Tak. Jestem gburem.Pomogłem myślę że więcej niż setce kolegów na forum w różnych kwestiach. Ale odróżnienie na echu karpia od krąpia czy też dużego leszcza to bajkopisarstwo. Ale teraz takich mnóstwo się narobiło. Bajkopisarzy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Kolego wiem, że na 100% nie da się określić co to za ryba, ale uwierz mi są goście, którzy bez problemu będą w stanie określić co to może być za gatunek ryby. Bez problemu to po kilkunastu głębszych i wypalonym dżoincie też potrafię. Ale trzeźwo myśląc, to na tradycyjnym stożku przy sporym doświadczeniu można pokusić się o bardzo zgrubne szacowanie wielkości ryby (nie tyle długości co powierzchni odbijającej sygnał). Nie wiadomo nawet czy ryba jest długa czy szeroka. Rozważania co do gatunku to już czysta wyobraźnia i bajkopisarstwo.Na DI/SI czasem dość dobrze mogą być odwzorowane kształty i wtedy można pobawić się w zgadywanie z jakimś sensowniejszym prawdopodobieństwem, ale to ciągle będzie zgadywanie. I to na zasadzie, ryba o kształcie wydłużonym (raczej jakiś drapieżnik, a może amur, a może łódź za wolno płynęła), albo bardziej patelniowata (leszcz, karp, szybciej płynąca łódź). Do tego jeszcze informacja czy to pojedynczy osobnik, czy jest kilka, czy cała ławica, czy przy dnie, czy obok jest drobnica może dać jakieś wskazówki naprowadzające, ale dalekie od pewności. Trzeba dodać, że ta sama ryba na głębokości 1m może wydawać się spora a na 10m będzie tylko drobnicą. W przypadku drobnicy nawet kształt ryb nie będzie oddany. Więc kolegów, którzy na zwykłym stożku i bez problemu..., radziłbym traktować jak wioskowych głupków. Edytowane 28 Lipca 2016 przez SzymonK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 (edytowane) Witam, na wstępie chciał bym się przywitać. Na imię mam Kuba, a rybki łowię od 13 lat. Głównie zajmuję się Karpiowaniem, ale lubię też wyskoczyć na przygodę spinningową. Poniżej wstawię wam zdjęcie echo z mojej ostatniej zasiadki. Najprawdopodobniej są to karpie ponieważ zdjęcie robiłem w miejscu w którym sypałem kulki. W zeszłym roku jak miałem takie odczyty z echo to po 2/3 godzinach na macie lądował ładny karpik. Echo mam od 3 lat ale cały czas uczę się go czytać i dlatego proszę Was, bardziej doświadczonych kolegów o potwierdzenie, że jednak na echo widziałem karpie, lub też uświadomienie mnie że się mylę A co tam, co prawda nic nie piłem ale zinterpretuję. Ja tam widzę 3 ryby blisko siebie o wadze pewnie powyżej 1 kg (bo ślad jest bardzo wyraźny i dość gruby w stosunku do głębokości) na głębokości około 8,5m czyli z 5m nad dnem, więc Twoje kulki je nie interesują. Jest jeszcze 4 ryba, pewnie podobna i na tej samej głębokości, ale bardziej z boku, zostawiająca słaby ślad ale o tym samym kształcie widoczny tylko w szerszym stożku jakby głębiej od tych 3. Brakuje wznoszącej się części łuku przy zbliżaniu się do nich, prawdopodobnie się lekko zanurzały, a kiedy je minąłeś zaczęły płynąć w stronę łodzi lub znów się wynurzać (wklęsły łuk pod koniec). Sterczące skośne kreski z dna to mogą być unoszące się bąble gazu, ale gdzieś z boku łodzi bo na wąskim stożku ich nie widać. Na szerszym stożku widać też obecność jakichś ryb przy dnie, raczej mniejszych od tych w toni, ale to nie jest pewne, bo na obrzeżach stożka (w wąskim ich nie ma) sygnał jest słabszy i powracające echo też. Trzeba by kilka razy z różnych stron napłynąć i trafić w nie wąskim stożkiem, żeby zdobyć więcej informacji. Tyle widzę na echu.Teraz nam powiedz co to za gatunek. Edytowane 28 Lipca 2016 przez SzymonK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 slawek_2348 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Jelce szablastozębne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 A ja mam z kolei prośbę do kolegów nowych i starszych. Zadajcie sobie ten minimalny trud przed wstawieniem zdjęć i je obróćcie. Wrzucanie zdjęć jak leci bez uwagi na jakość i układ to nic innego jak niechlujstwo. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pickok Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 witam Proszę o pomoc w odczycie danych z echo Ogólnie szukalem okoni i natrafilem na cos takiego. czy to moga być okonie czy raczej jakaś drobinaca czy jestem w błędzie i jest to jakaś roślinność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 ławica drobnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pickok Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 zastanawia mnie tylko ze bylem w bezruchu i tak wyraziste i długie smugi?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Właśnie dlatego, że byłeś nieruchomy - echa są wtedy w postaci długich smug, jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pickok Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 widze ze jeszcze dużo nauki mnie czeka! znacie moze jakieś dobra stronke z opisami jak to ugryźć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 W tym wątku to się powinno aż gotować od ilości zdjęć. Zacznę tu chyba wrzucać co nie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pickok Opublikowano 3 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Chyba ze juz wszyscy wszystko wiedzą Fajnie by bylo jak pojawialy by sie zdjęcia z opisem. pozostaje mi robi fotki pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Czy ma ktoś i używa Garmina z przetwornikiem panoptix? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 No właśnie mogły ktoś zdać jakąś relacje , jak tam panoptix wypada w boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czanklas22 Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 (edytowane) WitamPróbowałem dziś nad wodą nową echo Humminbird Helix 5 sonar. Zanim zabrałem ją nad wodę naoglądałem się filmików, naczytałem postów i wydawało mi się że z obsługą nie będę miał problemów.Szukam szczupaków, sandaczy na głebokości od 7 do 10m jak najlepiej skonfigurować echo? Co do funkcji switch fire lepiej korzystać z trybu max mode czy drugiego open, co do stożków lepiej korzystać z tego łączonego trybu 83/200 czy pojedynczego? Pojawia się też opcja czułości wykrywania ryb w skali od 1 do 10 - na co wpływa ta funkcja? Jest też opcja szybkości chart speed, wpływa na szybkość wyświetlanego obrazu, pływam łodzią 3,70m o wiosłach - jaka szybkość ustawienia będzie odpowiednia?Jeśli korzysta ktoś z humminbirda prosiłbym o jakieś porady odnośnie ustawień. Edytowane 9 Października 2016 przez czanklas22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Predkosc ustaw z grubsza do predkosci z jaka plywasz. Na wioslach 1 mysle. Czulosc wyk ryb dziala tylko z wlaczonym fish id. Mz odpusc. Ja mam ustawione na clear mode i chyba na 200 plywam. Jak ustawiam inaczej masa smieci sie pokazuje. Sent from my SM-N910F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czanklas22 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Z tą prędkością na 1 spróbuje następnym razem, dziś strzeliłem kilka fotek, pytanie tylko co jest na tych zdjęciach, czy są tam szczupaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Jeszcze nie slyszalem o szczupakach plywajacych w toni stadami. Ps predkosc ktora ustawiasz to predkosc odswiezania ekranu (rysowania nowej lini pionowej) wiec im ta predkosc wieksza od predkosci twojej jednostki plywajacej tym dluzsze rysunki na ekranie (sytuacja extremalna gdy stoisz nad stojaca ryba to obraz bedzie ciagla linia). Sent from my SM-N910F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czanklas22 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Czyli rozumiem że to wszystko drobnica i koniecznie muszę ustawić opcję prędkości na 1. Fotki są w trybie clear mode z czułościa około 12-14 na stożku 83/200. Coś byś kolego gooral zmienił w ustawieniach? Maz już jakieś doświadczenie więc jestem otwarty na sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
termin
Czy pol-łuki przy dnie to ryby czy rosliny czy cos innego. Zastanawia mnie ich pochylenie w jednym kierunku. luki w toni rowniez maja taki sam kierunek. Glebokosc to 8m predkosc lodzi 5km/h
.
Top użytkownicy dla tego pytania
225
110
88
70
Popularne dni
10 Wrz
29
21 Maj
28
5 Kwi
24
4 Wrz
17
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 225 odpowiedzi
siarq 110 odpowiedzi
goldi1231 88 odpowiedzi
Paprykarz 70 odpowiedzi
Popularne dni
10 Wrz 2018
29 odpowiedzi
21 Maj 2019
28 odpowiedzi
5 Kwi 2019
24 odpowiedzi
4 Wrz 2019
17 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Przeglądałem ten temat z podanego linku i jestem w szoku. Goście mają niesamowicie rozbudowaną fantazję. Opisy typu: 2 foto , kilka zapisków drobnych sandaczy z prawej strony , foto 4 nie widać dobrze
Dano-G
Znalezione na fejsbuku [emoji23] Proszę o pomoc w interpretacji, bo mi się kojarzy właśnie tak jak wyglada [emoji23] Pozdrawiam Daniel Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
IntruZ9
wczoraj miała miejsce akcja wydobycia rzekomo skradzionego jachtu typu kormoran,zaangażowanych kilka jednostek strazy.policja (od 2016 prowadzone śledztwo) mnie udało się go znaleźć i rozwiązać zagadk
Opublikowane grafiki
1803 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi